"Het is alleen nog de vraag..."

03-06-2011 | HB | Hoeiboei

Uitgelicht: recensie boek Het schapenfeest van Fikry El Azzouzi door Maarten Dessing op Knack.be.

De droom van de jonge dertiger Fikri El Azzouzi is uitgekomen, hij heeft een uitgever voor zijn boek 'Het schapenfeest' gevonden, een literaire nog wel, maar het zat er altijd al in dat hij schrijver zou worden.

"De schrijfmicrobe zit al van kleinsaf in mij, weliswaar nog in slaapmodus. Ondertussen is het wakker geworden en opgestaan. Een vriend zei me eens dat hij wist dat ik ooit schrijver zou worden omdat ik vroeger de afwezigheidbriefjes voor school schreef voor mijn vrienden."

Het boek van de in Vlaanderen uit Marokkaanse ouders geboren schrijver gaat over een jongen van elf die niet met zijn vader naar het Offerfeest wil gaan om een schaap ('Enige Echte') te slachten, maar het is beslist geen kinderboek, het boek is wel degelijk voor volwassenen geschreven, verzekert de schrijver, want " Er gebeuren ook harde dingen, dus het boek is op zich wel zwaar. "

Hoe hard staat in een boekrecensie van Maarten Dessing op de site Knack.be te lezen: "Op de eerste schooldag zei Ayoubs schooljuf dat zijn Nederlands uitstekend was."

Ik antwoordde dat haar Nederlands ook wel goed was. In plaats van blij te zijn met het compliment werd ze heel chagrijnig, terwijl ik gewoon de waarheid vertelde. "Ze is vast en zeker een racist." Of is dit toch meer ironie?

Op de vraag van Wendy Kegels of hij een bepaalde boodschap heeft die een rode draad vormt in zijn teksten antwoordt hij immers: "Zonder dat ik het besef, komt er altijd ironie bovendrijven. Zelfs als ik iets serieus probeer te vertellen in mijn columns, is ironie nooit ver weg. Het is een stijlvorm die me typeert."

Gelukkig maar, want dan lees je die recensie van Dessing toch een stuk gemakkelijker:
"Subtiel en overtuigend toont El Azzouzi hoe een heel gewoon maar eenzaam jongetje, dat wordt vermalen tussen twee culturen, troost vindt in de islam."

"Is 'Enige Echte' niet te lezen als Allah? Het is alleen nog de vraag of Ayoub, als hij ouder wordt, zal radicaliseren. Het zal afhangen van hoeveel teleurstellingen hem nog te wachten staan."

Hb

Volledige recensie hier.  

http://www.kifkif.be/cult/het-is-alleen-nog-de-vraag