Actua

Journalistiek

In De Standaard van 26 april 2016 getuigt Peter Persyn, een witte man, over het racisme dat zijn kinderen en Congolese echtgenote ondergaan. Het is niet de eerste keer dat een witte man komt opdraven om in de naam van het slachtoffer over racisme te spreken.

Wie vastberaden is om Britse moslims aan te vallen op basis van hun geloof, moet consistent te werk gaan en andere religies even goed aan de kaak stellen.

Gisteren kwam Gazet Van Antwerpen buiten met het onderzoek van Comité P over racisme binnen het Antwerpse korps. Het onderzoek is gestart in 2014 naar aanleiding van een reeks beklijvende getuigenissen van allochtone politiemensen in De Standaard.

Opinies

Naar de standaard die De Wever enkele jaren geleden zelf gezet heeft, is zijn retoriek vandaag niet meer te onderscheiden van die van Vlaams Belang, schrijft Ico Maly. Waarom wees niemand daarop tijdens het openingscollege politicologie aan de UGent?

De solidariteit van de Europeanen heeft de aarzeling, de ontkenning en het egoïsme van Europese overheden pijnlijk zichtbaar gemaakt. Daar waar de overheid mensen op straat laat staan, ontstaat een golf van solidariteit en een overvloed aan tenten, kledij en voedsel om mensen te helpen.

Een moord heeft deze maand de wereld verenigd, de moord op Cecil, de leeuw. De details kennen we allemaal, of toch genoeg om verontwaardigd te reageren. Wat is de aard van de vele reacties en hoe helpen ze ons vooruit?

Mediawatch

Op 13 & 14 april pakte Terzake uit met een tweedelige reportage over het salafisme. Hoewel de docu heel wat verdiensten had, bestendigde ze toch een problematische beeldvorming door gebrek aan historische context en het negeren van de inherente wisselwerking tussen modernisme en salafisme.

26-04-2016 | Jonas Slaats | Lees verder

Toen ik deze morgen in mijn auto stapte op weg naar de universiteit van Tilburg leek het een mooie dag te worden. Zonneschijn. Twee leuke colleges voor de boeg. Tot ik het breaking news hoorde. De aanslagen in Zaventem.

22-03-2016 | Ico Maly | Lees verder

Onderzoek

Uit een recent afgesloten actieonderzoek van ella vzw over de ervaringen van vrouwen met een migratieachtergrond op de Vlaamse arbeidsmarkt blijkt dat zij discriminatie als eerste verklaring voor hun geringe kansen op de Vlaamse betaalde arbeidsmarkt naar voren schuiven

E-books

Atef Saed, journalist en syndicalist, verblijft 10 jaar in een gevangenis. Hij wordt een zwijgzaam man, maar niet verbitterd. In 2003 leidt hij een FOS/AC ABVV project om de vakbondswerking van de Palestijnse vakbond te versterken.

Andere stemmen

15.000 burgers en organisaties verzamelden zich vandaag in Brussel op de Mars tegen de Terreur en de Haat om de slachtoffers van de aanslagen te herdenken. Samen pleiten ze voor eenheid en voor een samenleving die mensen verenigt in plaats van polariseert.

Uit 353 initiatieven van bedrijven, gemeenten, verenigingen, scholen, individuen, cultuurorganisaties en bibliotheken werd het project Culturele trajecten voor nieuwkomers geselecteerd als Gastvrij cultureel artistiek initiatief voor vluchtelingen.

Staat u achter de Nieuwkomersverklaring? Dit is de letterlijke weergave van de tekst die mensen die in België willen komen wonen moet ondertekenen. Onderaan de tekst kan u dat ook doen.

Dossiers

Van 22 tot en met 24 april organiseerden MOOOV en Kif Kif een werkweekend in Brugge rond film en schrijven over film. Kif Kif Filmblog publiceert deze week vier teksten over de Palestijnse film Love, Theft and Other Entanglements.

Gisteren kwam Gazet Van Antwerpen buiten met het onderzoek van Comité P over racisme binnen het Antwerpse korps. Het onderzoek is gestart in 2014 naar aanleiding van een reeks beklijvende getuigenissen van allochtone politiemensen in De Standaard.

Van 19.04 tot en met 03.05 is filmfestival MOOOV overal aanwezig. MOOOV verbreedt al jaren ons filmlandschap en dit jaar is het niet anders. Maar dit jaar is er een opvallende vrouwelijke aanwezigheid.

http://www.kifkif.be/actua/