Misschien begrijp ik vrouwen gewoon niet

28-04-2013 | Fikry El Azzouzi

Als een man het over vrouwenzaken heeft, dan overschrijdt hij de grijze zone. Als een man met een exotisch klinkende naam het over vrouwenzaken heeft, dan overschrijdt hij alle zones. Zo gaat dat. Soms kan provocatie goed zijn, zolang de boodschap niet verloren gaat. Die indruk heb ik bij Femen. Je kent ze wel: de schreeuwende topless heksen zonder bezemsteel die zich feministen noemen. Als nu iemand hun getier zou verstaan; dat zou al heel wat helpen. Dit exclusief clubje van slanke westerse vrouwen houdt van opruien. Een holocaustsymbool vernietigen, een koran besmeuren en vooral het feminisme zelf belachelijk maken.

Media-aandacht genoeg, maar hun boodschap - als ze er al een hebben- wordt snel vergeten. Misschien komt het omdat ze buiten de grijze zone kleuren.

Een voorbeeld van een grijze zone: De meeste mannen slaan hun vrouw(en) niet. Maar als je vriendin stomdronken in bed ligt met je beste vriend. Je staat wat verbouwereerd te kijken en plots stormt ze met een slagersmes op je af. Dan mag je haar gerust een karatetrap geven. Of een knietje. Zelfs een kopstoot. Geen probleem, je blijft nog netjes in de grijze zone.

Maar als je met dat zelfde slagersmes je vriendin en je beste vriend in mootjes hakt en in de diepvries stopt om ze daarna in de pan te bakken. Ja, dan denk ik dat je de grijze zone hebt overschreden. De boodschap dat je het allemaal uit zelfverdediging deed, wordt redelijk ongeloofwaardig.

Stel: je bent een Braziliaanse jongedame die graag eens een luchtje gaat scheppen. Maar je woont in een buurt waar mannen zich als loopse hyena's gedragen. Je kunt: a) geflatteerd zijn, b) ze een pijnlijke dood toewensen, c) ze van de straatstenen laten proeven, want ze weten niet dat je capoeira beheerst.

Of je kunt je zakmes boven halen en ze een kopje kleiner maken. Je eindigt al jonglerend met het hoofd. De uitleg dat je werd lastig gevallen, zal toch een beetje vreemd klinken.

Vorige week viel Femen aartsbisschop Léonard met wijwater aan. Terwijl Femen zich als krijsende kwelgeesten zonder bezemsteel gedroegen, bleef Léonard rustig en sereen. Het was alsof hij het licht was tussen ongestelde demonen. Misschien moeten ze volgende keer toch maar hun zoontjes meenemen.

Had Léonard ze nu een paar hoeken verkocht en ze opgesloten in zijn kelder. Had hij zijn nonnen erop losgelaten. Had hij hun katjes ontvoerd - zulke dames hebben vast tal van katten - en ze gewurgd tot die arme dieren bijna het bewustzijn verloren. Liet hij ze verklaren dat ze gewoon hun tieten wilden tonen omdat er anders toch niemand naar hen luistert. Léonard had de kerk in een kwaad daglicht gesteld. Nu was Léonard de beste reclame voor de kerk, met een boodschap van sereniteit.

Eigenlijk doet Femen louter aan zelfpromotie en inhoudsloos exhibitionisme. Daarom denk ik dat hun enige fans enge, oude kerels zijn. Maar misschien begrijp ik vrouwen gewoon niet.

Toch vraag ik me af wat er zal gebeuren als Femen een dagje ouder begint te worden. Wat als ze rimpels krijgen en een kilootje meer beginnen te wegen? Wat als hun kont een meter lager hangt? Hun borsten theezakjes zijn? Mogen ze dan nog binnen in hun exclusief clubje?

 

Cartoon BY Younes van den Broeck 

http://www.kifkif.be/actua/misschien-begrijp-ik-vrouwen-gewoon-niet