Kif Kif Awards 2010: Het Grote Ongeduld

04-11-2010 | Het Grote Ongeduld

Kif Kif mocht exclusief alle inzendingen van 2010 bekijken en een winnaar uitkiezen.

Dit jaar werkt Kif Kif samen met het kortfilmfestival HET GROTE ONGEDULD!. Kif Kif koos één winnende film uit inzendingen van alle laatstejaarstudenten filmKif Kif werkt dit jaar samen met het kortfilmfesitval HET GROTE ONGEDULD! Kif Kif mocht exclusief alle inzendingen van 2010 bekijken en een winnaar uitkiezen. We zijn enorm verheugd over het niveau van de inzendingen, maar ook over de zeer originele scripts en uitwerkingen. Op 13 november 2010 zet Kif Kif zijn winnaar in de bloemen en krijgen toeschouwers de kans de winnende film te bekijken. HET GROTE ONGEDULD! 2010 vindt dit jaar plaats op woensdag 17 november op de Vrije Universiteit Brussel.

In 2010 pakt Trefcentrum Y' van de Vrije Universiteit Brussel voor de negentiende keer uit met zijn jaarlijks kortfilmfestival, waarop eindwerken van alle Belgische filmhogescholen vertoond worden. Het Grote Ongeduld! is het oudste festival in zijn soort en dat is geen toeval. De Vrije Universiteit Brussel is redelijk eigenzinnig en heeft zich altijd graag geprofileerd als verdediger en verspreider van kunst en cultuur. Begin jaren '90 bood zij uit eigen beweging een forum en een platform waar filmhogescholen, afstuderende studenten en het publiek elkaar konden ontmoeten en elkaars werk bekijken. Iets soortgelijks bestond toen nergens anders.

Het filmfestival van Brussel toonde wel af en toe kortfilms, maar zeker geen eindwerken van studenten. Bovendien was het domein dat de studenten bestreken van meet af aan breder dan de traditionele kortfilms in enge zin. Zij maakten zowel fictie, documentaires, animatie en reportages. Met het Grote Ongeduld! poogt de ploeg van de Dienst Cultuur hetzelfde te doen met de eindwerken als het Kultuurkaffee doet met muziek en Galery' met de beeldende kunsten, namelijk het uitbouwen van een labofunctie, het tonen van beloftevolle producties in een ongedwongen sfeer. Op het festival zien de filmhogescholen elkaars werk, leggen de deelnemers hun eerste contacten met professionelen en krijgen de universiteitsstudenten zicht op hetgeen hun collega's uit de audiovisuele opleidingen doen. Op die manier werd Het Grote Ongeduld! ongewild een gangmaker van de huidige discussie over het samenstellen en samenwerken van hogescholen en universiteiten. Bij de start in 1992 waren vier Nederlandstalige scholen present, een jaar later kregen we ook de medewerking van de Franstalige scholen. In 1995 was Het Grote Ongeduld! dermate gegroeid dat eindwerken vertoond werden in twee zalen tegelijk ondertussen zitten we aan 4 zalen. In 1996 versterkten TV2 (het huidige CANVAS) en Lichtpunt, de Vrijzinnige Omroep, het festival. Zij reiken nog elk jaar prijzen uit: eerst ging het enkel om vertoning van het bekroonde werk op televisie maar vanaf 1997 kwam er nog een mooie geldprijs bovenop. Meuter-Titra gaf sinds 2000 (tot 2005) voor € 2.500 technische ondersteuning. Sinds 2002 krijgt het festival ook de steun van La Deux die de beste Franstalige kortfilm vertoont op haar zender. Van meet af aan kreeg het festival subsidies van de Vlaamse Gemeenschap en ondertussen ook van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Nieuw in 2005 waren de CBA- en VAF prijzen(tot 2006). De publieksprijs van SCAM/SACD werd nog datzelfde jaar ingevoerd.

In de marge van het festival klonk soms luid de vraag naar meer middelen. Rudolf Mestdagh schreef in 1995 in een open brief : "Inmiddels heb ik door het produceren van vier eigen kortfilms begrepen dat het onbegonnen werk is in Vlaanderen nog kortfilms te maken. De dappersten onder de Galliërs, die erin slagen met hun eigen centen een korte prent uit de brand te slepen, weten nu al waar hun blik zal belanden, in de kast! Een mooi perspectief toch. De Vlaamse kortfilm is op sterven na dood. Lang leve de Vlaamse kortfilm!" De discussie gaat nog altijd door, maar het eindwerk van de studenten blijkt ondertussen springlevend. Op het festival Het Grote Ongeduld! zijn door de jaren heen sterke en schitterende werken de revue gepasseerd. Dat de Belgische film -ondanks de financiële noden- toch hoge kwaliteit aflevert, ligt in de eerste plaats aan de Belgische filmopleidingen, wat het politieke en culturele milieu soms onvoldoende beseft. Dat inzicht heeft de Dienst Cultuur van de Vrije Universiteit Brussel echter al vele jaren en daarin onderscheidt het zich van alle andere kortfilmfestivals. De studentenwerken verdienen een breder publiek. Daarom werd naar aanleiding van tien jaar Het Grote Ongeduld! een DVD in primeur uitgebracht waarop de werkstukken staan van de Lichtpunt- en Canvasprijswinnaars van het festival.
  
Vanaf 2004 gebeurde de verspreiding van de genomineerde filmpjes via de internetfunctie multicast. Tot dan was deze functie bijna niet toegankelijk voor de gewone internetgebruiker. Dankzij een techniek ontwikkeld door de vakgroep Laboratory of Digital Telecommunications/Parallel Systems van de Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met BELNET, het Belgische onderzoeks- en onderwijsnetwerk, kreeg de gewone gebruiker toegang tot deze multicast-functie.In 2009 gingen we in zee met iBrussel.

Het iBrussels project werd in 2004 in opdracht van de Brusselse overheid opgezet met als doel de haalbaarheid van de exploitatie van een draadloos netwerk in de hele Brusselse regio te onderzoeken. Het initiële iBrussels business model belichtte en onderzocht de verschillende aspecten op technisch, juridisch en economisch vlak van een dergelijk netwerk. Als "Proof of Concept" werd de campus van de VUB-ULB uitgerust met een WiFi-netwerk, Urbizone, dat gratis internet aanbiedt aan studenten. Op verzoek van het Brussels Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG) werden een aantal demo-applicaties ontwikkeld om de mogelijkheden van gratis (mobiele) internet toegang in de campus micro-cosmos aan te tonen en aldus een permanente demo-zone te creëren.
In samenwerking met het Kunstenplatform werd binnen de iBrussels context een applicatie ontwikkeld die het mogelijk maakt de filmpjes van "Het Grote Ongeduld!" toegankelijk te maken naar het brede publiek. Dit gebeurt enerzijds door de integratie van de filmpjes op de iBrussels website en anderzijds via een applicatie die het mogelijk maakt de filmpjes draadloos te streamen naar een mobiel toestel. http://ibrussels.etro.vub.ac.be De genomineerden van 2009 zullen op 18 november om middernacht beschikbaar zijn via iBrussels.

Sinds 2009 wordt het Het Grote Ongeduld!Xtra ism OffOff georganiseerd. Twee experimentele eindwerken Van Evelien Roels “Heinz & Fritzhund” en Ann Slabbinck “La maison d’en face” zullen in de gangen van de Aula vertoond worden. In de voorbije jaren heeft het Grote Ongeduld! zijn plaats gevonden tussen de grote filmfestivals. Het is nog altijd het visitekaartje voor menig beginnende en getalenteerde cineast.

 

http://www.kifkif.be/actua/kif-kif-awards-2010-het-grote-ongeduld