Actua

Journalistiek

Nu besparen en vermarkten de kardinale deugden van onze regering zijn, is de discussie over de politisering van het middenveld van vitaal belang. Twee aanvullingen bij het lopende debat - als filosoof weliswaar van op de zijlijn.

Wat maakt dat mensen vandaag anderen de vrijheid niet gunnen om te denken of te geloven wat ze willen? Om met de meest beledigende vooroordelen rond te lopen rond ‘de’ ander en zichzelf daarom een morele superioriteit toe te kennen?

In reactie op een opinie van Safâa Achna, vertelt Philipp Bekaert op Knack.be (12/9) hoe één 'gesluierde dame' in zijn les ervoor zorgt dat zijn studenten ‘anders’ praten over zeg maar religiekritiek in Goethes Faust. We zoomen hierop in.

Opinies

Vorige week werd een knipsel uit Het Laatste Nieuws druk geshared via sociale media. Het was een checklist van aanwijzigingen om radicalisering bij moslimjongeren te identificeren. Werken aan je conditie zou je verdacht maken - als je de verkeerde huidskleur hebt, weliswaar.

Guido Huysmans, voormalig artistiek directeur van het Afrika Filmfestival, speelde tot aan zijn dood een belangrijke rol in de emancipatie van de Afrikaanse gemeenschap. Zijn visie en aanpak kunnen als voorbeeld dienen voor een echt en doeltreffend diversiteitsbeleid.

Met het Israël-Palestina ‘conflict’ op de voorgrond wisselen de laatste tijd beruchte selfies en verschrikkelijke oorlogsbeelden elkaar af in mijn nieuwsoverzicht op Facebook. We profileren ons als strijders voor de rechtvaardigheid maar posten schaamteloos vrolijke selfies

Mediawatch

Onder de rubriek "mopjes" ben ik eerlijk gezegd niet gediend van uw "marokkanenmopje" met als veelzeggende titel 'Marokkaanse Bevalling.

18-05-2014 | Hassan J. | Lees verder

De 8 jongeren van API 3.0. flyeren, zijn aanwezig op politieke debatten en andere evenementen om mensen te overtuigen mee te doen met onze mass mail actie. Samen gaan we de strijd aan tegen discriminatie op de arbeidsmarkt!

29-04-2014 | Kif Kif | Lees verder

Onderzoek

Violetta Jitomirskaya, afgestudeerd communicatiewetenschappen aan de Ugent, deed een thesisonderzoek naar het televisieverbruik van diasporajonderen in Vlaanderen. Lees hier een extract en vind haar thesis online.

E-books

De Column is een bijzonder genre. Korter dan een essay, langer dan een lezersbrief. De definitie staat niet helemaal vast, en toch kunnen we een column snel identificeren. Voor columnisten gaat het om een regelmatige uitdaging, een laboratorium voor narratieve experimenten.

Andere stemmen

Een platform van meer dan honderd organisaties waaronder Broederlijk Delen, Beweging.net, Vlaams ABVV, KVLV, Oxfam, Vluchtelingenwerk, Greenpeace, LBC-NVK... uiten vandaag hun bezorgdheid aan de regeringsonderhandelaars omtrent de mogelijke plannen voor de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen.

Sensoa en Mediaraven riepen eerder dit jaar jongeren via een wedstrijd op om te vloggen tegen stereotypen die de ronde doen over klassieke man/vrouw verhoudingen of holebi’s. Een vlog is een ‘video-blog’, een populaire manier bij jongeren om hun mening te geven via een filmpje op YouTube.

Het Noodplatform Gaza* roept opnieuw op voor een bijeenkomst aan de voorkant van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op vrijdag 5 september van 17.30 tot 19u.

Dossiers

Omdat de vrijwilligers de basis zijn van Kif Kif stelden we hen enkele vragen waarbij ze hun kritische visie op Kif Kif konden loslaten. We lieten ons even onder de loep leggen bij Violetta Jitomirskaya.

Dr. D. Latifa over ons religieuze onderbewuste, het verdwijnen van mystiek en het probleem van petro-islam.

Omdat de vrijwilligers de basis zijn van Kif Kif stelden we hen enkele vragen waarbij ze hun kritische visie op Kif Kif konden loslaten. We lieten ons even onder de loep leggen bij Evelien Geerts.

Archief

19-09-2014 | Robrecht Vanderbeeken
17-09-2014 | Samira Azabar
17-09-2014 | Els Flour (VOK) Amal Miri (Ella) Ico Maly (Kif Kif)
15-09-2014 | Halal Monk
15-09-2014 | Hart boven Hard
15-09-2014 | Walter Lotens
13-09-2014 | Omar Fathi (Districtsschepen voor Groen in Hoboken)
http://www.kifkif.be/actua/