Beste Saskia, Moslims lopen niet in een boog om me heen, en ik steek de straat niet over

31-01-2015 | Toon Van Deuren

Vind je nu echt dat 'de Moslim' nu, na al 3 generaties in Antwerpen gediscrimineerd te zijn, je de hand moet reiken en zeggen: 'sorry, we moeten wat meer met mekaar praten'?

Beste Saskia, 

 
 
Ik heb met veel interesse je brief aan 'de Borgerhoutse Moslims' gelezen. En ik begrijp wat je bedoelt. Je voelt dat je gemeden wordt, dat moslims niet mee doen met het 'gezellige' blanke buurtfeest dat je organiseert in je straat.  Ik werk nu bijna 10 jaar in hartje Borgerhout. En ik voel dat niet. Moslims lopen niet in een boog om me heen. En ik steek de straat niet over. Ik eet in de snackbars van de Turnhoutsebaan, maak een praatje met mensen die ik tegenkom. Bij Vicky in de apotheek, bij bakkerij Roma en Farine, in de groentenwinkel op de hoek, daar werken overal Moslims. En eerlijk gezegd heb ik niet meer contact met de Vlaming, Congolees, Pool of Jood dan met de Marokkaan in Borgerhout. Integendeel. 
 
 
Denk je dat moslimhaat voortkomt uit het feit dat er weinig contact is tussen Moslims en niet-Moslims? Ik ben 33, en heb geen enkele kameraad van Marokkaanse afkomst. Nochtans, ik ben opgegroeid in Antwerpen, heb in het stedelijk onderwijs gezeten en ben voor mijn hogere studies in Brussel gaan wonen. En toch: behoorlijk weinig contact gehad met Moslims. Daar is maar 1 reden voor: de institutionalisering van discriminatie over de jaren heen. Vind je nu echt dat 'de Moslim' nu, na al 3 generaties in Antwerpen gediscrimineerd te zijn, je de hand moet reiken en zeggen: 'sorry, we moeten wat meer met mekaar praten'?
 
 
Maar ik begrijp je, Saskia, het moet van alle kanten komen. Je kan niet altijd thee gaan drinken en tajines gaan eten om je sociale netwerk uit te breiden. Maar misschien, heel misschien moet je je redenering even omdraaien en bij de eerste vergadering voor de organisatie van het volgende straatfeest je moslimbuur uitnodigen en vragen of hij het eigenlijk wel zo gezellig vindt op die feestjes. En hoe het beter kan, of anders kan. Met bier of zonder bier? En die barbeque, welk vlees leggen we daar op? Of gewoon falafel, dat lust toch iedereen? Niet? En kom je er niet uit, so be it. Ook dat is geen ramp. Dan doet ieder zijn eigen feestje toch, 2 keer feesten is ook plezant.
 
 
 
Toon Van Deuren
Programmator in De Roma in Borgerhout
 
 
http://www.kifkif.be/actua/beste-saskia-moslims-lopen-niet-in-een-boog-om-me-heen-en-ik-steek-de-straat-niet-over