Charter ‘My choice, not yours’

10-04-2013 | Rachida Aziz e.a.

Mensen kunnen niet 'geneutraliseerd' worden. Mensen hebben dromen en wensen, ze hebben hun eigenaardigheden en hun kleine en soms scherpe kantjes.

Familiale, sociale en maatschappelijke druk bij het maken van levenskeuzes is er altijd geweest. Het vraagt moed en wilskracht om uit te komen voor je idealen en het leven te leiden dat je zelf wil. Die strijd begint van zodra we puber zijn en duurt vaak tot onze laatste snik.

De laatste jaren is daar helaas een extra druk bijgekomen. Respect voor de keuzes die mensen maken betekent ook respect voor diversiteit. Stilaan groeit er echter een vijandbeeld tegen diversiteit. Sommigen lijken er van uit te gaan dat je samenlevingsproblemen alleen kan oplossen door alle verschillen uit te gommen. Er worden steeds meer verboden uitgevonden: verbod om je haar te bedekken en sinds kort ook een verbod om een regenboog T-shirt te dragen achter het loket in Antwerpen.

Neutraliteit

Mensen kunnen niet 'geneutraliseerd' worden. Mensen hebben dromen en wensen, ze hebben hun eigenaardigheden en hun kleine en soms scherpe kantjes. Ze zijn individuen en het is pas als ze gerespecteerd worden als individuen dat ze ook kunnen samenleven.

Neutraliteit moet dringend opnieuw betekenen waar het oorspronkelijk voor stond: een overheid die de vrijheid van overtuiging en geloof van alle burgers garandeert en die zelf geen enkele particuliere overtuiging oplegt. Neutraliteit betekent dus niet dat iedereen er hetzelfde uitziet maar wel dat iedereen op dezelfde respectvolle manier behandeld wordt.

Vrouwen

Vrouwen zijn nog altijd de grootste slachtoffers van de toenemende betutteling. Vrouwen moeten zelf kunnen beslissen welke delen van hun lichaam ze tonen of niet tonen. Ze moeten die keuze kunnen maken zonder daarvoor gestraft of uitgesloten te worden door de samenleving of zonder nageroepen te worden op straat. Of ze dat nu doen uit religieuze overtuiging of niet. Of ze nu hun haar op hun hoofd bedekken of het haar op hun benen willen tonen.

Laten we dus samen opkomen tegen die uniformisering want daar hebben we allemaal last van. Door samen iets te doen geven we elkaar ook de kracht om fier te zijn op onze eigen keuzes. Hoe vreemd of hoe (ab)normaal die ook lijken. Want het is mijn keuze, niet die van jou.

 

Rachida Aziz, mode-ontwerpster, AZIRA

Hollaback! Brussels

Hollaback! Gent

Vrouwen Overleg Komitee (VOK)

Federatie Marokkaanse Verenigingen (FMV) Antwerpen

Marc Laquière, pedagogisch raadgever FMV

Ico Maly, coördinator Kif Kif 

http://www.kifkif.be/actua/charter-%E2%80%98my-choice-not-yours%E2%80%99