Hoe selectief kan verontwaardiging zijn?

September 2016. Youssef Kobo maakt 'wansmakelijke grap' in 2013 op Twitter over Gaia en drie jaar later roepen alle N-VA-boegbeelden "ontslag, ontslag" toen deze tweet terug publiek verscheen. Na dagen publieke druk en een resem haatmails neemt Kobo ontslag als kabinetsmedewerker bij Bianca Debaets.
 
Januari 2017. Dyab Abou Jahjah krijgt geen column meer in De Standaard. Hij sprak over legitiem verzet bij een aanslag op vier militairen in bezet gebied. Eerder hadden boegbeelden van N-VA opgeroepen om de krant te boycotten én niet meer te kopen zolang Dyab er een column kreeg.
 
Januari 2017 (bis). Een ludieke folder wordt verspreid door de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten over de fusies. Er werd een oude foto gebruikt waarmee Nadia Sminate nog op de cover van P-Magazine had gepronkt. Zij was ooit lingeriemodel. Meteen werden excuses geëist door alle boegbeelden van N-VA, Bart De Wever op kop.
 
April 2017. Rachida Lamrabet geeft een interview in Knack over een kortfilm die ze gemaakt heeft over de boerka. Ze roept niet "iedereen aan de boerka" maar zoekt - wat kunst nét hoort te doen - de provocatie op en houdt ons een spiegel voor. Jaren was zij juriste bij UNIA. Geen enkele klacht over haar werk. Toch kreeg ze haar C4. Officieel beweerde Zuhal Demir dat ze niet had gepleit voor een ontslag. Op Twitter klonk het bij menig N-VA-boegbeelden anders.
 
April 2017 (bis). Liesbeth Homans vraagt aan de Vlaamse regering het ontslag van Vlaamse diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva. In haar statuten staat duidelijk "onafhankelijk handelen en kritisch zijn over beleid". Dat was naast La Homans gerekend. Iemand 5 punten van verbetering diversiteit gezien onder beleid van Homans? "Maar hey, kritiek mag niet hé mensen".
 
September 2015. De antwerpse Mohamed Ouaamari maakt een grapje op Twitter. Gewoon een grapje. Het speciale snelle responsteam haalt jongen uit een studentenaula en hij wordt uren verhoord. De burgemeester en Jambon blijven tot vandaag deze actie verdedigen.
 
Afgelopen weekend. De Antwerpse Naziha getuigt in HLN hoe ze enkele maanden geleden op de grond werd gegooid door een speciaal terreur-arrestatieteam, kap over haar hoofd kreeg en uren en uren werd verhoord. Ik ken Naziha, zij werkt voor de stad Antwerpen, nota bene. De hel heeft zij de laatste maanden meegemaakt. Blijkbaar kan je niet zomaar gewist uit het systeem 'terreurverdachte'. Haar advocaat zal nu terecht de minister van Binnenlandse Zaken dagvaarden. Iemand hier de burgervader van 't Schoon verdiep over gehoord?
 
Afgelopen weekend (bis). Er verschijnt een cartoon waarop het gezicht van een studente werd gekleefd. De scène is een verkrachting. Een cartoon mag en kan wansmakelijk zijn en moet onbegrensd kunnen maar natuurlijk niet met een duidelijk gezicht van een specifieke persoon en een bijgevoegde onhoffelijke tekst aan diens adres. De cartoon werd gepost door de ondervoorzitter van Jong N-VA. De verkrachting gebeurt volgens die scène door een figuur met een Syrische vlag opgespeld. De studente had immers deelgenomen aan het protest tegen beleid Theo Francken. 
 
Ook het hoofd van Yassine Boubout staat op deze cartoon. Ik heb Yassine leren kennen toen hij in november 2015 in het Wijnegem Shopping Center door een terreurploeg werd omsingeld en gearresteerd. Zwaar wapen op hem gericht. Hij was toen 18 jaar en ging gewoon enkele rijstpapjes kopen. Er was een terreuralarm binnengekomen en Yassine voldeed aan de beschrijving, zo klonk de uitleg achteraf. "Getaande huidskleur en rugzak". Achteraf bleek ook via camerabeelden dat de 'echte' verdachte op dat moment al naar buiten was gewandeld. Op de cartoon wordt Yassine nu afgebeeld met een geweer op zijn hoofd. Je moet maar durven om te lachen met zo'n onterechte traumatische arrestatie. 
 
Iemand sinds dit weekend al een verontwaardigde tweet gezien van, pakweg, Bart De Wever of Theo Francken?
http://www.kifkif.be/actua/hoe-selectief-kan-verontwaardiging-zijn