Actua

Journalistiek

Geert Schuermans kreeg van zijn werkgever Samenlevingsopbouw vrijaf om een boek over ongelijkheid te schrijven. Schuermans gebruikt diverse onderzoekstechnieken zoals analyse van literatuur, gesprekken met academici en diepte-interviews met toppolitici van zes democratische partijen.

"Praktijktesten zijn een manier om de discriminatie bloot te leggen en mensen te doen herinneren aan onze waarden en normen", zegt Rina Rabau, opgetogen met het nieuws dat de stad Gent de strijd tegen huurdiscriminatie wil aangaan en teleurgesteld dat Mechelen weigert om praktijktesten in te voeren.

Zo zien we hoe het verhaal van een persoon de uitdaging van onze hedendaagse diversiteit kan samenvatten. En Mitridate is op zijn manier ook een voorbeeld van die zoektocht langs een onbetreden pad.

Opinies

Naar de standaard die De Wever enkele jaren geleden zelf gezet heeft, is zijn retoriek vandaag niet meer te onderscheiden van die van Vlaams Belang, schrijft Ico Maly. Waarom wees niemand daarop tijdens het openingscollege politicologie aan de UGent?

De solidariteit van de Europeanen heeft de aarzeling, de ontkenning en het egoïsme van Europese overheden pijnlijk zichtbaar gemaakt. Daar waar de overheid mensen op straat laat staan, ontstaat een golf van solidariteit en een overvloed aan tenten, kledij en voedsel om mensen te helpen.

Een moord heeft deze maand de wereld verenigd, de moord op Cecil, de leeuw. De details kennen we allemaal, of toch genoeg om verontwaardigd te reageren. Wat is de aard van de vele reacties en hoe helpen ze ons vooruit?

Mediawatch

Orhan Agirdag (KU Leuven) doet als onderwijswetenschapper al jaren onderzoek rond onderwijs, ongelijkheid en de gevolgen daarvan. Een van zijn grote aandachtspunten is het valoriseren van de meertaligheid van kinderen met een migratieachtergrond.

26-09-2016 | Kif Kif | Lees verder

Wat kunnen we leren uit de reacties van Kathleen Cools, Eric Corijn, Carl Devos, De Morgen, Riadh Bahri, Tae-Yoon, Jan Jambon, Theo Francken, Jan Blommaert, Yasmine Kherbache, Aya Sabi en Dalilla Hermans op de racistische uitlatingen in sociale media?

04-08-2016 | Kif Kif | Lees verder

Onderzoek

Dit is het vervolg op het eerste deel van de visietekst voor de summer school Gender en Superdiversiteit.

E-books

Atef Saed, journalist en syndicalist, verblijft 10 jaar in een gevangenis. Hij wordt een zwijgzaam man, maar niet verbitterd. In 2003 leidt hij een FOS/AC ABVV project om de vakbondswerking van de Palestijnse vakbond te versterken.

Andere stemmen

Elk jaar opnieuw, hetzelfde discours en dezelfde kortstondige golf van selectieve verontwaardiging. Er wordt langs alle kanten over één geloofsgemeenschap gepraat zonder zin voor nuance of ruimte voor de inzichten of mening van de leden van diezelfde geloofsgemeenschap.

Terug naar school. Dat was het afgelopen week voor kinderen en jongeren over de hele wereld.

Mohamed Barrie (24) is student sociaal werk. Naar aanleiding van onze nationale feestdag schreef hij een brief aan België. Niet zijn geboorteland, maar het werd wel zijn België.

Dossiers

In Everybody happy speelt Kamal Kharmach de rol van Farouk, een standup comedian met Marokkaanse roots. Een makkie, zou je denken, want Kamal is een standup comedian met Marokkaanse roots. Maar dat zou oneer doen aan het afgelegde parcours van deze oude ziel gevangen in een vrolijke jongeman.

Documentairemaker Gianfranco Rosi registreerde met Fuocoammare het dagelijkse leven in Lampedusa, maar ook de wanhoop van vele betrokkenen in de huidige asielcrisis. Een verdienstelijke poging om de meest besproken uitdaging van onze tijd te vatten.

Ik weet niet wat er erger is: racisme op zich of het niet meer raar opkijken als je met racisme geconfronteerd wordt.
Zoals die éne keer dat die vrachtwagenchauffeur zijn raam naar beneden draaide en ‘makkak’ naar mij riep terwijl ik wachtte tot het mannetje op groen zou springen aan het stoplicht.

http://www.kifkif.be/actua/