Actua

Journalistiek

In zijn laatste opiniestuk in De Tijd omschreef Bart De Wever omschreef keizer Augustus als "aartsvader van onze beschaving" en hield zo een onverholen pleidooi voor het recht van de sterkste.

De verhalen, die Asis Aynan de afgelopen jaren in verschillende tijdschriften en kranten publiceerde, werden gebundeld in 'Gebed zonder eind'. De rode draad in het boek zijn de thema's heimwee, loyaliteit en historisch besef. Kif Kif sprak met Aynan.

Terwijl veel journalisten Gaza niet in mogen (of niet in durven) of op snoepreisjes meegaan van CIDI, doen Palestijnen op de grond live verslag van de gebeurtenissen. Bewapend met hun smartphone vechten ze terug tegen de 'smartbombs' die elke nacht weer uit de hemel vallen.

Opinies

Met het Israël-Palestina ‘conflict’ op de voorgrond wisselen de laatste tijd beruchte selfies en verschrikkelijke oorlogsbeelden elkaar af in mijn nieuwsoverzicht op Facebook. We profileren ons als strijders voor de rechtvaardigheid maar posten schaamteloos vrolijke selfies

Op de Palestina betoging van afgelopen weekend werd er rustig geprotesteerd tegen het onrecht dat vandaag in het Midden Oosten plaatsvindt. Tegelijkertijd speelde er zich onder het volk een andere onrechtvaardige situatie af. Ging de Antwerpse Politie hier in de fout?

Wekenlang kleurde het land zwart, geel en rood. Waar je ook ging wapperde de Belgische vlag of schudde er iemand met een grote bos zwarte krullen op het ritme van het volkslied. Het gevolg? Alle andere kleuren leken te vervagen. Komt ook daar nu een einde aan?

Mediawatch

Onder de rubriek "mopjes" ben ik eerlijk gezegd niet gediend van uw "marokkanenmopje" met als veelzeggende titel 'Marokkaanse Bevalling.

18-05-2014 | Hassan J. | Lees verder

De 8 jongeren van API 3.0. flyeren, zijn aanwezig op politieke debatten en andere evenementen om mensen te overtuigen mee te doen met onze mass mail actie. Samen gaan we de strijd aan tegen discriminatie op de arbeidsmarkt!

29-04-2014 | Kif Kif | Lees verder

Onderzoek

In 2001 schrijft Ico Maly (coördinator Kif Kif) zijn scriptie over Racisme en beeldvorming in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Op dat moment is de tweede intifada bijna een jaar oud en staat het conflict terug in de internationale schijnwerpers. Helaas is deze media-analyse nog altijd relevant.

E-books

De wereld was tot 1989 niet alleen een bipolaire wereld, ze was er één waarin ideologie de belangrijkste breuklijn vormde in het politieke landschap. Bij het naderen van het 2de millennium werd cultuur de centrale breuklijn in de politiek

Andere stemmen

Persbericht van het samenwerkingsverband ‘Ieders stem telt’ (‘Ieders stem telt’ is een samenwerkingsverband tussen Samenlevingsopbouw, Uit de Marge, Welzijnsschakels en Welzijnszorg) als reactie op het Vlaams regeerakkoord.

Het bericht over de vier vermoorde voetbalspelertjes op een strand in Gaza roept verontwaardiging op. Curieus maakt een vuist en roept de Rode Duivels op om hun wedstrijd in Israël te boycotten.

Kristof Pirijns verwelkomt me in zijn kantoor in de Grotehondstraat te Antwerpen. Een innemende man, de ondernemingszin straalt van zijn gezicht. Kristof is ‘projectmanager Afrika’ van de groep en runt 3 bedrijven in Congo: SOFOCO en SOBICO gevestigd te Kinshasa en SOPLANCO te Mikwi.

Dossiers

Volgens Tom Naegels, ombudsman van DS, klopt de stereotype labeling van een gezinsdrama als 'eremoord' wanneer het zich in etnisch-culturele kringen voordoet niet. Ella vzw legt zijn woorden onder de loep en komt tot een andere constatatie.

De Brits-Pakistaanse academica Mona Siddiqui werkt als professor aan de universiteit van Edinburgh rond klassieke islamitische jurisprudentie en het raakvlak met hedendaagse ethische kwesties. Haar 2de onderzoeksgebied is de theologische geschiedenis van de relaties tussen islam en christendom.

Asha ten Broeke is in Nederland al lang geen onbekende meer. Als wetenschapsjournaliste schrijft ze voor Trouw en De Volkskrant, en is ze af en toe te gast in programma’s als Pauw & Witteman. Haar uitgesproken feminisme levert haar heel wat haatmail en dreigtweets op.

http://www.kifkif.be/actua/