Actua

Journalistiek

Volgens Gino Schallenbergh, docent Arabistiek en Islamkunde aan de KU Leuven, wordt het soefisme verstaan als “de islamitische mystiek”. Juist door dit mystieke beeld wordt het soefisme vaak in contrast gesteld met het salafisme. Maar wat is de relatie tussen deze twee zogezegde polen?

Een gesprek met Michael Muhammad Knight (de man die zonder het te weten de grondlegger werd van de Amerikaanse moslimpunk) over de fluïditeit van religie, het zoeken van je spirituele plaats en de mythologie van star wars.

Het katholieke onderwijs zet een moedige stap vooruit met de katholieke dialoogscholen. Maar als ze de omgang met verschillen in een superdiverse context willen herdenken, moeten ze ook ongezonde impulsen, zoals die van vorige week in Virgo+ Vilvoorde, snel erkennen en uitschakelen.

Opinies

Naar de standaard die De Wever enkele jaren geleden zelf gezet heeft, is zijn retoriek vandaag niet meer te onderscheiden van die van Vlaams Belang, schrijft Ico Maly. Waarom wees niemand daarop tijdens het openingscollege politicologie aan de UGent?

De solidariteit van de Europeanen heeft de aarzeling, de ontkenning en het egoïsme van Europese overheden pijnlijk zichtbaar gemaakt. Daar waar de overheid mensen op straat laat staan, ontstaat een golf van solidariteit en een overvloed aan tenten, kledij en voedsel om mensen te helpen.

Een moord heeft deze maand de wereld verenigd, de moord op Cecil, de leeuw. De details kennen we allemaal, of toch genoeg om verontwaardigd te reageren. Wat is de aard van de vele reacties en hoe helpen ze ons vooruit?

Mediawatch

Op 12 mei bracht Kif Kif de getuigenis van een studente die verbaal en fysiek werd aangevallen door de schooldirecteur van Virgo Plus in Vilvoorde. Sindsdien regent het reacties, ook mainstream media namen het verhaal over.

16-05-2016 | Jihad Van Puymbroeck | Lees verder

Op 13 & 14 april pakte Terzake uit met een tweedelige reportage over het salafisme. Hoewel de docu heel wat verdiensten had, bestendigde ze toch een problematische beeldvorming door gebrek aan historische context en het negeren van de inherente wisselwerking tussen modernisme en salafisme.

26-04-2016 | Jonas Slaats | Lees verder

Onderzoek

Lieven Boeve, hoofd van het katholiek onderwijs, kwam in de schijnwerpers te staan met de voorstellen rond de katholieke dialoogscholen. Het project lokte veel reacties uit. Boeve deelt met ons zijn visie op onderwijs, op omgang met verschillen en biedt antwoord op de recente ontwikkelingen.

E-books

Atef Saed, journalist en syndicalist, verblijft 10 jaar in een gevangenis. Hij wordt een zwijgzaam man, maar niet verbitterd. In 2003 leidt hij een FOS/AC ABVV project om de vakbondswerking van de Palestijnse vakbond te versterken.

Andere stemmen

Vrijdag trok de herdenkingsmars Ihsane Jarfi door Gent - een mars tegen ALLE vormen van uitsluiting. Want mensenrechten zijn een alles-of-niets kwestie, geen privilege voor één groep. Of zoals Hassan Jarfi het formuleerde: “Je kan niet strijden tegen homofobie, en tegelijk seksist of racist zijn".

Als tegenreactie op haatberichten tegen moslims en vluchtelingen, is er nu de blog Welkom in Warm Vlaanderen. Die nagelt, als statement, extreme Facebook-haatberichten publiekelijk aan de schandpaal. “Het toont aan dat alledaags racisme steeds meer aanvaard wordt.”

“Ondanks het vaak onheilspellende discours rond de vluchtelingenproblematiek mochten we de laatste maanden rekenen op de solidariteit van een groeiend publiek.”

Dossiers

De Kenyaanse regering maakte begin mei bekend dat ze Kakuma en Dadaab, de twee grootste vluchtelingenkampen van het land zou sluiten. Lieven Corthouts volgde gedurende 4 jaar drie jonge bewoners van Kakuma voor zijn documentairefilm 'The Invisible City'.

Op vrijdag 14 februari 2014 hield de actrice Ellen Page een toespraak voor de Human Rights Campaign. Ze gaf terechte kritiek op het feit dat in de filmindustrie nog altijd te weinig open staat voor diversiteit.

Palestijn Mohammed Assaf werd in 2013 tot winnaar van Arab Idol gekroond. Een onwaarschijnlijk verhaal,’The feel good story of the year’. Palestijnse filmmaker Hany Abu-Assad, gekend van films als Paradise Now en Omar, brengt met The Idol een ontroerende biopic van Assaf.

http://www.kifkif.be/actua/