Actua

Journalistiek

Hoe moet je een roman lezen met als titel Onderworpen waarin (gematigde) moslims de politieke macht grijpen in Frankrijk en professoren zich bekeren tot de islam uit puur opportunisme...? Antwoord: eerder gniffelend.

Zaterdag 11 juli 2015 organiseert de beweging 'Gentse Lente' de allereerste Interculturele Vlaamse feestdag genaamd de Flamigrantendag. Reden genoeg voor Kif Kif om een gesprek te hebben met Jamila Channouf, één van de medeorganisatoren.

Het actieplatform #praktijktestennu stelde twee weken geleden een vraag aan alle Vlaamse democratische partijen die vertegenwoordigd zijn in het Vlaams en Federaal parlement.

Opinies

11 juli zindert nog na. Op de vooravond van 11 juli gaf Geert Bourgeois als Minister-President van Vlaanderen de traditionele 11 juli- speech. Bourgeois verdedigde er al even traditioneel de Vlaamsheid van zijn beleid en gaat expliciet in op diversiteit.

Naar aanleiding van 11 juli en het initiatief Flamigrant dat gelanceerd werd door Jamila Channouf en de Gentse Lente, werden vier mensen “met een andere etnische achtergrond” geïnterviewd door Gazet Van Antwerpen over de betekenis van de Vlaamse feestdag.

Of de oefening geslaagd is, blijkt relatief te zijn want velen plaatsen vraagtekens over het resultaat. Wat alleszins buiten discussie staat, is dat het gaat over een heel moedige inspanning van kinderen, ouders, leraren, school en reportagemakers.

Mediawatch

Het klinkt als een gewaagde uitspraak, maar dit is wat Groen-voorzitster Meyrem Almaci vaak te lezen krijgt in haar mailbox. Dat zij louter wordt uitgenodigd in televisiedebatten omdat ze en vrouw vanuit een etnisch-culturele minderheid is.

06-07-2015 | Ulrike Vandamme | Lees verder

De voorzichtige 1ste stappen richting een diverse openbare omroep zijn gezet. Presentatrice Ihsane Chioua Lekhli is daar een voorbeeld van. Zij presenteert sinds 2013 als één van de eerste gekleurde gezichten De Zevende Dag. Kif Kif sprak met haar.

22-06-2015 | Ulrike Vandamme | Lees verder

Onderzoek

Met trots en grote bezorgdheid stelde Stichting P&V belangrijke spelers voor in het precaire debat van vroegtijdig schoolverlaten en jongerenwerkloosheid. Vol enthousiasme vertelden vele sprekers over hun projecten en de resultaten van hun inspanningen.

E-books

Atef Saed, journalist en syndicalist, verblijft 10 jaar in een gevangenis. Hij wordt een zwijgzaam man, maar niet verbitterd. In 2003 leidt hij een FOS/AC ABVV project om de vakbondswerking van de Palestijnse vakbond te versterken.

Andere stemmen

Heb je ludieke hersenkronkels, ben je geboeid door de actualiteit en lijkt het je spannend om deel uit te maken van een redactieteam? Dan ben jij misschien het creatief talent naar waar we op zoek zijn!

Op zaterdag 11 juli organiseert de Gentse Lente, een beweging die het denken en handelen over diversiteit grondig wil vernieuwen, de eerste Interculturele Vlaamse feestdag (IVF)! Vanaf 15u kan u aan het Sint-Pietersplein te Gent terecht voor optredens, volksspelen, workshops, ...

Allerhande burgerbewegingen, die positieve alternatieven zoeken voor onze samenleving nemen het heft in eigen handen. Maar de samenwerking tussen burger en staat blijkt in de praktijk erg moeilijk. De Staat van de Burger gaat op zoek naar de antwoorden.

Dossiers

Op de sociale media passeerden de voorbije weken verschillende berichten uit Algerije de revue. De onafhankelijkheid van 5 juli indachtig, is de revolutionaire vrijheidstrijd nergens beter uitgedrukt dan in de legendarische film van de Italiaanse regisseur Gillo Pontecorvo.

Met de recente hittegolf in gedachten is ‘Still The Water’ (Naomi Kawase) niets meer of minder dan aantrekkelijk en verfrissend. De aandacht voor natuur en familiale relaties zijn de 46 jarige Japanse filmmaakster Kawase niet vreemd.

Somer is een tragikomedie over een groep Vlaamse, Brusselse en Waalse gezinnen die hun jaarlijkse vakantie op een camping aan zee doorbrengen. De spanningen, conflicten en ontmoetingen geven vorm aan een verhaal dat een feelgood film belooft te worden.

http://www.kifkif.be/actua/