Cheikha Rimitti

09-09-2008 | Diederik De Mezel

Raï, is afkomstig van 'ya-raï', de kreet die raï-musici regelmatig tussen de zinnen doorgooien.

 Vrijdag 24 maart waren een 400-tal mensen getuige van een echte legende "Cheikha Rimitti",voor velen de basis van de Algerijnse Raï. Cheikha betekent letterlijk "meesteres" en  is van oorsprong de benaming voor de prostituees en animeermeisjes uit de stad Oran, Algerije. Zij namen de raï muziek van de bedoeïenen(Arabische woestijnbewoners in het Midden-Oosten en Noord-Afrika) over om hun slechte positie te verwoorden.
In 1956 bracht Cheikha Rimitti haar eerste grammofoonplaat uit, in 2006 stond de 81-jarige zangeres/componiste op het podium in het Koninklijk Circus te Brussel. Een levende legende die, inderdaad, nog steeds door de jongere generatie vereerd wordt want snel stonden, ondanks de knusse zitplaatsen van het Koninklijk Circus, enkele mensen te swingen op het meditatieve tempo.
 
Raï, is afkomstig van 'ya-raï', de kreet die raï-musici regelmatig tussen de zinnen doorgooien. Het is het Arabisch equivalent voor: 'oh yeah!'. Raï werd snel populair in de hele Maghreb en waaide over naar Algerije en Marokko maar zo te horen is het niet enkel tot deze streken gebleven. Werd vrijdag bewezen door de aangename mix van de mensen die het concert bijwoonden.
Meer dan twee uur stond deze legende de zaal te verwennen met haar nieuw album:'Nta Goudami" onder begeleiding van zeer getallenteerde muzikanten met elektrische gitaren, drums en synths en niet ontbrekend de gasbah fluit, gemaakt van rozenhout, die een hees laag geluid voortbrengt. Je hoort de lucht er doorheen stromen als de zinderende lucht van de woestijn zoals Patricia Werner Leanse prachtig beschrijft. Met deze keer geen schaars geklede maar elegante buikdanseres aan Rimitti's zijde.
Met de Algerijnse vlag op haar schouder bracht ze  hulde aan haar land Algerije met een link naar Parijs waar ze woonde na de onafhankelijkheid van Algerije waardoor er een einde kwam aan de bloei van Oran als stad van plezier. 
   
  Foto's en verslag Diederik De Mezel
http://www.minomedia.be/Cheikha_Rimitti   
 

http://www.kifkif.be/actua/cheikha-rimitti