Keppeltje versus hoofddoek

06-10-2008 | Al jattari Omar

 13/04/2007 - Al jattari Omar  

Daniël Peterfreund van het Forum der Joodse Organisaties in Antwerpen beweert dat het joodse keppeltje en de hoofddoek twee totaal verschillende zaken zijn (DM 7/4). "Het keppeltje wordt gedragen ter ere van onze god, en de hoofddoek is een bewijs van de onderdrukking van de vrouw in de islam", zegt hij. Eerst en vooral wil ik benadrukken dat beide een deel van de identiteit zijn en dat het al dan niet dragen ervan een persoonlijke overtuiging is.


Als Peterfreund beweert dat de islamitische vrouwen onderdrukt zijn, wil ik even het een en ander op een rijtje zetten. Hoeveel joodse vrouwen lopen in de Pelikaanstraat met een decolleté of ontblote benen? Is het de vrije keuze van de joodse vrouw om voor haar huwelijk haar hoofd kaal te scheren en een pruik te dragen? Is het haar keuze om zich tijdens het bedrijven van de liefde volledig te bedekken met een wit laken? Hoeveel joodse vrouwen gaan uit werken?  
Peterfreund beweert voorts dat de joodse gemeenschap meer geïntegreerd is dan de islamitische. Ik zie het tegenovergestelde. Hoeveel joodse kinderen krijgen Vlaams onderricht? In hun eigen onderwijssysteem worden jongens en meisjes apart onderwezen. Vrouwelijke leerkrachten (zelfs degenen die niet joods zijn) mogen niet lesgeven in een rok en moeten volledig bedekt zijn.

Tv wordt uit de school gebannen, de evolutietheorie wordt er niet onderricht of minimaal. In de handboeken voor de les biologie worden plaatjes van geslachtsgemeenschap afgeplakt of verwijderd. Aan de Lessiushogeschool is er een regeling voor joodse jongeren: geen lessen en examens op vrijdagmiddag en joodse meisjes worden enkel in groepen met meisjes ingedeeld. Een vriendin van mij heeft ooit in een schoenwinkel gewerkt in de joodse buurt. Op een dag komt er een joodse vrouw binnen, samen met haar zoon. Bij het passen van de schoenen raakt de verkoopster de jongen aan, wat toch normaal is, dacht ik. Plots wordt de moeder hysterisch en duwt ze het meisje weg. De reden? Een ongelovige mag nooit een joods kind aanraken als dat kind terzelfder tijd ook door zijn moeder wordt aangeraakt.  


Beste Daniël Peterfreud, wat verstaat u onder integratie? In plaats van samen voor ons recht op godsdienstvrijheid en -beleving te pleiten, gaat de joodse gemeenschap de islamitische nu zwartmaken. Wat willen zij hiermee bereiken? Alle heisa over godsdienstvrijheid heeft zich altijd afgespeeld in de islamitische gemeenschap en nog geen enkele organisatie of individu heeft zich hierbij gericht tot de joden. Als zij één keer worden genoemd vallen ze meteen de moslims aan om hun eigen recht te halen.

http://www.kifkif.be/actua/keppeltje-versus-hoofddoek