Actua

Journalistiek

Wat Eric Hulsens in zijn boek duidelijk maakt is dat het best verrijkend kan zijn om tegenstrijdige visies op actuele onderwerpen en problematieken met elkaar te confronteren en daarbij de politieke en economische context of belangen niet te ontzien.

Het felrode boek telt tien hoofdstukken. Ze zijn geschreven door verschillende vrouwen die één ding gemeenschappelijk hebben: ze hebben het gehad met seksisme. Uiteraard, waarom ook niet?

Na de verschrikkelijke aanslagen in Parijs overheerst de oorlogsretoriek. De aanpak van terreur wordt voorgesteld als een oorlog die gewonnen kan worden door gemeenten waar de daders van afkomstig zijn ‘op te kuisen’ en hun ideologische basis in Syrië uit te roeien.

Opinies

Naar de standaard die De Wever enkele jaren geleden zelf gezet heeft, is zijn retoriek vandaag niet meer te onderscheiden van die van Vlaams Belang, schrijft Ico Maly. Waarom wees niemand daarop tijdens het openingscollege politicologie aan de UGent?

De solidariteit van de Europeanen heeft de aarzeling, de ontkenning en het egoïsme van Europese overheden pijnlijk zichtbaar gemaakt. Daar waar de overheid mensen op straat laat staan, ontstaat een golf van solidariteit en een overvloed aan tenten, kledij en voedsel om mensen te helpen.

Een moord heeft deze maand de wereld verenigd, de moord op Cecil, de leeuw. De details kennen we allemaal, of toch genoeg om verontwaardigd te reageren. Wat is de aard van de vele reacties en hoe helpen ze ons vooruit?

Mediawatch

Als er kritiek wordt gegeven door iemand die gepercipieerd wordt als "de andere", wordt dat niet zelden onthaald als ongewenst commentaar op "onze Westerse samenleving". En die ongezonde dynamiek is niet zonder gevolgen.

09-11-2015 | Orlando Verde [Kif Kif] | Lees verder

Eigenlijk is het een gewoonte geworden om op zoek te gaan naar extreme, radicale meningen. Regelmatig komen radicale meningen aan bod, maar heisa en redactionele verontschuldigingen komen er niet.

23-10-2015 | Orlando Verde [Kif Kif] | Lees verder

Onderzoek

Een Piet met zwarte roetvegen is een prima oplossing die Afrikaanse stereotypen overboord gooit en tegelijk de magie van het verhaal achter ‘Zwarte Piet’ intact laat. Het is een kleine aanpassing met een aanzienlijk verzoenend effect.

E-books

Atef Saed, journalist en syndicalist, verblijft 10 jaar in een gevangenis. Hij wordt een zwijgzaam man, maar niet verbitterd. In 2003 leidt hij een FOS/AC ABVV project om de vakbondswerking van de Palestijnse vakbond te versterken.

Andere stemmen

Een kort betoog, recht uit het hart.

Kunstenares Fatiha Boujdaine komt op haar manier op tegen de invloed van IS. Ze organiseert workshops voor jongeren waarin hoofddoeken worden beschilderd met boodschappen om de ideologie van IS te ontkrachten.

Amerikaans onderzoeker Jim Ridolfo probeert de Samaritanen via digitalisering opnieuw toegang te geven tot hun erfgoed. De kleinste religieuze minderheid in het Heilige Land verloor over de eeuwen heen immers veel van haar religieuze manuscripten.

Dossiers

Op dinsdag 1 december gaat de jongste documentaire No Man is an Island van Tim De Keersmaecker in première in 7 verschillende zalen. Daarin gaat de Oost-Vlaamse regisseur op zoek naar het verhaal achter de vluchtelingen in Lampedusa.

Ixcanul is een serene vertelling. Sereen, maar boeiend. Sereen, maar spannend: er gebeurt van alles zowel op het scherm als in de personages.

Nabil Ayouch heeft met 'Much Loved' een controversiële film neergezet over de verborgen prostitutie in Marrakesh. De film, die letterlijk en figuurlijk zoveel blootstelt, werd in Marokko meteen verboden.

Archief

21-11-2015 | Michèle Goosens
21-11-2015 | C.H.I.P.S. StampMedia - Kaoutar Lekraïchi
20-11-2015 | C.H.I.P.S. StampMedia - Tom Cassauwers
20-11-2015 | Jan Blommaert & Christophe Callewaert
20-11-2015 | C.H.I.P.S. StampMedia - Saranja Vanoverschelde
19-11-2015 | Moussa Radi
19-11-2015 | Emma Lee Amponsah & Hannelore Van Bavel
http://www.kifkif.be/actua/