Chris Rock: sublieme mengeling tussen actualiteit en hilariteit

03-10-2017 | Hayat El Khattabi

Trump is goed voor Amerika! Denk maar even, na Bush kregen we Obama, dus na Trump zullen we waarschijnlijk Jezus weer krijgen. (Chris Rock)

Zondagavond mocht de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen niemand minder dan Chris Rock verwelkomen in Antwerpen. De bekende stand-upcomedian die al meer dan dertig jaar actief is, zowel op het podium als op het grote scherm, bracht de zaal niet enkel aan het lachen, maar ook aan het denken.

“Mensen zouden niet moeten liegen tegen kinderen, maar hen voorbereiden op de echte wereld”, vertelt Rock, nadat hij begon met het aankondigen dat zijn oudste dochter naar secondary school gaat. Met de stelling dat je alles kan worden wat je maar wil, was hij het absoluut niet eens. “Ze zouden erbij moeten vertellen dat je alles kan worden, ALS je er goed in bent en ALS ze een werkkracht zoeken. En niet te vergeten, als je iemand kent binnen de sector.”

Rock haalde vervolgens de no bully policy aan die de school hanteerde: “Mensen zouden er niet pas na hun 30ste moeten achter komen dat mensen shit zijn. Na een stomp te krijgen in je gezicht van je medeleerling denk je wel twee keer na.” Bij de voorbereidingen op het échte leven hoort ook de voorbereiding op white people. Zo leert Rock zijn kinderen alvast dat alles dat wit is, ook slecht voor je is. Dit door onder meer de witte toiletbril op te warmen (“because they wanna burn you”) of glas door het vanille ijs van zijn kinderen te mengen (“because they wanna silence you”). “Had je maar voor chocolade ijs moeten kiezen,” gaat hij lachend verder.

Ook de huidige politieke situatie in Amerika werd onder de loep genomen. “Trump is goed voor Amerika! Denk maar even, na Bush kregen we Obama, dus na Trump zullen we waarschijnlijk Jezus weer krijgen.” Hierna ging Rock verder over de hele #blacklivesmatter tragedie die al langer aan de hand is in de Verenigde Staten. “Zelfs white people beginnen te hopen dat het deze keer een white guy is als er weer iemand is neergeschoten door de politie.” De uitspraak over dat deze agenten gewoon de rotte appels zijn, maakte Rock met de grond gelijk: “Rotte appels gooi je weg, die ga je toch niet in de handel laten?” Hierna maakte hij de vergelijking tussen agenten en piloten: “In sommige jobs kan je het jezelf niet veroorloven dat er rotte appels zijn, zoals bij piloten. Daar is het toch ook niet voldoende als de meesten het vliegtuig veilig aan de grond willen krijgen, en sommigen liever in de bergen neerstorten?”

De stand-upcomedian liet verder weten dat hij liever een vliegmaatschappij zou hebben waar er geen controles zijn: “Voor mensen die gehaast zijn en wie het niet kan schelen of het vliegtuig veilig landt of niet: Risky Airlines.” Moslims zouden voor de helft van de prijs kunnen vliegen en hoe langer de baard, hoe ruimer de plaats. Dit samen met nog een hele hoop anekdotes uit Chris Rock’s leven zorgden voor een sublieme mengeling tussen actualiteit en hilariteit.

http://www.kifkif.be/cult/chris-rock-sublieme-mengeling-tussen-actualiteit-en-hilariteit