[Boek opgefrist!] Het boek der koningen - De verhalen van Rostam

02-10-2013 | Sayira Maruf

De trots van menig Iraniër, de Perzische literatuur, blijft in onze contreien grotendeels onbekend

Geef toe, met het Midden-Oosten associeer je Arabisch, islam, de verhalen van Duizend-en-één nacht , etc. Maar wat weet je over het Perzisch sprekende deel van het Midden-Oosten? Over Iran, de bakermat van de Perzische taal, bereiken ons meestal flarden van beelden en informatie: in zwarte chadors gehulde vrouwen, (studenten)protesten, neuscorrecties, internationale sancties, gekissebis over nucleaire energie/wapens... De trots van menig Iraniër, de Perzische literatuur, blijft in onze contreien grotendeels onbekend. Doen de namen Hafez, Khayyam, Saadi… een belletje rinkelen?

De Shahnameh oftwel het boek der koningen is een klassieker in de Perzischsprekende wereld en gebieden die onder Perzisch culturele invloedsfeer vallen. Ferdowsi beëindigde het 50000 verzen tellende epos omstreeks 1010. Het boek vertelt de verhalen over de helden uit het oude Perzië, van het begin der tijden tot aan de verovering van het in die tijd Zoroastrische Perzië door de islamitische Arabieren. Het nationale heldendicht van Iran verhaalt over drie tijdperken: het mythische, het heldhaftige en het geschiedkundige tijdperk.

De Nederlands prozavertaling door Marjolijn Van Zutphen biedt een selectie uit de avonturen van de helden van Sistān. Rostam is de kampioen der kampioenen en vormt de hoofdrolspeler in verschillende verhalen. Een van de bekendste verhalen is de tragische geschiedenis van Rostam en zijn zoon Sohrab. Rostam en Sohrab, door allerlei omstandigheden onbekenden voor elkaar, worden elkaars tegenstanders en ontmoeten elkaar op het slagveld tijdens één van de vele oorlogen tussen Iran en Turān. Rostam verwondt Sohrab die vervolgens sterft. In ‘Het boek der koningen’ worden nog verschillende van Rostams belevenissen uit de doeken gedaan.


Het boek der koningen [Shāhnāme]
De verhalen van Rostam
Ferdowsi
Uitgeverij Bulaaq - Een inkijkexemplaar met prachtige afbeeldingen vindt u hier
ISBN 978 90 5460 181 4

In België vindt je het boek hier via Uitgeverij EPO 

 

http://www.kifkif.be/cult/boek-opgefrist-het-boek-der-koningen-de-verhalen-van-rostam