Actua

Journalistiek

Het spook van het nationalisme doet de EU davereren op haar grondvesten. Vincent Stuer, speechschrijver van Barroso, schreef de schrik van zich af in een geschiedenisles over de natiestaat, soevereiniteit, democratie en de Europese Unie.

Op vrijdag 3 oktober organiseerde De Ambrassade bij De Buren een studiedag omtrent identiteitsvorming bij jongeren met etnisch diverse roots. Kif Kif was erbij.

Theo Francken, kersvers staatssecretaris voor Asiel en Migratie, ligt onder vuur. Zijn ‘uitspattingen’ wegzetten als 'faits divers' is niet alleen te makkelijk, het is fout. Onze coördinator Ico Maly analyseert.

Opinies

Theo Francken danst met een grote glimlach op de beats van DJ Liesbeth Homans. "Is dit een racist of is hij de slachtoffer van een Franstalige politieke heksenjacht?" vraagt Lieven Verstraete off-screen. Is dit de juiste vraag?

Bourgeois I belooft extra steun aan ondernemingen, gefinancierd uit de besparingen. Maar hoeveel steun krijgen ondernemers al? Wat voor mensen geldt, is ook van toepassing op multinationals en renteniers: teveel zuurstof leidt tot hyperventilatie.

Het zijn cruciale dagen voor het cultuur- en verenigingsleven. Ontsteltenis en verontwaardiging alom, nu de eerste concrete besparingscijfers ontcijferd worden. Hierbij een tussentijds overzicht van de kaalslag. De 7 werken van Gatz, zeg maar.

Mediawatch

Nu de vakbonden hun eerste golf van acties hebben aangekondigd tegen een regering die het geld gaat zoeken waar het niet zit wordt meteen duidelijk dat we een hete herfst en winter in gaan. Jan Blommaert beargumenteert waarom stakingen nodig zijn.

16-10-2014 | Jan Blommaert | Lees verder

Elk verzet start met een analyse. Ico Maly (coördinator Kif Kif) analyseert het Regeerakkoord van de Vlaamse regering. Het akkoord kent volgens hem twee grote motieven die in elk domein opduiken: neoliberalisme en een vervlaamsingspolitiek.

25-09-2014 | Ico Maly | Lees verder

Onderzoek

Deze masterscriptie werd opgevat als een kritische reflectie naar de fundamenten van de hedendaagse beeldvorming in Vlaanderen rond de relatie tussen islam en feminisme.

E-books

De Column is een bijzonder genre. Korter dan een essay, langer dan een lezersbrief. De definitie staat niet helemaal vast, en toch kunnen we een column snel identificeren. Voor columnisten gaat het om een regelmatige uitdaging, een laboratorium voor narratieve experimenten.

Andere stemmen

Scholierenvoorzitster Kaylee Surgeloose schreef vandaag een open brief aan de afgevaardigd bestuurder van het GO! Raymonda Verdyck over de uitspraken van de Raad van State over levensbeschouwelijke tekens.

De 
Raad
 van
 State 
vernietigt
 het 
verbod 
op 
het dragen 
van 
uiterlijke
levensbeschouwelijke
 tekens
 door 
leerlingen, 
dat 
door de Middenschool van het KA Dendermonde werd overgenomen in navolging van het algemeen verbod van het GO.

Welzijnszorg wil graag reageren op de goede praktijk in de basisschool in Herzele. Welzijnszorg mocht daar vorig schooljaar meewerken aan een vormingstraject over armoede en uitsluiting. De school ging daarmee aan de slag en kwam tot een armoedebeleidsplan op maat van de school.

Dossiers

Het midden oosten en de wereld is in de ban van IS. Voor meer duiding over de terreur, de oorzaken en de gevolgen wereldwijd, sprak Kif Kif met Prof. Sami Zemni (Ugent)

De gebeurtenissen die zich in Syrië en Irak voordeden, door IS gepleegd, zorgen voor een zeer negatieve beeldvorming van moslims over heel de wereld en in het bijzonder hier bij ons in België. Kif Kif sprak met Professor dr. Abied Alsulaiman (Kuleuven)

Tot 2 maal toe had ik deze week een gesprek in mijn nabije kring over racisme. Wat aanvankelijk een constructieve informatieve uitwisseling leek te zijn, draaide al snel uit in een wijsvinger of 2 die naar mij wezen.

http://www.kifkif.be/actua/