‘Hijabis of New York’ doorbreekt stereotypen over moslima’s

02-01-2016 | Hanan Challouki

Hoewel de pagina draait rond vrouwen die een hoofddoek dragen, is Abdelhamid het beu dat dit het centrale onderwerp is bij conversaties over moslima’s.

Toen de 22-jarige Rana Abdelhamid op een dag van een vriendin te horen kreeg dat ze ‘vrij normaal is voor een vrouw met een hoofddoek’, besefte ze pas hoe diepgeworteld de vooroordelen zijn tegenover vrouwen met een hoofddoek. Met een Facebookpagina naar het concept van het alom bekende ‘Humans of New York’ probeert ze die stereotypen te doorbreken.

Op de Facebookpagina Hijabis of New York deelt Abdelhamid naar het concept van het alom bekende ‘Humans of New York’ foto’s van jonge, hoofddoekdragende dames in New York en vertelt ze zo hun verhalen. Ondertussen staat ze al een jaar en ruim 10.000 likes verder.

‘Mijn doel was om fotografie en sociale media in te zetten en de rest van de wereld te tonen hoe divers hijabis wel niet zijn’, vertelt ze in een interview met Elle. ‘Er zijn zoveel stereotypen rond de hoofddoek, zowel binnen de moslimgemeenschap als daarbuiten. Mensen gaan ervan uit dat vrouwen die een hoofddoek dragen conservatief, stil, volgzaam zijn, en dat ze niet streven naar een carrière.’

Op de Facebookpagina komen verhalen aan bod van ambitieuze studenten, politieke activisten en ondernemers, soms met een heel uitgesproken mening en anders met een alledaags verhaal.

Hoewel de pagina draait rond vrouwen die een hoofddoek dragen, is Abdelhamid het beu dat dit het centrale onderwerp is bij conversaties over moslima’s. ‘Er zijn zoveel andere uitdagingen waar moslimvrouwen mee te maken krijgen, ik hoop dat deze pagina ervoor zorgt dat we hier ook aandacht aan kunnen besteden.’ Abdelhamid benadrukt dat de hoofddoek voor haar een deel van haar identiteit vormt en dat het haar eigen keuze is om er een te dragen. En belangrijk: dat het tijd wordt om hijabis echt te leren kennen.

 

http://www.kifkif.be/actua/%E2%80%98hijabis-of-new-york%E2%80%99-doorbreekt-stereotypen-over-moslima%E2%80%99s