Circumstance (2011)

22-02-2012 | André Oyen

Zowel de regisseur als de hoofdrolspelers namen het risico nooit meer in hun vaderland welkom te zijn

Meyrem Almaci van Groen, juicht het toe dat er meer en meer films over holebis in diverse culturen gemaakt worden om zodoende meer dialoog te kunnen voeren en de taboesfeer te doorbreken. Wij danken Meyrem voor haar bekommernis en bieden haar meteen een gratis ticket aan om de mooie film Circumstance, een film over een passievolle relatie tussen twee beeldmooie vrouwen te bekijken.

De vrouwelijke regisseur Maryam Keshavarz heeft nogal wat kritiek op het Iranese beleid.
In Iran, waar onder president Ahmadinejad regelmatig filmmakers in de gevangenis belanden, kon Circumstance niet gemaakt worden. Maryam Keshavarz, die opgroeide in de Verenigde Staten en studeerde in Iran, nam haar debuutfilm op in Libanon, met Iraanse acteurs uit verschillende windstreken. Zowel de regisseur als de hoofdrolspelers namen het risico nooit meer in hun vaderland welkom te zijn: actrices die alcohol drinken of zonder hoofddoek te zien zijn, worden in Iran scherp bekritiseerd en soms gearresteerd.

Het is een Iranese film waarin eens echt aandacht wordt besteed aan de moeilijke situatie waarin de Iranese vrouwen verkeren. Anderzijds zien we dat het Iranese gezinsleven eigenlijk niet eens zoveel verschilt van het onze. In ‘Circumstance’ zien we een Iran dat we nauwelijks kennen. Het verhaal speelt zich af in hoofdstad Teheran: er worden grote feesten gegeven, mensen experimenteren met drugs en de ontluikende seksualiteit van Iranese vrouwen wordt getoond. Maar helaas moet dit allemaal ondergronds gebeuren. Atafeh en haar beste vriendin Shireen zijn boezemvriendinnen. Ze houden ontzettend veel van elkaar en hebben ook een seksuele relatie. In Iran is zoiets natuurlijk spelen met je leven. Als Atafehs broer, Mehran ooit een losbol nu een fundamentalist, terugkeert uit een ontwenningskliniek toont hij zijn afkeer over de intieme band van zijn zus met Shireen. Mehran is nu een vroom moslim en heeft een hele andere kijk op hoe vrouwen zich behoren te gedragen. Mehran, wil Shireen voor zich zelf en deinst er niet om alle mogelijke middelen in te zetten. Hij zal de vriendin van zijn zus 'bezitten' met of tegen haar zin.

‘Circumstance’ is een prachtige sensuele film die gaat over de vriendschap en liefde tussen twee vriendinnen. Het knappe van de film is de ommekeer in de sfeer. Het ene moment is alles nog goed, het andere moment voel je bijna lichamelijk de onderdrukking van de Iraanse samenleving. De controle van vrouwen is in een bijzonder heftige vorm aanwezig.

Dit wordt allemaal op voortreffelijke wijze in beeld gebracht. De sensualiteit druipt van de camerabeelden af: een hand die al tastend het lichaam van één van de actrices ontdekt of een slepend shot waarin teder een kus wordt uitgewisseld. Maryam Keshavarz, maakt de dreiging knap tastbaar: Zo laat ze de alomtegenwoordige moskeegezangen geregeld overvloeien in hedendaagse Arabische popsounds, die als verstikkende onweerswolken boven de geliefden hangen.

Met twee bloedmooie hoofdrolspeelsters en een aantal suggestieve seksscènes wordt het contrast met het gebrek aan vrijheid van de meisjes des te scherper.

Maryam Keshavarz neemt ruim de tijd om de personages te introduceren en hun milieu te schetsen. De ouders van Atafeh zijn rijk, modern en begripvol maar vermogen uiteindelijk bitter weinig voor hun kind. De politiek-religieuze onderdrukking is geen abstract gegeven, maar bepaalt het leven van elk individu.

Frankrijk / Verenigde Staten / Iran
Drama
107 minuten

geregisseerd door Maryam Keshavarz
met Nikohl Boosheri, Sarah Kazemy en Reza Sixo Safai
 

http://www.kifkif.be/cult/circumstance-2011