11 November Wapenstilstand: De Vergeten Soldaten

11-11-2014 | Hawa Seck

"Les tirailleurs Sénégalais" kwamen ondanks hun naam uit praktisch heel West-Afrika: Burkina Faso, Benin, Togo, Senegal, Mali,… Ze werden voornamelijk als stoottroepen of kanonnenvlees gebruikt.

Vandaag is het de herdenking van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Toch wordt er een belangrijke deel van de soldaten, die in WOI onder Britse, Franse, en Amerikaanse vlag hebben meegevochte,  vergeten.

Via deze weg zou ik graag een eerbetoon willen brengen  aan de duizenden Afrikaanse soldaten die hun land, familie, vrouwen en kinderen hebben verlaten om mee te vechten in een totaal onbekend land.  "Les tirailleurs Sénégalais" kwamen ondanks hun naam uit praktisch heel West-Afrika: Burkina Faso, Benin, Togo, Senegal, Mali,… Ze werden voornamelijk als stoottroepen of kanonnenvlees gebruikt.

Het verhaal van deze oud-strijders is grotendeels vergeten. Sterker nog, het is doelbewust uit onze geschiedenisboeken gewist. Duizenden Senegalese mannen werden verscheept naar Europa door Frankrijk om in de Eerste Wereldoorlog te dienen in de geallieerde legers. Vele van hen lieten het leven, met alle gevolgen van dien.

 

Laten wij onze Tirailleurs en de soldaten die hebben meegevochten voor de vrijheid niet vergeten, zij verdienen erkenning!

 

>>> Lees het opiniestuk van Omar Ba (Bestuurslid Kif Kif) dat ook in De Standaard verscheen naar aanleiding van het 'Senegalees Bunkertje' in de Westhoek dat al sinds enkele jaren wordt ontsierd door een hakenkruis; 'Ongedeeld Erfgoed?' 

 

http://www.kifkif.be/cult/11-november-wapenstilstand-de-vergeten-soldaten