Minderhedenforum waarschuwt voor verloren generatie

02-12-2011 | Minderhedenforum

“Deze generatie moet het land draaiend houden, maar zakt weg in het moeras van armoede. Wie in moeilijke omstandigheden moet overleven, dreigt in een spiraal terecht te komen.

Groeiende armoedecijfers bij etnisch-culturele minderheden. Dat blijkt uit het jaarrapport van onderzoekcentrum OASES verbonden aan de universiteit Antwerpen. Het Minderhedenforum hoopt dat het rapport iedereen wakker schudt en waarschuwt voor “een verloren generatie.”

“Deze generatie moet het land draaiend houden, maar zakt weg in het moeras van armoede. Wie in moeilijke omstandigheden moet overleven, dreigt in een spiraal terecht te komen. Generatiearmoede is dan niet ver af. Het Minderhedenforum vraagt daarom een integrale aanpak van interculturele armoede. “De klassieke recepten slaan niet aan want armoede heeft een kleur. Overheid, welzijn en middenveld moeten samen in actie schieten,” aldus de directeur van het Minderhedenforum Naima Charkaoui.

Het OASES-rapport stelt dat het verenigingsleven al een rol speelt in het weerbaar maken van mensen in armoede. “ Dat klopt. Onze achterban heeft het vaak financieel moeilijk. Door hen samen te brengen, houden ze het hoofd boven water en krijgen ze terug perspectief. Dat is een rol van het interculturele middenveld die de overheid onderschat. Maar verenigingen alleen kunnen geen pasklaar antwoord bieden,” klinkt het bij Minderhedenforum.

Dringend gezocht: mentaliteitwijziging

Daarnaast vindt de organisatie dat de schrijnende armoedecijfers een mentaliteitswijzing afdwingen. “ De talenten van minderheden worden genegeerd. Onze achterban zit nog altijd gevangen in een web van vooroordelen waardoor ze geen baan vinden. Pas als je eerlijke kansen geeft, zeg je als samenleving uitdrukkelijk neen tegen armoede.”

Volgens het Minderhedenforum toont het rapport van OASES aan dat er dringend over de essentie moet gesproken worden: gelijke kansen op straat, in de klas en op de werkvloer. “Enkel zo ontsnappen minderheden aan de rekening in het rood. Vlaanderen staart nog te veel naar de culturele en religieuze verschillen tussen groepen,” zegt Charkaoui.
 

http://www.kifkif.be/actua/minderhedenforum-waarschuwt-voor-verloren-generatie