Hart boven Hard bouwt “de langste tafel”

04-05-2017 | Kif Kif

Het is hoog tijd voor een beleid dat investeert in een solidaire, duurzame samenleving

Op zondag 7 mei bouwt burgerbeweging Hart boven Hard in het centrum van Brussel "de langste tafel" tijdens de derde Grote Parade.

Net als in 2015 en 2016 organiseren de bewegingen Hart boven Hard en Tout Autre Chose een gezamenlijke Grote Parade. "We zien dat de roofbouw op mens en natuur in ons land uit de hand loopt", aldus Hart boven Hard. De beweging wil iedereen verenigen die vindt dat het beleid dringend een andere koers moet varen.

Tijdens deze editie van De Grote Parade zullen de organisatoren een symbolisch beeld neerzetten door met vrijwilligers een tafel van ongeveer 600m te bouwen. Burgers en verenigingen zetten zich daar aan de onderhandelingstafel van de democratie en uiten hun verontwaardiging door samen op tafel te kloppen. "Het is hoog tijd voor een beleid dat investeert in een solidaire, duurzame samenleving", luidt het in de oproep.

Breed gedragen

In de aanloop naar de Parade pakt Hart boven Hard uit met een reeks quotes van invloedrijke namen uit verschillende sectoren die hun steun uitspreken. Auteur Dalilla Hermans, KVS-directeur Michael De Cock, schrijver Jeroen Olyslagers, Minderhedenforum-directeur Landry Mawungu, historicus Bruno De Wever, hoogleraar mensenrechten Eva Brems, oud-Kif Kif coördinator Ico Maly en Kif Kif stafmedewerker Jonas Slaats zijn maar een aantal van de mensen die de actie steunen met hun redenen om aanwezig te zijn.

De actie is een pleidooi voor verbondenheid en tegen racisme. Voor betrokkenheid, gelijkheid en respect voor de democratie. Tegen angst, egoïsme en uitsluiting. “Om aan de hoognodige ecologische, sociale, economische en politieke noden te beantwoorden, moeten we onze democratie heruitvinden” is de verklaring van Vincent De Brouwer (Greenpeace) om mee aan tafel te schuiven. En dat hoeft niemand te verbazen: Hart boven Hard is in essentie een zoektocht naar vernieuwing van onze democratie.

Iedereen aan tafel

Deze actie zet vier thema's in de schijnwerpers: minder ongelijkheid tussen rijk en arm, een gezonde combinatie van werk en leven, een structurele aanpak van racisme en discriminatie en investering in cultuur, onderwijs en verenigingsleven.

De burgerbeweging formuleert concrete voorstellen voor elk van de vier thema’s. Woordvoerder Wouter Hillaert vat het als volgt samen: "Wat wij naar voor schuiven zijn geen onhaalbare dromen maar realiseerbare doelen, die niet eens zo veraf hoeven te liggen als we er resoluut voor durven kiezen. Wij gaan voor een samenleving waarin iedereen mee aan tafel kan".

De Grote Parade. Zondag 07.05. Vertrek ol 14u aan Brussel-Noord. Meer info: http://www.hartbovenhard.be/de-grote-parade-2017/

http://www.kifkif.be/actua/hart-boven-hard-bouwt-%E2%80%9Cde-langste-tafel%E2%80%9D