De Gentse Lente 2014

De Gentse Lente is een beweging die het denken en handelen over diversiteit grondig wil vernieuwen. Zij wil culturele activiteiten en evenementen opzetten waarbij (super)diversiteit en inclusief burgerschap centraal staan en een actieve betrokkenheid van alle burgers wordt nagestreefd.
De Gentse Lente 2014
 

 De Gentse Lente is een beweging uit het Gentse middenveld die het denken en handelen over diversiteit grondig wil vernieuwen. Als beweging wil zij culturele activiteiten en evenementen opzetten waarbij (super)diversiteit en inclusief burgerschap centraal staan en een actieve betrokkenheid van alle burgers wordt nagestreefd. Zoals de recente cijfers van de Vlaamse migratie- en integratiemonitor nog maar eens aantonen is (super)diversiteit in onze steden een feit. De structuren die we echter hanteren om deze samenleving vorm te geven lijken echter nog niet aan deze nieuwe realiteit aangepast: jongeren van 2e en 3e generatie worden nog steeds als "migranten" of "vreemdelingen" beschouwd, de verschillende maatschappelijke sectoren blijven opvallend wit gekeurd en terwijl "interculturalisering" nog steeds een vrijblijvende aangelegenheid is, wordt "inburgering" steeds meer gekenmerkt door (taal)vereisten, resultaatverbintenissen en een dwingend karakter. Men erkent steeds openlijker dat men al die jaren onder "integratie" eigenlijk "assimilatie" verstaan heeft. Het wordt dus dringend tijd om onze visie en beleid omtrent diversiteit en burgerschap te vernieuwen!

Het is in deze oude manieren van denken dat De Gentse Lente een Copernicaanse omwenteling wil veroorzaken. Vorig jaar werden de woorden 'allochtoon' en 'autochtoon' begraven, omdat deze bij uitstek het wij/zij-denken in het discours verankerden. Dit jaar gaan we nog een stap verder en zetten we het identiteitsdiscours op zijn kop. Wat betekent het om Gentenaar te zijn? Wanneer ben je Gentenaar? Volgens de Gentse Lente is iedereen die in Gent woont Gentenaar. De Gentse Lente wil inzetten op een nieuw en gedeeld burgerschap dat uitgaat van wat ons verbindt: het delen van de straten, wijken, winkels en pleinen in onze stad. Het delen van ons cultureel erfgoed en onze cultuur. De stad is een product van de migratie; zowel van de Turkse en Marokkaanse "gastarbeiders" die in de jaren '70 onze industrie deden draaien als van de West-Vlaamse studenten die hier hun hart verloren en bleven plakken. Een erkenning van dit gedeelde verleden en van de motor die migratie voor de stad betekent lijkt ons de basis om voorbij dit 'wij/zij' aan het nieuwe 'wij' te werken. In 2013 begroeven we oude woorden en polariserende gedachten, in 2014 vieren we de geboorte van een nieuwe Gentenaar. En deze nieuwe Gentenaar stuurt op 21 maart alvast een niet mis te verstane boodschap de wereld in: Gentse Lente!

Praktisch

DE GENTSE LENTE, Vrijdag 21 maart 2014

15u15 - Debat "Migratie redt de stad" in het NTGent, Sint Baafsplein 17
18u00 - Verzamelen voor de ommegang der nieuwe Gentse stroppendragers aan
de Gentse Stadshal
19u00 - Start van het groot volksfeest bij Sint Jacobs met bekend en (nog) onbekend
divers Gents talent.
00u00 - Herdenkingsplechtigheid bij het graf van 'allochtoon & autochtoon' in het
Baudelopark

Voor meer info: [email protected] of 0474 64 98 84
Volg De Gentse Lente op facebook!
(https://www.facebook.com/groups/DeGentseLente/)

Promofilmpje:

)