‘Nuff Said

04-12-2011 | Natalie Tempelers

'Eid Mubarak Kerstfeest!'

Berchem, vrijdagavond 2 december vond in het cultureel centrum de alreeds 34ste editie van ‘Nuff Said plaats. ‘Nuff Said is een relaxt en cultureel evenement dat maandelijks doorgaat. Telkens wordt de foyer van het cultureel centrum omgetoverd tot een gezellig zaaltje waar interactie met het publiek mogelijk is. Het was helemaal uitverkocht, je kon geen ticketje meer krijgen. Deze geslaagde avond zat vol humor, muziek en poëzie. De rode draad was het multiculturele karakter van de organisatie en het publiek.

Naar goede gewoonte zette de swingende huisband BRZZVLL de avond in. Iwein ‘Robinson’ Segers mocht als eerste de spits afbijten met zijn zogezegd ‘niet-voorbereid’ stuk waarin hij de draak stak met verschillende Vlaamse komieken, afgewisseld met flauwe moppen die toch wel grappig waren. Zijn imitatie van Eddy Wally was duidelijk het populairst.

Hij werd opgevolgd door zangtalent Adil Aarab, een Marokkaanse ‘Antwarpeneir’, die als intro een imitatie van Piet Huysentruyt te berde bracht. Het publiek vond het duidelijk grappig. Heeft hij zijn roeping gemist? Daarna stak deze 21-jarige nachtegaal van wal met enkele songs doordrongen van soul, ondersteund door de geweldige muzikanten van BRZZVLL. De sfeer zat er goed in en iedereen groovede lekker mee.

De maatschappijkritische spoken-word artiest U.N.O.M. wist iedereen te raken met zijn ritmische en doordachte teksten. Hij gaf duidelijk mee dat de huidige maatschappij er een is waarin alles verpakt, verkocht en zonder nadenken geconsumeerd wordt. Met ‘we eat process food, read process news’, ‘we have to try not to be average citizens’ en ‘trusting those who oppress us is just a bad habit’, maakte hij zijn boodschap duidelijk. Tijdens zijn gedicht over een onbeantwoorde liefde kon je een naald horen vallen.

Presentator van dienst Johan Petit, zorgde tussen de acts door voor een grappige ‘Antwaarpse’ noot. Zo stelde hij voor dat iedereen elkaar de hand schudde en elkaar een ‘Eid mubarak Kerstfeest’ wenste, om, zo zei hij, ‘de kloof tussen het Offerfeest en Kerstmis te verkleinen’. Dankzij hem waren de lachspieren opgewarmd tegen dat Adam Fields aan de beurt was. Deze kale Londense komiek, die naar eigen zeggen zijn haar nog voelt ‘it’s like phantom hair’, was positief onder de indruk van het multiculturele publiek. Van begin tot eind werd er gelachen met zijn moppen. Zo spotte hij met de communautaire situatie in België: ‘Belgium exists out of two kidneys, if you take one away, the other one can still function on its own’. Hij stak de draak met de recente technische ontwikkelingen en stelde dat tablets gemaakt zijn voor mensen die een laptop openen te vermoeiend vinden. ‘They say an apple a day keeps the doctor away, …not for Steve Jobs’: de zaal was helemaal mee!

Deze gezellige avond werd beëindigd met een spontane jamsessie van BRZZVLL, Adil en U.N.O.M. met de hoofdboodschap ‘There’s only one race, the human race’. Het applaus sprak boekdelen, de avond werd gesmaakt!

De volgende editie zal doorgaan op vrijdag 3 februari 2012 met op de affiche Bert Gabriëls, Shariff Simmons, Thomas Smith, BRZZVLL en Bob Mclaren. Ik heb alvast mijn ticket gereserveerd!

Foto’s: Mous Lamrabat
 

http://www.kifkif.be/cult/%E2%80%98nuff-said-0