Fototentoonstelling : Sporen van Belgen in Marokko

18-10-2010 | DAARKOM vzw | Vlaams-Marokkaans Culturenhuis

Je maakt er kennis met foto’s die de gezamenlijke geschiedenis van België en Marokko op een originele manier belichten.

 Van 27 oktober tot 7 november verwelkomt Daarkom je op de Kunstberg.

Je maakt er kennis met foto’s die de gezamenlijke geschiedenis van België en Marokko op een originele manier belichten. Ze vertellen ons immers iets meer over tal van historische bezoeken, artistieke escapades, sportieve prestaties en andere ongewone avonturen van Belgen in Marokko. Deze foto’s en de bijpassende verhalen zullen te vinden zijn in een Belgisch-Marokkaans fotohuis op de Kunstberg: een ‘zwart-gouden doos’ waar je gratis kan binnentreden.

De zeldzame, vaak onuitgegeven archieffoto’s roepen de herinnering op aan sterke of verrassende momenten die de banden tussen Marokko en België, in al hun verscheidenheid en originaliteit, tekenen. De foto’s beslaan een periode die loopt van het einde van de 19de eeuw tot 1970 maar ze doen ons tegelijkertijd stilstaan bij de huidige banden tussen beide landen.

Deze prestigieuze tentoonstelling is een initiatief van de “Association Marocaine des Lauréats de Belgique”, een organisatie van alumni van Belgische Universiteiten en Hogescholen en kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Consulaat-Generaal van België in Casablanca met de steun van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ze werd op 24 november 2009 ingehuldigd in Casablanca door Prins Filip en Prinses Mathilde, in het kader van de economische missie naar Marokko. De expositie toert sindsdien langs verschillende Marokkaanse steden.

Daarkom zorgt er nu voor dat deze tentoonstelling parallel, en dit in een eigen en zeer aantrekkelijke scenografie, ook een parcours zal afleggen in ons land, te beginnen op de Kunstberg in hartje Brussel op 27 oktober.

Joachim Devillé is artistiek directeur van dienst en het collectief STARTXXI staat in voor de scenografie. De grafische vormgeving is van de hand van Fenna Zamouri. Een artistieke bende die zorgt voor een oogstrelend resultaat. 

Locatie : Kunstberg, 1000 Brussel
Data : 27 oktober tot 7 november 2010 Inkom : gratis
Info : Daarkom: 02 227 64 10 info [at] daarkom [dot] be.

De tekst in het Frans, in bijlage.

http://www.kifkif.be/cult/fototentoonstelling-sporen-van-belgen-in-marokko