#warmesamenleving

Met haar actieplan tegen armoede wil de Vlaamse regering kinderarmoede tegen 2020 halveren. Vandaag schrapt ze een derde van de subsidies van elf projecten met kansarme kinderen. Hoe het wel kan toont Jong Groen in haar congrestekst rond armoede en sociale ongelijkheid.
#warmesamenleving
 

Deze regeringen maken van armoedebestrijding een prioriteit. Althans, dat zeggen ze. Vlaanderen wil kinderarmoede tegen 2020 met de helft verminderen, maar knipte dit weekend in de werkingsmiddelen van elf projecten met kansarme kinderen. De regering Michel wil de laagste uitkeringen met 2% optrekken. Dat de armoedegrens zelf met 6% verhoogt, vertellen ze er nooit bij. Wat ze wél zeggen, is dat armen op café zitten en pas werk zullen zoeken als ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Een groot contrast met het congres van Jong Groen, waarop 80 jonge ecologisten bewezen dat je op een constructieve manier armoede en sociale ongelijkheid uit de wereld kan helpen.

Het basisinkomen is voor Jong Groen een fundamenteel onderdeel van gelijke kansen. Het stelt iedereen in staat in zijn basisbehoeftes te voorzien. Daarnaast kan iedereen werken, want ook Jong Groen wil zoveel mogelijk mensen aan het werk, maar dan wel op basis van eigen capaciteiten én grenzen. Een alleenstaande die een voltijdse job onmogelijk combineert met de zorg voor de kinderen? Iemand met eender welke beperking die graag wil werken, maar daar vandaag zijn uitkering door verliest? Voor Jong Groen kan het wél. Kan het niet voltijds, dan kan het misschien halftijds. Kan het niet halftijds, dan kan het misschien 10 uur per week. Dit staat in schril contrast met de recente regeringsbeslissing om zwaar te knippen in de inkomensgarantie-uitkering. De regeringen willen zoveel mogelijk mensen aan het werk krijgen, maar wie werk aanvaardt, wordt gestraft.

Om mensen in armoede niet langer van het kastje naar de muur te sturen, pleit Jong Groen voor het centraliseren van alle dienstverlening in het Gemeenschapshuis, waar ook de huidige OCMW's in opgaan. Het Gemeenschapshuis wordt een publiek trefpunt en biedt onderdak aan diverse organisaties: Kind en Gezin, wijkgezondheidscentra, justitiehuizen, jeugdorganisaties, … Want Jong Groen streeft er naar om alle groepen in de samenleving met elkaar in contact te brengen, op school, tijdens de vrije tijd, op het werk.

Basisgezondheidszorg moet volgens Jong Groen gratis zijn voor iedereen, ook voor mensen zonder papieren. Geestelijke gezondheidszorg maakt daar integraal deel van uit. Jong Groen respecteert zijn klassiekers: een gezonde geest in een gezond lichaam.

Onbetaalbaar, zegt u? Ook daar hebben wij met Jong Groen meerdere antwoorden op. Ten eerste, voer een financiële transactietaks op transacties op de financiële markten in. Ten tweede: de onverkorte invoering van de vermogenswinstbelasting. Als zelfs de CD&V hier plots het licht gezien heeft, waar wachten we dan nog op? En maak topprioriteit van de bestrijding van fraude. Zeker in de strijd tegen fiscale fraude vallen er miljoenen te rapen. Laat iedereen op een billijke manier bijdragen aan de samenleving, in plaats van de factuur enkel door te schuiven naar diegene die ze niet kunnen betalen.

Maar ook, laten we weggaan van de cijfertjespolitiek, laten we eens voor heel even weggaan van de wiskundige punten en komma's. Laten we daarentegen nog eens durven nadenken over een andere samenleving, en hoe die er moet uitzien. Om de grijze maatpakken uit de Wetstraat te tonen dat het om mensen gaat, niet om begrotingstabellen. Want veel meer dan over plusjes en minnetjes, is dit waar politiek over zou moeten gaan. Over streven naar een duurzame en rechtvaardige samenleving, en hoe we daar moeten geraken. Vandaag lijken we maar bitter weinig stappen in de richting van zo'n samenleving te zetten. Maar geen nood, met Jong Groen tonen we dat het anders kan. En langzaam maar zeker bouwen we samen verder, tot hij er is, die warme samenleving.

Meer info: http://www.jonggroen.be/welke-samenleving-kies-jij

De volledige congrestekst vindt u hier: http://jonggroen.be/files/_site/bestanden/inhoud/2015/2015_congrestekst…

Een samenvatting ervan hier: http://www.jonggroen.be/warmesamenleving



Bijlage Grootte
warmesamenleving_def.docx 11.35 KB