Actua

Journalistiek

De bereidheid om een cursus Nederlands te volgen zal niet langer gelden als inschrijvings- of toelatingsvoorwaarde om een sociale huurwoning te bekomen. Wel wordt de taalverplichting als huurdersverplichting opgelegd. Vlaams Huurdersplatform reageert.

Jongeren die de toekomst in handen nemen, ze zijn met meer dan u denkt. Neem nu Warda El-Kaddouri, onderzoekster literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Gent. Ze is ook jongerenvertegenwoordigster van de Vlaamse Jeugdraad bij de Verenigde Naties.

Theoloog Jonas Slaats spreekt over islamofobie als grootste sociale probleem van de huidige maatschappij. In het dossier "Hebben moslims humor?" weerlegt hij tien veelgehoorde vooroordelen over moslims. Vandaag: Moslims zijn oneerbiedig tegenover vrouwen.

Opinies

Naar de standaard die De Wever enkele jaren geleden zelf gezet heeft, is zijn retoriek vandaag niet meer te onderscheiden van die van Vlaams Belang, schrijft Ico Maly. Waarom wees niemand daarop tijdens het openingscollege politicologie aan de UGent?

De solidariteit van de Europeanen heeft de aarzeling, de ontkenning en het egoïsme van Europese overheden pijnlijk zichtbaar gemaakt. Daar waar de overheid mensen op straat laat staan, ontstaat een golf van solidariteit en een overvloed aan tenten, kledij en voedsel om mensen te helpen.

Een moord heeft deze maand de wereld verenigd, de moord op Cecil, de leeuw. De details kennen we allemaal, of toch genoeg om verontwaardigd te reageren. Wat is de aard van de vele reacties en hoe helpen ze ons vooruit?

Mediawatch

‘Wij zijn te tolerant geweest’, kopte De Zondag van 26 juni. Wij? Tolerant? Té tolerant?? Waar gaat dit over? Over Patrick Dewael, eminent politicus, die het eens mag uitleggen in de gazet: ‘Onze tolerantie laat de extremisten de vrije loop’. Oh ja ?

04-07-2016 | Eric Hulsens | Lees verder

Op 12 mei bracht Kif Kif de getuigenis van een studente die verbaal en fysiek werd aangevallen door de schooldirecteur van Virgo Plus in Vilvoorde. Sindsdien regent het reacties, ook mainstream media namen het verhaal over.

16-05-2016 | Jihad Van Puymbroeck | Lees verder

Onderzoek

Lieven Boeve, hoofd van het katholiek onderwijs, kwam in de schijnwerpers te staan met de voorstellen rond de katholieke dialoogscholen. Het project lokte veel reacties uit. Boeve deelt met ons zijn visie op onderwijs, op omgang met verschillen en biedt antwoord op de recente ontwikkelingen.

E-books

Atef Saed, journalist en syndicalist, verblijft 10 jaar in een gevangenis. Hij wordt een zwijgzaam man, maar niet verbitterd. In 2003 leidt hij een FOS/AC ABVV project om de vakbondswerking van de Palestijnse vakbond te versterken.

Andere stemmen

De vredesorganisatie Vredesactie is niet te spreken over de zogenaamde visietekst op defensie die de regering gisterennacht goedkeurde.

Rahime Dzemailji kwam vijf jaar geleden noodgedwongen met haar familie naar België. Door hun Albanese roots voelden ze zich niet geaccepteerd of veilig in Servië. Onlangs liep ze mee met met Vluchtelingenwerk Vlaanderen mee in de twintig kilometer van Brussel.

'Met het sociaal beleid dat Antwerpen nu voert, dreigen de allerzwaksten te verworden tot ongewenste ballast'

Dossiers

Theoloog Jonas Slaats spreekt over islamofobie als grootste sociale probleem van de huidige maatschappij. In het dossier "Hebben moslims humor?" weerlegt hij tien veelgehoorde vooroordelen over moslims. Vandaag: Moslims zijn oneerbiedig tegenover vrouwen.

El Olivo, de nieuwe film van de Spaanse Icíar Bollaín, legt de ziel van haar land bloot. Een verhaal over wortels waar eenvoudige elementen een diepe gelaagdheid dragen.

Van dinsdag 16 augustus tot zaterdag 20 augustus 2016 organiseert Kif Kif, in samenwerking met ella vzw – kenniscentrum gender en etniciteit en met ondersteuning van het Vrouwen Overleg Komitee, een summer school Gender & Superdiversiteit.

http://www.kifkif.be/actua/