Vlaanderen en de wolf

Onze instellingen, van politie tot media, maken zich in sneltempo belachelijk. Met de minuut verliezen ze aan geloofwaardigheid.

Op de avond van 30 september deed @mohamedouaamari – in zijn eigen woorden: student grafische en digitale media, geïnteresseerd in film, series, boeken, filmen, schrijven, grafisch ontwerp en communicatie, blogger bij Beardsandcamels.be – wat hij, en met hem de hele wereld, dagelijks doet: online verslag geven van zijn leven. Zijn humor is sarcastisch en bijtend, de herkenbare soort humor die gebruikt wordt om om te gaan met problemen die groter zijn dan jezelf.

“Ok ik ben op een netwerkevent” tweette hij rond 19u. Bijna onmiddellijk tweette hij verder: “Iemand netwerk tips? Luid "Allah u akbar" roepen is geen goede ijsbreker zeker?”. De grap was geslaagd, want meteen kwam er reactie van @FredPaulussen. “Probeer eens, en laat het weten!”. Zijn antwoord: “morgen in het nieuws: 25 doden en 93 gewonden na massahysterie in het ING gebouw”.

Dat was genoeg voor ING-bank om gealarmeerd contact op te nemen met de politie. Het Snelle Respons Team intervenieerde kordaat en “met groot machtsvertoon”. Alsof dat niet genoeg was, leek dat ook een legitieme aanleiding voor onze kranten om te schrijven over het voorval met de woorden “aanslag” of zelfs “bloedbad”. En het was genoeg om de kranten te doen twijfelen over “de motieven van de verdachte”.

Al hoeft men geen journalist noch social media dreigingsanalist – eerlijk gezegd niet eens geboren Nederlandstalig mens – te zijn om te zien dat het over een grap ging. Er werd niet gesproken over ‘een aanslag’ in de tweet-grap, toch valt blijkbaar het roepen van ‘Allah u akbar’ in diezelfde categorie, net zoals bijvoorbeeld het afspelen van Arabische muziek.

Fouten maken we allemaal. En een dergelijke fout, hoe belachelijk ook, had meteen aanvaard kunnen worden door de bank, de politie en de kranten, en had kunnen leiden tot min of meer geloofwaardige spijt. Case closed. Maar neen, volgens getuigen sprongen enkele agenten “op een man met een baard op de derde rij in de zaal”. “Hij werd overmeesterd en afgevoerd”. @mohamedouaamari moest verhoord worden door de federale politie en werd pas na 3 uur vrijgelaten, kondigt @SasVN aan. Ondertussen lacht het internet met onze instellingen:

Moslims hebben geen gevoel voor humor" *Moslim maakt grapje "ARRESTEER DE TERRORIST! zegt @FlorVDE

IK GA DE BADBOOT IN ANTWERPEN LATEN ZINKEN! Now we wait schrijft @MelkMuylle

Tegenwoordig zullen de Moslims hun tweets niet alleen maar op spellingsfouten controleren, maar ook op "Hoe zal de politie m'n tweet lezen" tweet @TahaRiani

Elke dag wordt er in Vlaanderen ontkend dat burgers anders worden behandeld afhankelijk van hun afkomst door bijna al onze instellingen. Één voor één klagen deze twitter-gebruikers het vanzelfsprekend tegenovergestelde aan.

Vlaanderen terroriseert zichzelf, dat is een feit. Vlaanderen terroriseert zichzelf door het selectief interpreteren van een baard, van een huidskleur, van kledij, van een accent, van een grap. En jammer genoeg was die tweet bij nader inzien geen grap: het was niets anders dan onze keiharde realiteit: als @mohamedouaamari effectief ‘Allah u akbar’ had geroepen, dan had de massahysterie van dit zichzelf terroriserende Vlaanderen misschien niet gezorgd voor 25 doden en 93 gewonden, maar minstens voor ‘enige commotie’.

“Akelig grappig hoe hard mijn tweets werkelijkheid zijn geworden. Ik weet nog steeds niet wat ik moet voelen. Maar ik zie er de ironie van in” tweette @mohamedouaamari de volgende ochtend.

Onze instellingen, van politie tot media, maken zich in sneltempo belachelijk. Met de minuut verliezen ze aan geloofwaardigheid: wie gelooft nog dat de politie geen onderscheid maakt tussen moslims en niet moslims? Wie gelooft nog dat de media geen etnische bias heeft?

Vlaanderen roept zo vaak ‘wolf’, dat we het al niet meer zouden moeten geloven. Maar zo werkt angst niet: hoe vaker Vlaanderen ‘wolf’ schreeuwt, hoe banger de Vlamingen worden en hoe meer overdreven het antwoord daarop wordt.

Zolang de angstzaaierij doorgaat, gaat dit niet veranderen. Het escaleert alleen maar verder. En wat als we binnenkort, zoals opgemerkt door @SegersBen, misschien zelfs rekening moeten houden met de toekenning van oorlogswapens aan dat Snelle Respons Team van de politie?

Ondertussen, mag Vlaanderen dankbaar zijn. Ouaamari reageert zoals we het van hem konden verwachten, met humor. “Ale ironie mocht nog wel he.? Ik ben nog wat in de war met die regels voor humor die veranderd zijn sinds jesuischarlie. Want toen kon alles”. De ongezouten realiteit van onze dubbele moraal, sarcastisch geformuleerd.

“In de cel was ik slechts benieuwd naar 1 ding en dat waren de reacties onder het artikel op hln.be”. Reacties die hoogst waarschijnlijk een voor een bedreigender zijn dan Oaamari’s tweet. De politie zal deze keer niet interveniëren. Met een beetje geluk, krijgen die auteurs een bezoekje van Karen en De Coster.

http://www.kifkif.be/actua/vlaanderen-en-de-wolf