Hoofddoekenverbod of niet: “Belangrijker wat er in mijn hoofd zit, dan erop”

Studenten in Antwerpen willen dat er eindelijk een duidelijke beslissing komt rond het hoofddoekenverbod. Dat blijkt uit een kleine rondvraag n.a.v. de uitspraken van Lieven Boeve. “Het is toch belangrijker wat er in mijn hoofd zit, dan erop?”
Hoofddoekenverbod of niet: “Belangrijker wat er in mi

De directeur-generaal van de koepel van het katholiek onderwijs (VSKO) zet het hoofddoekenverbod terug op de politieke agenda.

 

Studenten in Antwerpen willen dat er eindelijk een duidelijke beslissing komt rond het hoofddoekenverbod. Dat blijkt uit een kleine rondvraag n.a.v. de uitspraken van Lieven Boeve, directeur-generaal van de koepel van het katholiek onderwijs (VSKO). Boeve vindt dat alle scholen het verbod moeten afschaffen. Heel wat jongeren reageren opgetogen: “Het is toch belangrijker wat er in mijn hoofd zit, dan erop?”

Een kleine rondvraag in hartje Antwerpen leert dat leerlingen hun hoofddoek niet meer willen wegmoffelen. “We vinden het keigoed dat het thema weer actueel is”, zegt Fadoua, een negentienjarige student Rechtspraktijk. “Ik studeer nu aan de Karel de Grote-Hogeschool en ben blij dat ik eindelijk mijn hoofddoek mag aanhouden! Mijn vorige school, Sint Norbertusinstituut, is een katholieke school waar ik, naar mijn mening, mijn identiteit moest wegsteken. Ik koos voor een katholieke school omdat de opleidingen beter zijn, maar ik had graag de keuze gehad om mijn hoofddoek aan te houden. Het is toch belangrijker wat er ín mijn hoofd zit, dan wat er op mijn hoofd staat?”

Lieven Boeve, de kopman van het katholiek onderwijs, bond begin deze week de kat de bel aan. Boeve stelde onomwonden dat hij een tegenstander is van het hoofddoekenverbod. Hij wil dit belangrijk thema niet aan de scholen overlaten en het heft in eigen handen nemen. “Uitingen van je levensbeschouwingen moeten kunnen, dus het hoofddoekenverbod moet weg”, aldus Boeve in De Standaard.

Fierheid

“Gaat het hoofddoekenverbod nu misschien weg?”, klinkt het bij de Antwerpse Samira (21). Wanneer ik naar haar mening vraag, zegt ze dat die toch niet uitmaakt of ze hem nu geeft of niet. “Ze houden helaas nooit rekening met wat wij er nu van vinden. “Wetten zijn wetten”, klinkt het dan. Ze luisteren niet, ook al gaat het helaas over ons.” Samira’s ouders kozen voor een opleiding aan het Scheppersinstituut in Antwerpen. Daar was het dragen van een hoofddoek niet toegelaten. “Maar als het hoofddoekenverbod was weggevallen als ik nog in het middelbaar zat, zou ik onmiddellijk met fierheid mijn hoofddoek dragen!”

Vieze blikken

Niet alle moslimmeisjes kiezen ervoor om een hoofddoek te dragen. De Turkse vriendinnen Thalia, Aleyna en Merve (16) uit Heusden-Zolder, dragen liever geen hoofddoek. “We zijn ook gelovig, maar dragen hem gewoon niet. Ik voel die behoefte niet, ook niet als we thuis zijn, want in onze familie is het niet zo aangeleerd. De enige uitzondering maken we als we naar de moskee gaan”, vertelt Thalia.

Wat de meisjes wel stoort, zijn de vieze blikken van andere moslimmeisjes. “We vinden het erg dat andere moslima’s onze mening niet respecteren. Terwijl wij er geen probleem van maken dat zij het wel dragen. Gelukkig staan we sterk genoeg in onze schoenen om hun te negeren”, aldus Thalia.

Merve draagt haar hoofddoek niet omdat het altijd een heel gedoe is. “Op onze school, het Sint-Franciscuscollege in Heusden, is het streng verboden om een hoofddoek te dragen. Zelfs als we die dragen aan de schoolpoort, voor en na school, krijgen we al strafstudie. Dus ik laat hem liever uit. Bespaart me veel tijd 's morgens", lacht Merve.

Trouwen

Anissa (24) was altijd anti-hoofddoek. “Nochtans mochten wij op het Koninklijk Atheneum in Hoboken een hoofddoek dragen. Ik wou echter liever zijn zoals de andere meisjes en mijn haren niet bedekken. Nu ben ik ondertussen getrouwd en draag ik een hoofddoek. Iedereen zal waarschijnlijk wel denken dat ik dat doe voor mijn man, maar het is mijn eigen keuze. Ik zit in een nieuwe fase in mijn leven”, aldus Anissa.

De 17-jarige Ayub uit Houthalen vindt dat meisjes vrij moeten kunnen kiezen of ze het willen dragen of niet. “Mijn zussen gingen eerst naar de Islamitische school in Houthalen, maar nu zitten ze op een katholieke school en is het verboden om hun hoofddoek te dragen”, vertelt hij. “Ik begrijp dat ze dat jammer vinden. Wat mij betreft hoeft ook mijn liefje geen hoofddoek te dragen, maar als we zouden trouwen wil ik wel graag dat ze een hoofddoek draagt. Niet om mijn ouders te plezieren, maar gewoon omdat dit zo is in ons geloof”, legt Ayub uit.

Wispelturig

Zes jaar geleden begon de heisa door de invoering van het verbod op levensbeschouwelijke kentekens in het Antwerpse Atheneum. Tegenstanders spraken van een onderdrukking van de identiteit en zijn sindsdien in protest. Lieven Boeve van het katholiek onderwijs maakte het debat dus weer actueel en minister van Onderwijs, Hilde Crevits, is bereid om te luisteren. Ze vindt echter dat scholen voor zichzelf moeten bepalen of ze een verbod willen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

© 2015 – C.H.I.P.S. StampMedia – Ornella Schreurs