Diwan Awards 2014

25-02-2014 | Youssef Kobo

Het is net dit vertekend beeld over Belgen van Marokkaanse origine dat initiatiefnemers Fatima Abbach en Said El Maliji van de vzw Divers-city inspireerde om de Diwan Awards in het leven te roepen

Vorige week vrijdag vond de tweede editie van de Diwan Awards in Brussel plaats. Op deze Award show werden Belgische-Marokkaanse talenten in de bloemetjes gezet. In verschillende categorieën streden telkens drie kandidaten om hun nominatie te verzilveren. De aanwezigheid van tientallen hoogwaardigheidsbekleders en prominenten uit de politieke wereld, het middenveld en het bedrijfsleven is het bewijs dat de Diwan Awards aanzien heeft gewonnen sinds de vorige editie.

De Award show ging van start met een videoboodschap van premier Elio Di Rupo die de zaal begroette met ‘salaam alaikoum’ wat meteen tot een oorverdovend applaus luidde van het publiek. Wat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders dan later op de avond inspireerde om ‘in scha Allah’ in zijn speech te verwerken. Tussen de uitreikingen van de Awards werd het publiek getrakteerd op verschillende dans- en performanceacts.

Bij aanvang van de tweede act van de ceremonie werd een animatiefilmpje getoond die vele toeschouwers tot tranen toe bewoog. Het was een emotioneel verhaal waarbij eenieder zich herkende in de getekende scenario's over generaties heen. In deze beelden volgden we het klassieke migratieverhaal van de meeste Marokkaanse gezinnen in België. Van de vlucht van het verpauperde thuisland tot de aankomst in het beloofde land. De harde confrontatie met discriminatie, de uitbuiting in de mijnen, de angst voor het onbekende , het gemis van het thuisland en de familie die is achtergebleven heeft een gevoelige snaar geraakt en was voelbaar bij het publiek.

Bijna alle Awards werden uitgedeeld door de ministers van de verschillende regeringen die ons land rijk is. Het is daarom ook des te opvallender dat nergens in de Vlaamse media aandacht werd besteed aan het evenement. Ook op andere events die in het teken stonden van 50 jaar migratie blonk de Vlaamse pers uit in afwezigheid. Wat te begrijpen valt want op de Award show werden portretten gebracht van verschillende Belgo-Marokkanen die een succesvolle carrière hebben uitgebouwd in ons land. Allen behoren ze in hun respectievelijke branche tot de absolute top, sommigen zelfs tot de wereldtop. Wat natuurlijk niet strookt met het negatieve sfeertje dat in de Vlaamse pers over de Marokkaanse gemeenschap wordt opgehangen.

Het is net dit vertekend beeld over Belgen van Marokkaanse origine dat initiatiefnemers Fatima Abbach en Said El Maliji van de vzw Divers-city inspireerde om de Diwan Awards in het leven te roepen. Met dit evenement willen ze de bijdrage van de Marokkaanse gemeenschap aan onze samenleving in de verf zetten. Ze streven naar wederzijdse erkenning tussen gemeenschappen en doen dit door de bruggenbouwers en andere rolmodellen in de spotlight te zitten. Een lovenswaardig initiatief waarin ze met verve in zijn geslaagd. Nu is het slechts uitkijken naar de volgende editie.

 

http://www.kifkif.be/actua/diwan-awards-2014