Reyers Laat: Gwendolyn Rutten voor of tegen uitspraak van Bart de Wever?

25-03-2015 | Nihad El Aabedy

Mevrouw Rutten vindt dat problemen bij naam genoemd moeten worden, maar faalt er zelf een beetje in

Wie gisterenavond naar Reyers Laat heeft gekeken, in het bijzonder het debat over racisme met Open VLD voorzitster Gwendolyn Rutten en dacht dat ze zich tegen het racisme-verhaal van Bart de Wever keerde, heeft in essentie haar betoog niet goed begrepen. Op het eerste zicht lijkt het inderdaad alsof Gwendolyn Rutten een andere visie verkondigt op racisme wegens haar nuances. Maar wie beter luistert en een kritische blik richt, merkt gelijkaardige patronen op en kan net door die nuances stellen dat het tegendeel waar is.

Wanneer in het begin haar de vraag gesteld werd of ze het idee van Bart de Wever compleet veroordeelde,  heeft Rutten een paar keer getracht de vraag te ontwijken.  Na drie keer was er voor haar helaas geen ontsnappen aan en moest mevrouw Rutten wel antwoorden.  Zo werd racisme als 'ideologie' door Rutten Gwendolyn  genormaliseerd door te stellen dat ze een andere mening had omwille van het liberaal-zijn  en niet omdat ze er zich principieel tegen verzette.  Uiteraard is mevrouw Rutten een liberaal, dat is geen verkeerde stelling,  alleen is het geen antwoord  op de vraag.  Ze stelde verder dat omdat Bart de Wever een nationalist is en dus uitgaat van het groepsdenken,  en daarom die logica nog te vatten is.  'Er is een verschil tussen liberalen en nationalisten en ik denk dat dat wel mag',  stelt mevrouw Rutten.

Bovendien is het opvallend hoe het gesprek halverwege een nieuwe  wending krijgt: terroristen, IS en radicalen. Dit moment had als functie het angstgevoel in te boezemen: ‘Het maakt Vlamingen en ook andere mensen bang en dat hoeven we niet te pikken...’ Er wordt op het einde terug hier naar gekoppeld,  ‘Met de schuld in één richting te steken, los je niets op’, voegt Rutten er aan toe. Ook hier wordt dader- en slachtofferrol weer door elkaar gehaald.

Kortom kan ik hieruit concluderen dat slechts de methodes en stijlen tussen deze politici verschillen. Rutten was vooral sterk om haar partij te promoten zonder De Wever en zijn partij voor het hoofd te stoten.  Daar waar Bart de Wever rechtuit zijn mening verkondingt, tracht deze liberaal  zich te wringen in een misleidende parcours. Mevrouw Rutten vindt dat problemen bij naam genoemd moeten worden, maar faalt er zelf een beetje in.

 

http://www.kifkif.be/actua/reyers-laat-gwendolyn-rutten-voor-of-tegen-uitspraak-van-bart-de-wever