Alle ogen op 2Pac

18-08-2017 | Mohamed El Khalfioui

De moeder van 2Pac waarschuwt hem dat het systeem hem uiteindelijk de wapens zal aanreiken om zichzelf te vernietigen.

All Eyez on Me is een film over de bekende en vooral controversiële rapper Tupac Shakur of afgekort 2Pac. De film duurt maar liefst 2 uur en 19 minuten. Hij vertelt het levensverhaal van een jonge Afro-Amerikaan die het ondanks veel tegenslagen toch weet te maken.

Ook muziek is politiek

Hij werd geboren als Lesane Parish Crooks in New York op 16 juni 1971, maar zijn moeder besloot hem te hernoemen naar de Peruviaanse, revolutionaire indígena Túpac Amaru II. Deze leidde een opstand tegen het Spaans bewind in 1780. Ook zijn moeder – die oorspronkelijk Alice Faye Williams heette – veranderde haar naam naar Afeni Shakur. Zowel de moeder als de vader van Tupac, Billy Garland, waren actieve leden van de Black Panther Party.

De film begint met een interview van Tupac in de gevangenis waarop uiteindelijk de hele film gebaseerd is. Er wordt niet lang stil gestaan bij de jongere jaren in vergelijking met andere fasen van zijn leven. Wat we wel kunnen onthouden is dat de afluisterpraktijken en de intimidaties van zijn moeder door de FBI – omwille van haar activisme bij de Black Panther Party – bij Tupac grote indruk hebben gemaakt. De scène waarin Tupac voor kerstmis een schrift krijgt van zijn moeder symboliseert hoe belangrijk zij is geweest voor zijn denken. Er wordt een duidelijke link gemaakt tussen de meeste teksten van Tupac en het politiek denken van zijn moeder.

De ware liefde

De jonge Tupac ontmoet op de middelbare school zijn ware liefde Jada Pinkett, althans dat laat de film uitschijnen. Jada Pinkett is ondertussen getrouwd met de bekende Afro-Amerikaanse acteur Will Smith en ze hebben samen twee kinderen. Jada Pinkett duikt af en toe op tijdens kritieke momenten in de film. Ze probeert hem bijvoorbeeld te overtuigen om niet in confrontatie te gaan met zijn grootste concurrent Notorious B.I.G.

Op de middelbare school wordt wel het cliché doorbroken van een dropout. Tupac studeert graag en doet mee aan schoolse activiteiten. Tijdens een toneelstuk over Shakespare ontdekt dat hij echt talent heeft voor het woord. Het is onduidelijk of Jada Pinkett wel zijn ware liefde was: volgens velen was het woord zijn enige ware liefde. Het woord dat vorm zal krijgen in zijn rapteksten. In de film wordt jammer genoeg weinig aandacht besteed aan zijn politieke rapteksten maar eerder meer tijd gegeven aan de commerciële songs. De vele teksten die Tupac schreef over hoe in de getto’s over vrouwen, de samenleving en het leven werd gedacht komen disproportioneel aan bod. Helaas is het evenwicht tussen verschillende genres van zijn rapliederen zoek.

Chaos versus verantwoordelijkheid

De moeder van Tupac waarschuwt hem dat het systeem hem uiteindelijk de wapens zal aanreiken om zichzelf te vernietigen. Dit doet ze nadat de Amerikaanse vicepresident, Dan Quayle, Tupac op tv bekritiseert voor zijn teksten. Naarmate de film vordert komt het politieke element minder naar voor en draait het veel rond seks, vrouwen en geweld.

De film laat heel goed zien – terecht of ten onrechte – dat Tupac zichzelf heel bewust het ravijn in rijdt. Tupac wordt op een gegeven moment beschoten en Notorious B.I.G. is toevallig in de buurt. Tupac beschuldigt hem achter de moordaanslag te zitten. De rivaliteit tussen deze twee rappers, die oorspronkelijk puur op het muzikale vlak bestond, loopt al heel snel uit de hand. Tupac vertegenwoordigt de West Coast en Notorious B.I.G. de East Coast. De film toont vooral hoe de jonge 2Pac aan zelfdestructie doet en alles in die periode rond zijn ego draait.

Gelijkenissen met Notorious

All Eyez On Me doet vaak denken aan de film over het leven van concurrent Notorious B.I.G. (Notorious, 2009). All Eyez on Me probeert heel het leven van Tupac samen te vatten en dat voelt bij momenten aan als gebrek aan focus. In Notorious komen ook de verschillende levensfasen voor maar deze weten zich beter uit te kristalliseren.

Beide films vertellen het verhaal van de opkomst van een rapper die op het einde volwassen wordt maar uiteindelijk wordt vermoord. In All Eyez On Me valt wel op dat de regisseur te ambitieus wilde zijn. Maar na het zien van de film heb je de indruk dat je verschillende fragmenten achter elkaar hebt gezien. 

http://www.kifkif.be/cult/alle-ogen-op-2pac