Actua

Journalistiek

Op 1 december stelde Ella vzw haar handleiding ‘Intersectioneel denken’ voor. Volgens de ondertitel is het een ‘Handleiding voor professionelen die intersectionaliteit of kruispuntdenken in de eigen organisatie willen toepassen’.

Goed nieuws! Cultuurminister Gatz is bezorgd om participatie. In de krant (ds, 17/12) lezen we dat hij initiatieven wil ondersteunen die de deelname van maatschappelijk kwetsbare jongeren aan de samenleving vooruit helpen. Het zou plots zelfs ‘de rode draad’ in zijn cultuurbeleid zijn.

In het voorjaar 2014 ging de werkgroep Superdiversiteit van De Toekomstfabriek aan de slag in Oostende. Een week lang spraken ze met de beleidsmakers, mensen actief in het middenveld en vooral nieuwe Oostendenaren. Het resultaat is een boeiende kijk op superdiversiteit in Oostende.

Opinies

Er voltrekt zich vandaag in Brussel een heuse politieke stratego met topcollecties hedendaagse en moderne kunst. Als we het op lange termijn bekijken, past het mooi in wat een communautaire strategie van N-VA inzake cultuurpolitiek zou kunnen zijn

Op 5 november 2014, de vooravond van de nationale betoging, werd hier en daar hoopvol gefluisterd dat er wel eens heel erg veel volk aanwezig zou kunnen zijn – 80.000 man, zo werd gezegd. Een ongelooflijk aantal dat de vakbonden, die hadden opgeroepen tot de betoging, een ferm mandaat zouden geven.

Vrijdag 28 november werd bekend dat de Vlaamse Regering 4 miljoen euro subsidie toekent aan het ééngemaakt Kunstensteunpunt vzw voor de periode 2015-2016. Dat is 2 miljoen per werkjaar. Maar wat betekent het eigenlijk?

Mediawatch

Hart boven Hard is, tot spijt van wie het benijdt, goed op weg om een historisch fenomeen te worden in onze contreien. Aldus Ico Maly (Kif Kif) in een reflectie over de claim dat Hart boven hard een 'mantelorganisatie' zou zijn van de vakbonden die onterecht de ongebonden burger voor zijn kar spant.

18-12-2014 | Ico Maly | Lees verder

Ik heb heel lang gewacht om een gesprek als dat wat volgt in de Vlaamse media te kunnen lezen, maar het kwam er niet. Zonder illusies (dit is het tijdperk van de drukke agenda’s) stuurde ik zelf een aanvraag en Verstraete antwoordde meteen.

24-11-2014 | Orlando Verde | Lees verder

Onderzoek

Studie over relaties en wederzijdse kijk tussen moslims en niet-moslims in Brussel (2014)

E-books

Atef Saed, journalist en syndicalist, verblijft 10 jaar in een gevangenis. Hij wordt een zwijgzaam man, maar niet verbitterd. In 2003 leidt hij een FOS/AC ABVV project om de vakbondswerking van de Palestijnse vakbond te versterken.

Andere stemmen

Het doel? Een tentoonstelling ter ere van de vergeten Noord-Afrikaanse soldaten die meestreden in WO1.

Voor een beurs en modeshow van Arabische trouwkledij moest je op 7 december in hartje Antwerpen zijn. Op La femme du Maghreb zetten stylisten en ontwerpers uit de hele Benelux hun mooiste creaties in de kijker. Het was al de negende jaargang van het event, dat vele honderden kijklustigen lokte.

Dit jaar vierde België 50 jaar migratie. Generaties migranten vestigden zich in België. Maar hoe gaan zij om met de invloed van migratie op generaties? “De kwestie van migratie en identiteit wordt steeds complexer.”

Dossiers

Op 1 december stelde Ella vzw haar handleiding ‘Intersectioneel denken’ voor. Volgens de ondertitel is het een ‘Handleiding voor professionelen die intersectionaliteit of kruispuntdenken in de eigen organisatie willen toepassen’.

Afgelopen weekend vond de internationale dag tegen islamofobie plaats in Parijs, Amsterdam, London en Brussel. Meer dan 120 geëngageerde burgers kwamen samen in BXL om samen na te denken over een strategie om de strijd tegen islamofobie te voeren over de taalgrenzen.

Islamophobia? Hoezo, angst voor islam? Diverse onderzoeken verwijzen naar een stijging van discriminatie en vooral islamofobie. Op de werkvloer, op scholen, bij sollicitaties om maar te zwijgen over sociale media en andere ruimten voor Cyberhaat.

Archief

18-12-2014 | Robrecht Vanderbeeken
16-12-2014 | Belgisch forum Belge Islamoph/fobie
15-12-2014 | StampMedia – tekst: Jean-Thierry Nsanzineza
15-12-2014 | Stamp Media - tekst: Tomas Ooms
12-12-2014 | Leila Hamouti (Kif Kif)
http://www.kifkif.be/actua/