Het is toffer, trammen en bussen, met een vriendelijk woord ertussen

09-10-2011 | Objectief vzw & Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw

Want met een beetje wederzijdse hoffelijkheid is het leven op tram en de bus voor iedereen meer relaxed.

- Respect Op De Lijn promoot respect op bus en tram in Antwerpen -


‘Het is toffer, trammen en bussen, met een vriendelijk woord ertussen’. Voor het derde jaar op rij lanceert Respect Op De Lijn haar najaarscampagne om in Antwerpen respect op bus en tram weer volop onder de aandacht te brengen. Want met een beetje wederzijdse hoffelijkheid is het leven op tram en de bus voor iedereen meer relaxed.

Eens knikken naar de bomma die over jou zit. Die mama daar aan de bushalte helpen om haar buggy op de tram te krijgen. Een ‘goeiendag en merci’ aan de chauffeur bij het uitstappen. Iedereen kan dat wel waarderen. Daarom gaan tussen 1 en 21 oktober de vrijwilligers van de Respect Actieteams op stap op trams in de Antwerpse binnenstad om respectvol gedrag op tram en bus te belonen met een sleutelhanger.

Daarnaast zullen de Respect-Actieteams regelmatig aan de stelplaatsen op de Groenplaats, Rooseveltplaats en de metro Handel, de Drink en de Tir actie voeren. Op 22 oktober volgt een openbaar slotmoment in het Koninklijk Atheneum van Antwerpen, aan de F. Rooseveltplaats.

Alle publieksacties op een rij:

• Zaterdag 8/10 van 14-16u op de Groenplaats
• Maandag 10/10 van 15.30-18.30u aan winkelcentrum Den Tir
• Donderdag 13/10 van 8-10u op de F. Rooseveltplaats
• Vrijdag 14/10 van 14-17u aan metrostation Handel
• Woensdag 19/10 van 11-14u aan metrostation Drink

Ook jongeren worden bij het project betrokken: ze maakten een rap met filmclip over het thema ‘respect’. Dit filmpje is te bekijken op www.respectopdelijn.be . Aan de publiekscampagne is ook een sms-wedstrijd verbonden. Door het sms’en van de slogan ‘ik ga voor respect’ naar 6390 (0,30 per sms) maak je kans op het winnen van een Samsung Galaxy Gio gsm-toestel.

Respect Op De Lijn is een project van vzw Objectief en Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw in samenwerking met De Lijn, de vakbonden en de stad Antwerpen. Er wordt gewerkt aan een betere sfeer op tram en bus door het promoten van wederzijds respect: wie respect toont, krijgt ook respect.

Het stedelijk openbaar vervoer is een plek waar het samenleven in een zeer geconcentreerde vorm plaatsvindt. De gemeenschappelijke behoefte van passagiers en chauffeurs is een meer eenduidige omgang  met de diversiteit en ambiguïteit op het openbaar vervoer, waardoor het veiligheidsgevoel én de reële veiligheid kan verbeteren. Tram en bus hebben de potentie om startplaatsen te worden waar interculturele omgang en het stedelijke sociale weefsel wordt ontwikkeld.

Zie flyer
 

http://www.kifkif.be/actua/het-is-toffer-trammen-en-bussen-met-een-vriendelijk-woord-ertussen