Duizend mensen betogen in Brussel op Internationale Dag tegen Politiegeweld: “Overal politie, nergens gerechtigheid”

Vandaag, op de Internationale Dag tegen Politiegeweld, namen ongeveer 1.000 mensen deel aan een protestmars in Brussel. De demonstranten eisen onder meer effectievere tuchtprocedures bij zaken van dodelijk politieoptreden, een vermindering van het aantal gewapende agenten op straat, en een monument voor de slachtoffers van politiegeweld.

De mars startte aan de Congresplaats en ging vervolgens langs verschillende politiebureaus waar tijdens de afgelopen jaren mensen door toedoen van politieoptreden gedood werden. Eindpunt was het basketbalveld ‘Mehdi Bouda’ aan de Nieuwe Graanmarkt, dat werd vernoemd naar de jongen die in 2019 werd doodgereden door een politieauto die 98 kilometer per uur door de stad reed zonder sirene.

Nabestaanden van de slachtoffers en organisaties die opkomen voor de rechten van slachtoffers van politiegeweld hielden speeches op de verschillende plekken.

Ik ben het zat om steeds opnieuw mijn verhaal te moeten doen, en mijn kwetsbaarheid te moeten tonen tegenover een muur van stilte en onverschilligheid

“Wat er met Sabrina en Ouassim is gebeurd, toont op schrijnende wijze aan wat de gevolgen zijn van systemisch racisme en geweld binnen de ordediensten”, zegt Samira Benallal, de tante van Sabrina El Bakkali (20), die in 2017 samen met Ouassim Toumi (24) werd doodgereden tijdens een politieachtervolging. “We eisen gerechtigheid voor hen en voor alle slachtoffers van politiegeweld.”

Soumaya Abouda, de zus van Sourour (46) die in januari 2023 stierf in een Brusselse politiecel, spreekt haar frustratie uit over de obstakels die door de officiële instanties worden opgeworpen om de waarheid te achterhalen over wat er met haar zus is gebeurd. “Ik ben het zat om steeds opnieuw mijn verhaal te moeten doen, en mijn kwetsbaarheid te moeten tonen tegenover de muur van stilte en onverschilligheid die onze samenleving karakteriseert.”

De demonstratie werd georganiseerd door de collectieven Outils solidaires contre les violences policières, Jeunesse Organisée Combative, Collectif des Madrés en Front d'action révolutionnaire. Minder dan een week voor de actie stierf er nog een persoon na zelfdoding in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Daar worden mensen die in België geen verblijfspapieren krijgen, opgesloten alvorens ze (gedwongen) uitgezet worden uit België.

De gedetineerden uitten hun wantrouwen jegens het personeel van het centrum en het klimaat van repressie en dagelijks geweld dat er heerst

De man, A., werd afgelopen zaterdag om 5 uur ’s morgens in de wc’s ontdekt door een medegevangene, schrijft actiegroep Getting The Voice Out op basis van verklaringen van verschillende medegevangenen. "De gedetineerden waarschuwden ons en uitten hun wantrouwen jegens het personeel van het centrum en het klimaat van repressie en dagelijks geweld dat er heerst", schrijft de organisatie.

Meer informatie over politiegeweld, het gebrek aan onafhankelijk toezicht op de politie en hoe het beter kan vind je op onze thema-website Minderpolitie.be.



Over de auteur:

Stef Arends is eindredacteur bij Kif Kif. Eerder werkte hij drie jaar als journalist bij de vaste redactie van de onderzoekswebsite Apache.be. Hij wil met zijn journalistieke werk opkomen voor mensenrechten en een gelijke samenleving. Stef is te bereiken via [email protected] en +31646950236.