Hartsvrienden

12-09-2011 | André oyen

Hartsvrienden is een coming-of-age boek vol magie, bijgeloof, verlangen en jaloezie van de een van de belangrijkste jonge schrijvers uit de hedendaagse Marokkaanse literatuur.

De Marokkaanse auteur Abdellah Taia (1973) publiceerde eerder romans en verhalen waarin homoseksualiteit, identiteit, liefde en eenzaamheid een grote rol spelen en wordt daarom als een positief rolmodel door Marokkaanse homoseksuelen beschouwd. Hij woont in Parijs, is actief in de internationale filmwereld, maar is regelmatig te gast in Marokkaanse televisiestudios wanneer het thema homoseksualiteit aan bod komt. In 'Hartsvrienden' gaat het om de liefde tussen twee vrienden, de liefde voor de koning van Marokko en de liefde van een vader voor zijn weggelopen vrouw. Deze verhaallijnen komen samen in een als verraad ervaren keuze van de ene vriend, die leidt tot jaloezie en wraak bij de andere. Omar en Khalid zijn hartsvrienden en de jongens zitten bij elkaar in de klas, maar ze komen uit verschillende werelden: Omar woont in het arme gedeelte van Salé, Khalid in een villa boven op de heuvel waar de rijken wonen.
Omar is kind aan huis in de villa. Hij houdt van de geuren van de zwarte koffie, de muntthee, de suiker, de jam en de honing, de zoete broodjes. Zonder kloppen gaat hij in de vroege ochtend Khalids kamer binnen en kruipt bij hem in bed.

Het leven van Omar verandert als zijn moeder het gezin verlaat en zijn vader zich wanhopig van verdriet wendt tot de tovenaar Bouhaydoura. De tovenaar vertelt Omar over de rituelen die hij uit moet voeren om zijn moeder weer terug te krijgen. Maar Omar is niet zozeer van slag door het verdwijnen van zijn moeder, maar door het verraad van zijn vriend Khalid. Deze is namelijk als een van de beste leerlingen van de school uitverkozen om de hand van de koning te kussen als deze op bezoek komt, maar heeft hem daar niets over verteld.

Buiten zichzelf van verdriet en boze jaloezie besluit Omar de rituelen in te zetten om zijn vriend terug te winnen - Het geheel speelt zich af in een soms realistische, dan weer droom- of sprookjesachtige setting, Taïa weet bij ieder hoofdstuk opnieuw te verrassen en de lezer in soms poëtische, soms directe bewoordingen mee te slepen.

Hartsvrienden is een coming-of-age boek vol magie, bijgeloof, verlangen en jaloezie van de een van de belangrijkste jonge schrijvers uit de hedendaagse Marokkaanse literatuur. Voor Hartsvrienden ontving hij in 2010 de Prix de Flore (vernoemd naar het beroemde Parijse café), een prijs voor jong en veelbelovend schrijftalent.

Abdellah Taia 189p. | paperback | 20119789055158096Uitgeverij Van Gennep

kijk
http://www.youtube.com/watch?v=cIIeZHagMys
http://www.youtube.com/watch?v=YCrNXAVj8UM&feature=related

 

http://www.kifkif.be/cult/hartsvrienden