Woede na sluiting shishabars op en rond Turnhoutsebaan

08-06-2011 | Sylvia Mariën (GVA)

Mohammed Chenouf is er van overtuigd dat de stad van de bars afwilde en dat met de vergunning een stok werd gevonden om mee te slaan.

Toeval, zeggen politie en stad op de sluiting van een aantal shishabars op de Turnhoutsebaan. Een welgemikte kogel door ons hoofd, zeggen de uitbaters.

Mohammed Chennouf moest dinsdag zijn shishabar Al Mashrabia sluiten. De bar kende groot succes bij Marokkanen in Antwerpen. De man is radeloos en kwaad.

Sinds eind vorig jaar moeten shishabars een vergunning hebben om alcohol te mogen schenken en om shisha (waterpijp) te mogen verkopen. Dat valt onder dezelfde wetgeving.

Nooit reactie op aanvraag vergunning

Naar eigen zeggen deed Mohammed begin dit jaar een aanvraag voor een vergunning, maar kreeg hij nooit een bevestiging. Intussen deed hij nog de noodzakelijke investeringen in zijn zaak, zoals het installeren van een aparte rookkamer. Hij beklaagt zich ook over de slechte informatie die van de stad uitgaat.

Dinsdag kreeg hij plots agenten over de vloer die naar zijn vergunning vroegen. "Terwijl ze wisten die niemand van ons er al een hebben ontvangen. Iedereen wacht op een go of een no go." Shishabars op en rond de Turnhoutsebaan - volgens enkele uitbaters in totaal een tiental - hebben gisteren allemaal dus een njet gekregen, zonder alternatief.

'Sluiting puur toeval'

Afgelopen zaterdag maakten Marokkaanse jongeren zwaar amok op de Turnhoutsebaan na de match Marokko-Algerije. Na de match kwamen onruststokers vanuit de shishabars de straat opgelopen en zetten de boel op stelten.

Politie en stad zeggen dat de sluiting van de shishabars, nu, puur toeval is. “Aan zo’n sluiting gaat uitvoerig onderzoek vooraf”, zegt politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens. Ook de woordvoerder van de burgemeester zegt dat vrijdag al werd beslist om de bars te sluiten, en dat er geen enkele link is met de rellen. Gisteren zaten Janssens en de politie aan tafel om te bekijken hoe het probleem Turnhoutsebaan moet worden aangepakt. Maar daaruit kwam “nog niks concreets”.

Stok om mee te slaan

Mohammed Chenouf is er van overtuigd dat de stad van de bars afwilde en dat met de vergunning een stok werd gevonden om mee te slaan.

‘dit artikel verscheen eerder op de site van de GVA’

 

http://www.kifkif.be/actua/woede-na-sluiting-shishabars-op-en-rond-turnhoutsebaan