Open brief aan Darya Safai

30-08-2016 | Assia Missaoui

Beste Darya Safai

Je kan het niet laten telkens opnieuw alle moslimvrouwen die kiezen om zich te bedekken in de schaduw van de Ayatollah's te plaatsen hé. Je trauma's uit Iran moeten dan wel erg diep zitten, arme jij. Die continue vergelijking tussen vrouwen die onderdrukt worden door jouw Iraanse regering en miljoenen andere moslimvrouwen elders mag wel een andere wending krijgen.

Jij verdient je brood en faam met je opinies. Dat mag, ik doe niet aan broodroof, politici kunnen dat beter. Maar doe het dan wel goed alstublieft. Je weet hoe begeerd je bent als Iraanse die 'durft' in te gaan tegen de 'Islamitische, mannelijke elite'. Wauw, ik applaudisseer alvast. Voor het geval je jezelf nogal als uniek zou omschrijven, sorry, je bent niet de enige. Meer nog, moslimvrouwen wereldwijd verzetten zich tegen patriarchie nog voor jij geboren werd.

Je maakt de moslimvrouwen zwart, stelt dat ze achterlijk zijn, vindt niet dat ze zouden moeten sporten in hoofddoek ondanks het feit dat je wel strijdt voor de toelating van Iraanse vrouwen in de stadia. Ik weet niet hoe jij het ziet maar je strijd lijkt mij in se al schizofreen en discriminerend omdat vrouwen wél moeten kunnen sporten, behalve wanneer ze een hoofddoek dragen. Komaan, zwanst na ni.

Maar zeg, hoe zit het met je klantenbestand en de centjes afkomstig van deze o zo onderdrukte en achterlijke moslima's die wel welkom zijn in je tandartsenpraktijk? En waarom ben je vriendelijk, lief en openhartig wanneer ik je -met hoofddoek- aanspreek op de boekenbeurs om achteraf zulke lelijke dingen over ons, vrouwen te gaan vertellen? Tegelijkertijd gebruik je leugenachtige argumenten om de harten te winnen van zij die graag naar een 'exotische' vrouw opkijken om hun orientalistische kijk op het Midden-Oosten nog meer van brandhout te voorzien. Eigenlijk hé Darya, doe je niets anders dan wat de ayatollah's doen. Je discrimineert en onderdrukt een grote groep vrouwen waar jij geen deel van -wil- uitmaken. Enfin, mij goed maar heb je dan ook nog andere argumenten zonder Iran om de 2 zinnen te vermelden?

Darya, er bestaan mensen die je kunnen helpen om je Iran-trauma's te overwinnen want als toekomstige psychologe weet ik dat deze toestand niet goed voor je is. Wellicht maak je een identiteitscrisis mee. Ik begrijp dat. Ik heb zelf ook een  identiteitscrisis doorstaan. Het is hard, echt waar, maar wat ik vooral niet deed is kruipen. Dat siert je niet, te meer omdat jij en ik beter weten.

Liefs,

 

Assia

http://www.kifkif.be/actua/open-brief-aan-darya-safai