Een week vol sociaal geëngageerde films

17-11-2016 | Kif Kif Filmblog

Het is nog altijd een gemiste kans dat een stad als Antwerpen geen grootschalig filmfestival heeft. Gent, Oostende, Leuven, Rotterdam en Amsterdam staan allemaal bekend voor hun plaats op de filmische wereldkaart. Geen afgunst, alleszins, geen jaloezie. Het is gewoon eigenaardig.

Gelukkig mogen we rekenen op de 7Dagen Sociale Film, zeker op een moment wanneer maatschappelijk geëngageerde onderwerpen meer en meer behandeld worden in cinema. Het festival is een kleinschalige maar ernstige filmselectie die gedurende een herfstweek de alternatieve zalen van de stad bezet om prangende maatschappelijke kwesties te bieden aan de Antwerpse filmliefhebbers. Waarom er niet meer geïnvesteerd wordt in een dergelijk initiatief om bijvoorbeeld een schakel te worden in het formele filmfestivalcircuit is een raadsel. Dat gebeurt jammer genoeg met meerdere initiatieven die met de tijd verloren gaan omdat hun potentieel onbenut blijft. Maar de 7dagen Sociale Film blijven, gelukkig.

Elk jaar delen ze prijzen uit, waaronder de Prijs van de Sociale Film, die dit jaar uitgereikt wordt aan de verbluffende Afghaanse fotografie van The Land of the Enlightened, een enigmatische film die de grenzen tussen fictie en realiteit aftast. De prijs wordt uitgereikt op 19.11 om 20u in Bibliotheek Permeke, maar al op 18.11, ook in Permeke wordt de Prijs van de Verdienste gegeven aan Carnotstraat 17 van Klara Van Es (http://www.kifkif.be/cult/kif-kif-filmblog-carnotstraat-wereldstraat). De film, een delicate vertelling over hoe onze huidige superdiversiteit plaats inneemt in de vergane glorie van het verleden, wordt ook geprojecteerd op 21.11 om 20u in Out of a box.

Gezien de affiniteit tussen de focus van dit festival en de focus van de filmblog van Kif Kif, is het geen verrassing dat veel van de films al eens gerecenseerd werden voor onze website. Zo is er op 19.11 om 15u @ Filmhuis Klappei, een projectie van een van de beste films van het jaar, de documentaire Fuocoammare, een intelligent portret van het leven op Lampedusa anno nu. En daarmee biedt de film natuurlijk ook een aangrijpende kijk in de dagelijkse realiteit van bootvluchtelingen die de Middellandse zee doorkruisen richting Fort Europa (http://www.kifkif.be/cult/lampedusa-mon-amour).

Op 21.11 wordt om 19u ook in Klappei 19u de lowbudget film Somer geprojecteerd, een voorbeeld van collectief werk en een ambitieus verhaal dat een mogelijkheid schetst, op microschaal, voor de omgang met onze superdiversiteit (http://www.kifkif.be/cult/somer-een-voorbeeldige-film-van-victoria-deluxe). Anderzijds is er op 22.11 om 20u een vertoning van Black in Out of a box. Hoe Black als een sociale film kan worden bestempeld, is voor de filmblog van Kif Kif een raadsel. Het is eerder een stigmatiserend pamflet die de street-cred van de makers misbruikt om een sensatiezoekend verhaal te verkopen. En niet zonder gevolgen. Alleszins werd de film meer dan terecht bekroond in Oostende voor de regie en de montage van Adil El Arbi en Billal Fallah en de schitterende acteerprestaties van hoofdactrice Martha Canga Antonio (http://www.kifkif.be/cult/black-is-behoorlijk-anti-black)

Op 23.11 staat de biopic Straight Outta Compton op het programma, over de rappers van N.W.A. in Klappei om 17u. Een film die op vele vlakken laat zien wat Black misschien had kunnen zijn (http://www.kifkif.be/cult/kif-kif-filmblog-niggaz-wit-attitudes)

Ook op het programma staat de eerste fictie langspeelfilm van Manu Riche, Problemski Hotel. Een eigenaardige kijk naar een fictief asielcentrum, gemodelleerd op basis van echte verhalen geschreven door Dimitri Verhulst tijdens een verblijf in een asielcentrum in Arendonk, verrijkt met héél véél creatieve vrijheid, wat niet noodzakelijk een compliment is. De projectie staat gepland voor 24.11 om 20u @ HVV (http://www.kifkif.be/cult/problemski-hotel-creatief-met-asielzoekers)

De gecensureerde Marokkaanse film Much Loved van Nabil Ayouch schetst dan weer een intiem en menselijk beeld van prostitutie in Marrakesh. Op 25.11 @ Klappei, om 19u (http://www.kifkif.be/cult/in-reality-not-so-much-loved)

Er staan zeker ook andere films op het programma die het oog van Kif Kif om een of andere reden zijn ontsnapt. Alle info vindt u dus @ http://www.7dagen.info

 

http://www.kifkif.be/cult/een-week-vol-sociaal-geengageerde-films