Actua

Journalistiek

Vorige week las ik in de krant dat de fiscale inkomsten uit kapitaal een achterstand hebben opgelopen van 836 miljoen euro. Dat is om meerdere redenen verontrustend. Vooreerst is het niet de eerste maal dat wens en realiteit al te ver uit elkaar liggen.

De twee weken oude campagne ‘Ik ben Vlaming. Mag ik ook fier zijn?’ van het Minderhedenforum lokt discussie uit in sociale en klassieke media. In linkse en rechtse kringen zijn de meningen verdeeld gaande van rotslecht tot uitstekend.

Naar aanleiding van onze Summer school Gender & Superdiversiteit sprak Aili Maruyama met Ico Maly, verbonden aan de Universiteit van Tilburg en eindredacteur van Diggit Magazine.

Opinies

Naar de standaard die De Wever enkele jaren geleden zelf gezet heeft, is zijn retoriek vandaag niet meer te onderscheiden van die van Vlaams Belang, schrijft Ico Maly. Waarom wees niemand daarop tijdens het openingscollege politicologie aan de UGent?

De solidariteit van de Europeanen heeft de aarzeling, de ontkenning en het egoïsme van Europese overheden pijnlijk zichtbaar gemaakt. Daar waar de overheid mensen op straat laat staan, ontstaat een golf van solidariteit en een overvloed aan tenten, kledij en voedsel om mensen te helpen.

Een moord heeft deze maand de wereld verenigd, de moord op Cecil, de leeuw. De details kennen we allemaal, of toch genoeg om verontwaardigd te reageren. Wat is de aard van de vele reacties en hoe helpen ze ons vooruit?

Mediawatch

Wat kunnen we leren uit de reacties van Kathleen Cools, Eric Corijn, Carl Devos, De Morgen, Riadh Bahri, Tae-Yoon, Jan Jambon, Theo Francken, Jan Blommaert, Yasmine Kherbache, Aya Sabi en Dalilla Hermans op de racistische uitlatingen in sociale media?

04-08-2016 | Kif Kif | Lees verder

"Als een vrije mening de basisbeginselen van onze samenleving betwist, is het aanvaarden daarvan dan een extreme vorm van tolerantie of onverschilligheid?", schreef Peter De Roover vorige week. Jammer genoeg had hij het niet over racistische uitlatingen.

02-08-2016 | Orlando Verde | Lees verder

Onderzoek

Dit is het vervolg op het eerste deel van de visietekst voor de summer school Gender en Superdiversiteit.

E-books

Atef Saed, journalist en syndicalist, verblijft 10 jaar in een gevangenis. Hij wordt een zwijgzaam man, maar niet verbitterd. In 2003 leidt hij een FOS/AC ABVV project om de vakbondswerking van de Palestijnse vakbond te versterken.

Andere stemmen

Mohamed Barrie (24) is student sociaal werk. Naar aanleiding van onze nationale feestdag schreef hij een brief aan België. Niet zijn geboorteland, maar het werd wel zijn België.

De vredesorganisatie Vredesactie is niet te spreken over de zogenaamde visietekst op defensie die de regering gisterennacht goedkeurde.

Rahime Dzemailji kwam vijf jaar geleden noodgedwongen met haar familie naar België. Door hun Albanese roots voelden ze zich niet geaccepteerd of veilig in Servië. Onlangs liep ze mee met met Vluchtelingenwerk Vlaanderen mee in de twintig kilometer van Brussel.

Dossiers

Documentairemakers Martin Butler en Bentley Dean werden al bij hun eerste ontmoeting geraakt door de schoonheid van het eiland Tanna. De beslissing om ditmaal geen documentaire te maken was snel genomen nadat ze over een waargebeurd drama hoorden dat op het eiland had plaatst gevonden.

Naar aanleiding van onze Summer school Gender & Superdiversiteit sprak Aili Maruyama met Ico Maly, verbonden aan de Universiteit van Tilburg en eindredacteur van Diggit Magazine.

http://www.kifkif.be/actua/