De Racisme-is-Relatief-prijs voor de ergste uitspraak van 2016 gaat naar ...

29-12-2016 | Kif Kif

Op 26 december 2016 kondigden we de genomineerden voor De Racisme-is-Relatief-prijs voor de ergste uitspraak van 2016 aan. Voor we de winnaars bekendmaken, willen we graag even met jullie reflecteren op de reacties en wat we daaruit geleerd hebben.

  • Een lijst maken met de ergste uitspraken van het jaar lijkt voor sommige mensen veel problematischer dan de uitspraken zelf.
  • Sommige mensen hebben niet door dat het geen verzameling is van racistische quotes. Ze hebben dus niet gelezen dat ook Gwendolyn Rutten en Kris Peeters genomineerd worden met uitspraken over ongelijkheid of dat Joke Schauvliege genomineerd wordt omwille van de problematische klassering van de Antwerpse leien als bos. Tevens hebben ze blijkbaar de seksistische uitspraken van Fernand Huts overgeslagen. Zo ook de moeilijkheid waarmee een rabbijn en een imam met homoseksualiteit blijken om te gaan. Misschien worden sommige mensen afgeleid door de titel? 

 

  • Na rancuneuze en polariserende uitspraken over onder andere moslims, blijkt ook Montasser AlDe’emeh een lijst met polariserende uitspraken meer polariserend te vinden dan de uitspraken zelf. Of bent u onder andere deze venijnige veralgemening vergeten: "Het intellectuele niveau van de moslimgemeenschap is bedroevend laag. Wat hebben ze hier al die jaren gedaan buiten groenten en kebab verkopen en aan de zijlijn staan klagen, vooral veel klagen?"

  • Maarten Boudry leek de enige te zijn die de humor in deze selectie van problematische uitspraken kon vinden. Zo leek hij de satire te begrijpen van een top 20 die positief discrimineert, bijvoorbeeld. Enkele tweets later vond hij de kwestie alweer "bedroevend". Jammer.

  • De Mondige Student leek dus wakker genoeg te zijn om te merken dat Kif Kif als enige medium nog altijd een cordon sanitair toepast op het Vlaams Belang.

  • En Marius Meremans herhaalt zijn oproep om de subsidies van Kif Kif in vraag te stellen. Omwille van een lijst met citaten, iets dat sommige media elke week doen.

   

  • Meremans was alleszins niet de enige. Gelukkig waren er ook anderen om ons te herinneren van gesubsidieerde instanties die voor echte polarisering zorgen.    

  • Niemand heeft ook maar één van de genomineerden uit de lijst gehaald met redelijke argumenten. We mogen concluderen dat alle genomineerden terecht deze lijst hebben gehaald.

Maar genoeg gereflecteerd, tijd om de winnaars bekend te maken.

De Racisme-is-Relatief-prijs voor de ergste uitspraak van 2016, met gigantisch veel stemmen op sociale media, gaat naar niemand minder dan Zuhal Demir, met haar uitspraak: “Moslims gaan zich toch nooit kunnen aanpassen aan onze waarden en normen”. Het was zo'n problematisch statement dat ze later probeerde haar uitspraak te nuanceren.

Op de tweede plaats staat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, gevolgd door Fernand Huts, die de derde plaats terecht bekleedt.

Bedankt aan alle deelnemers. Wij hopen alvast dat we volgend jaar geen lijstje moeten maken en dat politici en opiniemakers iets vaker stilstaan bij het effect van hun woorden. 

http://www.kifkif.be/actua/de-racisme-is-relatief-prijs-voor-de-ergste-uitspraak-van-2016-gaat-naar