Belgische actievoerders vastgehouden in Tel-Aviv

10-07-2011 | Palestina Solidariteit

Palestina Solidariteit doet ook een oproep solidariteit te betuigen met de Palestijnse bevolking, met de vredesactivisten van de internationale vloot naar Gaza die door Griekenland werd tegengehouden en met de vredesactivisten die worden vastgehouden in Tel-Aviv.

Belgische actievoerders zitten vast op de Ben-Goerion luchthaven van Tel-Aviv.

De Isralische veiligheidsdiensten leidden hen, na hun landing in de loop van de namiddag, naar een aparte terminal om hen n voor n te ondervragen.

De Belgische activisten maken deel uit van een internationale missie Welcome to Palestine die er gekomen is op initiatief van een vijftiental Palestijnse civil rights organisaties van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.

De missie heeft als doel de Isralische militaire bezetting van Palestina aan te klagen. De actievoerders die van Belgi, Groot-Brittanni, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Nederland en de Verenigde Staten komen, weigeren bij aankomst op de luchthaven van Tel-Aviv te verzwijgen dat ze naar de bezette Palestijnse gebieden gaan. Het is de bedoeling een week lang bij Palestijnse families te logeren om te ervaren wat het is om onder de Isralische militaire bezetting te leven.

Zover komt het echter niet voor het merendeel van de vredesactivisten. Isral nam op voorhand heel wat maatregelen om zoveel mogelijk activisten te weren uit de vliegtuigen met bestemming Tel-Aviv. Isral stuurde een 'zwarte lijst' met een driehonderdtal namen naar luchtvaartmaatschappijen, met de vraag hen niet toe te laten op hun vluchten. Het gaat vooral om personen met Arabische namen.

Tientallen Franse activisten werden vanochtend niet toegelaten op een vlucht die vertrok vanuit de Parijse luchthaven Roissy. Ook in Genve en Zaventem werd activisten de toegang geweigerd tot hun vliegtuig. Het gaat om de luchtvaartmaatschappijen Swiss, Lufthansa, Easyjet en het Hongaarse Malev. In Zaventem ging het om drie personen met de Franse nationaliteit die geweigerd werden op de vlucht van Swiss. Drie Belgen mochten niet mee in Parijs. De 55 Belgen die vertrokken vanuit Zaventem konden hun vlucht wel allemaal nemen.

De vlucht van Swiss waarop een tiental Belgische activisten aan boord waren, landde in de loop van vrijdagnamiddag in Tel-Aviv. De passagiers werden door de Isralische veiligheidsdiensten naar een aparte terminal geleid om n voor n ondervraagd te worden over hun intenties. Hierbij weigerden de activisten te verzwijgen dat ze naar de bezette Palestijnse gebieden zouden gaan.

Op het moment van schrijven, is er weet van drie Belgen die Isral zijn mogen binnengaan. Vier andere internationale activisten werden op een vliegtuig naar huis gezet, en 65 actievoerders worden momenteel vastgehouden in detentiecentra. Isral wil hen terugsturen naar Europa, maar de activisten weigeren dit, omdat Isral geen gegronde redenen heeft hen de toegang te verbieden.

Een andere vlucht waarop Belgen zaten, werd urenlang aan de grond gehouden in Frankfurt. Pas om 18.30 kon dit vliegtuig vertrekken richting Tel-Aviv. Zes Isralische actievoerders werden ondertussen gearresteerd omdat ze op de Ben Goerion luchthaven hun sympathie met de missie toonden.

Honderden Isralische politieagenten werden ingezet om de vredesactivisten te onderscheppen. Net zoals bij de internationale vloot naar Gaza gaat het om geweldloze activisten die hun solidariteit willen tonen aan de Palestijnse burgers en tevens de Isralische bezetting willen aanklagen.

Isralisch minister voor Interne Veiligheid Yitzhak Aharonovitch noemt hen 'hooligans' die willen provoceren en illegale betogingen willen organiseren.

Palestina Solidariteit betreurt het ten zeerste dat Europa toestaat dat vreedzame burgers op vraag van Isral worden weerhouden van Europese vluchten. Palestina Solidariteit vraagt Europa eindelijk de politieke wil te tonen om Isral te dwingen de VN-resoluties te doen uitvoeren en zo een einde te stellen aan de reeds 44 jaar durende militaire bezetting. In plaats van geweldloze vredesactivisten tegen te houden zouden de EU lidstaten Isral moeten aanspreken op hun uiterst ongepast gedrag tegenover de internationale vredesactivisten.

Palestina Solidariteit doet ook een oproep solidariteit te betuigen met de Palestijnse bevolking, met de vredesactivisten van de internationale vloot naar Gaza die door Griekenland werd tegengehouden en met de vredesactivisten die worden vastgehouden in Tel-Aviv.

 

http://www.kifkif.be/actua/belgische-actievoerders-vastgehouden-in-tel-aviv