Actua

Journalistiek

Jan Bergs is leerkracht in een school in Antwerpen. Voor Koppen voerde hij het Blauwe Ogen/Bruine Ogen Experiment uit. Een dag werd een groep uitdrukkelijk en systematisch bevoordeeld en de andere benadeeld en een dag later werden de rollen omgekeerd. Kif Kif sprak met hem.

Migratie is een globaal fenomeen en het laat zich niet oplossen op het niveau van de natiestaat, de regio of de stad. Mensen migreren niet zomaar. Vanuit welk standpunt benaderen we de massale asielaanvragen? Ico Maly reflecteert.

Gisteren lekte een Facebook chat die via sociale media de ronde ging over het deurbeleid in La Gare 27. In de conversatie vraagt de uitbater van de club aan zijn personeel om zo min mogelijk 'allochtonen' binnen te laten.

Opinies

Een moord heeft deze maand de wereld verenigd, de moord op Cecil, de leeuw. De details kennen we allemaal, of toch genoeg om verontwaardigd te reageren. Wat is de aard van de vele reacties en hoe helpen ze ons vooruit?

11 juli zindert nog na. Op de vooravond van 11 juli gaf Geert Bourgeois als Minister-President van Vlaanderen de traditionele 11 juli- speech. Bourgeois verdedigde er al even traditioneel de Vlaamsheid van zijn beleid en gaat expliciet in op diversiteit.

Naar aanleiding van 11 juli en het initiatief Flamigrant dat gelanceerd werd door Jamila Channouf en de Gentse Lente, werden vier mensen “met een andere etnische achtergrond” geïnterviewd door Gazet Van Antwerpen over de betekenis van de Vlaamse feestdag.

Mediawatch

Schrijver en choreograaf Ish Ait Hamou toont zijn verontwaardiging na het verschijnen van een discriminerende cartoon in het Belang van Limburg, naar aanleiding van 1 september; 'Hier moet mijn dag stoppen en moet ik in mijn stilte even gillen.'

02-09-2015 | Ish Ait Hamou | Lees verder

Het klinkt als een gewaagde uitspraak, maar dit is wat Groen-voorzitster Meyrem Almaci vaak te lezen krijgt in haar mailbox. Dat zij louter wordt uitgenodigd in televisiedebatten omdat ze en vrouw vanuit een etnisch-culturele minderheid is.

06-07-2015 | Ulrike Vandamme | Lees verder

Onderzoek

Met trots en grote bezorgdheid stelde Stichting P&V belangrijke spelers voor in het precaire debat van vroegtijdig schoolverlaten en jongerenwerkloosheid. Vol enthousiasme vertelden vele sprekers over hun projecten en de resultaten van hun inspanningen.

E-books

Atef Saed, journalist en syndicalist, verblijft 10 jaar in een gevangenis. Hij wordt een zwijgzaam man, maar niet verbitterd. In 2003 leidt hij een FOS/AC ABVV project om de vakbondswerking van de Palestijnse vakbond te versterken.

Andere stemmen

Heb je ludieke hersenkronkels, ben je geboeid door de actualiteit en lijkt het je spannend om deel uit te maken van een redactieteam? Dan ben jij misschien het creatief talent naar waar we op zoek zijn!

Op zaterdag 11 juli organiseert de Gentse Lente, een beweging die het denken en handelen over diversiteit grondig wil vernieuwen, de eerste Interculturele Vlaamse feestdag (IVF)! Vanaf 15u kan u aan het Sint-Pietersplein te Gent terecht voor optredens, volksspelen, workshops, ...

Allerhande burgerbewegingen, die positieve alternatieven zoeken voor onze samenleving nemen het heft in eigen handen. Maar de samenwerking tussen burger en staat blijkt in de praktijk erg moeilijk. De Staat van de Burger gaat op zoek naar de antwoorden.

Dossiers

Apichatpong Weerasethakul is een filmmaker, maar ook een kunstenaar en een eigenzinnige activist. Zijn films zijn een heel persoonlijke mengeling van vertelling, beeldende kunst en maatschappelijk commentaar. Worden zijn films vanwege persoonlijk, ook hermetisch? Bij momenten wel, ja.

Jan Bergs is leerkracht in een school in Antwerpen. Voor Koppen voerde hij het Blauwe Ogen/Bruine Ogen Experiment uit. Een dag werd een groep uitdrukkelijk en systematisch bevoordeeld en de andere benadeeld en een dag later werden de rollen omgekeerd. Kif Kif sprak met hem.

Met 'De battre mon coeur s’est arrêté' en 'Un prophéte', legde Jacques Audiard de lat zeer hoog. Met opvolger 'De rouille et d’os' leefde de angst dat we zijn beste films al hadden gezien. Maar met 'Dheepan' is Audiard helemaal terug van niet echt weggeweest.

http://www.kifkif.be/actua/