Reel Bad Arabs: de systematische stigmatisering van 'de Arabier' vanuit Hollywood

23-03-2013 | Loni Collier

Het planmatig demoniseren van de ‘Arabische wereld’ kent zijn oorsprong sinds het bestaan van de cinema en is alsmaar verergerd. Vooral sinds 9/11 heeft Hollywood openlijk een oorlog ontketend door de moslim in het belachelijke te trekken

CinéDoc brengt elke derde donderdag van de maand een straffe, verrassende, soms ontroerende documentaire over een maatschappelijk relevant thema. Afgelopen donderdag, 21 maart, was het dag tegen racisme. Atlas, trefpunt voor inburgering en diversiteit, staat even stil bij de dynamiek die schuil gaat achter racisme. Hierbij speelt media een belangrijke rol. Dr. Jack Shaheen, hoogleraar in massacommunicatie, bestudeert al meerdere jaren de beeldvorming van Amerikanen en Moslims in de Amerikaanse media. In 2006 werd zijn boek Reel Bad Arabs: How Hollywood Vilifies a People omgevormd tot een documentaire.

Aan de documentaire ging een inleiding door Kevin Smets, doctoraatstudent aan het departement communicatiewetenschappen van de UA, vooraf. Hij heeft een kader trachten weer te geven over de systematische stigmatisering van de Arabier, moslim… door Hollywood en andere westerse filmproducten. Het planmatig demoniseren van de ‘Arabische wereld’ kent zijn oorsprong sinds het bestaan van de cinema en is alsmaar verergerd. Vooral sinds 9/11 heeft Hollywood openlijk een oorlog ontketend door de moslim in het belachelijke te trekken. Deze vernederende positie staat tegenwoordig centraal in de westerse films.

Reel bad arabs bespreekt de perceptie over Arabieren in de filmindustrie van Hollywood. Massamedia heeft de neiging om het elitebeeld naar voren te schuiven en enkel dit beeld te tonen. Dit uit zich onder andere in het systematisch negatief afbeelden van minderheidsgroepen of het overdrijven van 'het anders zijn'.

Onze cultuur weerspiegelt Arabieren als schurken. Van plunderende bedoeïenen over onderdanige vrouwen en sinistere sjeiks tot schietgrage terroristen. Het gaat om enkele structurele beelden die telkens herhaald worden. Hollywoodfilms hebben een lange geschiedenis in beeldvorming. Dit beeld is oud en helemaal niet up-to date. De Arabische wereld wordt altijd voorgeschoteld als een homogeen blok waarbij moslims gelijkgesteld worden aan de Arabische wereld. Vandaag zijn Arabieren fundamentalisten, extremisten en vijanden van het Westen. Dit beeld is gaandeweg nog verslechterd en minder onschuldig.

Jack Shaheen legt in zijn documentaire uit waarom zulke beelden hardnekkig zijn en draagt oplossingen aan om verkeerde percepties te bestrijden.

 

Op het programma van CinéDoc staan nog:


• Donderdag 18 april: Surviving Progress
• Donderdag 16 mei: Silent Stories
• Donderdag 20 juni: Mama Illégal


Atlas/ Carnotstraat 110/ 2060 Antwerpen
Reserveren: 03 338 71 30 / atlas [at] stad [dot] antwerpen [dot] be
Informatie over het programma vindt u hier

 

Lees ook op Kif Kif Mediawatch:

Hollywood en 'de ander' deel 1, deel 2, deel 3 (Ico Maly)
 

http://www.kifkif.be/actua/reel-bad-arabs-de-systematische-stigmatisering-van-de-arabier-vanuit-hollywood