Badal

09-11-2011 | André Oyen

Het leven van Badal is treffend en vaak tragikomisch weergegeven. Dat maakt dat sommige delen van deze roman lichtvoetig zijn en andere dan weer zwaar op de hand. Een heel bijzonder hedendaagse roman!

Zagen ze aan hem dat hij een intellectueel was, of zagen ze alleen een kleurling?

Badal kijkt terug op zijn leven als gevierd essayist en journalist, op de man die als jonge student naar Nederland kwam en zich liet omarmen door de blanke intellectuele elite. Zij lieten hem in het begin van de jaren negentig naar Londen gaan, waar de duizendste nacht van de Fatwa tegen Rushdie werd herdacht. Twintig jaar later trekt Badal zich terug aan zee en heeft alleen nog contact met S.

Zijn leven was een aaneenschakeling van moeilijke momenten. Maar nu heeft hij het toch extra zwaar: zijn huwelijk is net op de klippen gelopen en zijn loopbaan is ten einde. Die loopbaan was nochtans indrukwekkend. Badal schreef voor gerenommeerde media en ontmoette heel wat belangrijke mensen

Als hij door zijn schrijfkunsten in contact kwam met andere gekleurde Nederlanders zetten zij zich scherp af tegen ‘de mislukte migrant’. Ook Badal had lang een hekel aan het geklaag van ‘allochtonen’ over racisme en discriminatie. Maar door lang in de hoogste kringen mee te draaien, heeft hij het discours van de media van binnenuit gezien. Nu hij daar van op een afstand op terugkijkt, beseft hij wat voor een immense invloed die media op de migrantengemeenschap, maar ook op hemzelf uitoefenen. Maar Badal neemt ook zichzelf en zijn vele mislukkingen op de korrel. Zijn grootste duivel is alcohol. Badal kan niet schrijven zonder alcohol. Om van die verslaving af te raken trekt hij naar Zandvoort waar hij enkel nog 7Up drinkt.

Maar het is niet alleen om te ontnuchteren dat hij naar Zandvoort gaat. Badal wil terug naar zijn gloriedagen als genadeloos essayist, zonder opnieuw op migranten en hun mislukkingen te kappen. Daarom neemt hij de ‘white trash’ in het vizier. Zandvoort is één van de meest marginale plekken in Nederland en dus ideaal om de ‘mislukte Nederlander’ te bestuderen.

Anil Ramdas is in België amper bekend, maar in Nederland schrijft hij al jaren essays en opiniestukken die vaak heel wat stof doen opwaaien. ‘Badal’ is zijn romandebuut en er zitten heel wat autobiografische momenten in. Het leven van Badal is treffend en vaak tragikomisch weergegeven. Dat maakt dat sommige delen van deze roman lichtvoetig zijn en andere dan weer zwaar op de hand. Een heel bijzonder hedendaagse roman!

kijk ook

http://www.iedereenleest.be/Default.aspx?BoekID=6600

Badal
Anil Ramdas
(2011)
De Bezige Bij
411 pagina's
€ 19,90
ISBN 9789023459040

 

 


 

 

http://www.kifkif.be/cult/badal