Burgerbeweging PLAN A gaat van start met festivalweekend

25-04-2017 | Kif Kif

Plan A is een Antwerpse beweging van geëngageerde burgers en organisaties die samen met alle mede-Antwerpenaren op zoek willen naar antwoorden op de vele uitdagingen waar de stad voor staat. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 maken ze een pact dat ze niet alleen willen zien terugkomen in verkiezingsprogramma’s, maar ook in het daadwerkelijke bestuursakkoord. Ze geloven namelijk in democratie van onderuit. Volgens woordvoerder Sarah El Massaoudi: “de tijd dat we één keer om de zoveel jaar gingen stemmen en vervolgens carte blanche gaven aan politici, is definitief voorbij.”

Komend weekend gaat Plan A uit de startblokken met een feestelijk, maar vooral ook inhoudelijk inspirerend festivalweekend. Op verschillende plaatsen in Antwerpen organiseren ze uiteenlopende activiteiten in samenwerking met een resem organisaties die ook een andere en betere stad willen voor alle Antwerpenaars.

Op het programma staan onder andere, het feestelijke Gastvrij Antwerpen in De Roma, de omarming van de stad samen met 12.500 stadsbewoners, Borgerhouts’ got talent en een Critical Mass Bike Ride.

Meer info vindt u via www.planvoora.be / Facebook: Plan A

Het volledige programma:

VRIJDAG 28 APRIL

12u-14u – Picknick Plein Public, Theaterplein

Richt al picknickend je blik op de wereld, meet je solidariteitsgehalte en geniet intussen van live straattheater (Compagnie Amai) en muziek (Mary & Jay).

Picknick Plein Public is een initiatief van Broederlijk Delen, Studio Globo en Oxfam-Wereldwinkels.

12u30-14u – Postkoloniale tour door Antwerpen, Theaterplein

Ter gelegenheid van Plan A organiseert Hand in Hand, in samenwerking met Atour een rondleiding langs vergeten koloniale sporen in Antwerpen.

Deze expeditie brengt toeristen, stadsbewoners en andere bezoekers samen rond vragen over dekolonisatie, kunst en sociale rechtvaardigheid.

18u-19u – Critical Mass Bike Ride, Theaterplein

De grootste editie van Critical Mass ooit komt naar Antwerpen op 28 April!

Naar maandelijkse traditie vertrekt de Ride om 18u op het Theaterplein voor een massale fietstocht door Antwerpen. Hapjes, drank en muziek worden voorzien bij aankomst om 19u.

19u45 – Docu-films voor de stad, Cartoons

In het kader van Plan A presenteert Cinema Cartoon’s twee documentaires die inspelen op de vele dringende uitdagingen die elke dag meer voelbaar worden in steden als Antwerpen:

19u45

In ‘Demain’ ontmoeten regisseurs Cyril Dion en Mélanie Laurent pioniers die landbouw, energie, economie, democratie en opvoeding heruitvinden.

22u

De Deense architect en professor Jan Gehl toont in ‘The Human Scale’ hoe steden gebouwd kunnen worden om inclusie en intimiteit te bevorderen.

 

ZATERDAG 29 APRIL

09u30-12u30 – Stand van A: kenners schetsen de uitdagingen, De Roma

Jouw spoedcursus Antwerpen! Vraag jij je ook soms af hoe het nu eigenlijk gaat met Antwerpen? ‘De Stand van A’ biedt jou op dik twee uur een spoedcursus met korte presentaties rond prangende thema’s als wonen, onderwijs, diversiteit, mobiliteit, veiligheid, economie, …

Een reeks specialisten deelt opmerkelijke cijfers, observaties en uitdagingen. Enkele getuigen vullen hen aan vanuit hun dagelijkse praktijkervaring.

12u-17u – Talternatief, markt met lokale ideeën en producten, ’t Werkhuys

Kom op deze markt duurzame alternatieven ontdekken, of grijp je kans en lanceer jouw alternatief idee in onze Open Space.

12u30-17u – Droom van A: samen burgemeester, Brede school ’t Keerpunt

Op 29 april kan je mee de toekomst van A schrijven in de droomateliers, kennismaken met de eerste 12 burgemeesters met plan A en/of je eigen idee achterlaten in onze plan A dromenvanger.

Een jaar lang werken we samen (met jou?) ons eigen plan A uit op basis van de ideeën en dromen die we verzamelen op 29 april. We bekijken welke ideeën we zelf kunnen en zullen realiseren tegen 2024 en vragen het volgende bestuur om rekening te houden met onze voorstellen.

17u – Feest Gastvrij Antwerpen, De Roma

Met Kunst, (kinder)animatie, kortfilms, optredens, kosmopolitisch buffet met vrije bijdrage, ‘Zing met mij’, feest met DJ Mukambo & DJ PPP,…

Gastvrij Antwerpen is een initiatief van beweging.net Antwerpen en De Roma, in samenwerking met vele partners.

 

ZONDAG 30 APRIL

11u – Boekpresentatie Henk Oosterling, Het Zoekend Hert

Stadsactivist en filosoof Henk Oosterling presenteert zijn levenswerk ‘Waar geen wil is, is een weg’ en propageert een ‘intercultureel doen-denken’.

11u-14u – Zondagmiddagen in de verschillende districten

Op verschillende pleinen en straten in Antwerpen wordt tijd en ruimte vrijgemaakt om elkaar te ontmoeten, en in gesprek te gaan over de toekomst van de stad.

Kom ontdekken wat er allemaal leeft en broeit in jouw wijk: De Boeienweide op Linkeroever, Het Laar in Borgerhout, aan het MuHKA op ’t Zuid, St. Andries in de Antwerpse binnenstad en Bouckenborgh Zomerpark in Merksem.

14u30-15u15 – De Grote Omarming, vanop 25 startplaatsen rond de stad

Een symbolisch moment! 12.500 Antwerpenaren maken een mensenketting rond hun stad. We tonen aan dat iedereen gelijk is in deze stad. Want de stad van morgen maken we samen!

Schrijf je nu in via het kaartje op de website: www.planvoora.be

Facebook: De Grote Omarming

19u30 – Première docufilm ‘Pelikaanstraat 20’, De Roma

Première van de film, met sofagesprek, slam poetry en muzikale intermezzo’s.

http://www.kifkif.be/actua/burgerbeweging-plan-a-gaat-van-start-met-festivalweekend