Kif Kif Awards 2010: 5 jaar vernieuwing

07-10-2010 | Kif Kif

Enkele deelnemers en winnaars hebben het ondertussen wel ver geschopt in de Vlaams Culturele landschap. Wij willen aan een brede publiek de kans geven om het parcours van die jongeren te ontdekken

Op zaterdag 13 november vinden de volgende Kif Kif Awards plaats. De Arenbergschouwburg is "the place to be!". Kif Kif is nu al 5 jaar actief in het opzetten van interculturele kunstwedstrijden en dat moet gevierd worden. Enkele deelnemers en winnaars hebben het ondertussen ver geschopt in het Vlaams culturele landschap. Wij willen een breed publiek de kans geven om het parcours van die jongeren te ontdekken.Terugblikken

Consolideren: slam poetry

Slam poetry is in de jaren 80 ontstaan uit dichterswedstrijden in Chicago. Die wedstrijden waren een reactie op de vaak eentonige poëziewedstrijden. Opzet van deze slamwedstrijden was het publiek meer betrekken bij voordrachten van dichters. Zo is het idee ontstaan om ‘ludieke’ wedstrijden tussen dichters te organiseren.  Dichters hebben zich weten aanpassen aan dit nieuw gegeven. Naast de tekst werd ‘presence’ belangrijk. Hiphoppers met uitgesproken maatschappelijke boodschappen hebben van deze wedstrijden gebruik weten te maken om zich op de teksten te concentreren en de muziek achterwege te laten. Slam is ondertussen een stijl en genre geworden. Sommige artiesten laten zich begeleiden door één of meerdere muzikanten voor hun optredens. In Frankrijk is slam uitgegroeid tot een muziekgenre. Twee slammers, Abd Al Malik en Grand Corps Malade hebben verschillende muziekprijzen gewonnen in Frankrijk.

Omdat slam niet zo gekend is in Vlaanderen, hebben we in 2009 de eerste slamlessen georganiseerd in het kader van de Kif Kif Awards. Daarvoor hebben we beroep gedaan op de crème del a crème van de Nederlandse slamscene. Blaxtar ( winaar van de grote Prijs van Nederland), Typhoon (Grote Prijs van Nederland), Gijs Ter Haar, Jose Klaase hebben op 8 weken tijd de jongeren de basis van slam bijgebracht aan de deelnemers. Ook dit jaar vinden weer slamlessen plaats in Antwerpen, opnieuw onder begeleiding van voornamelijk Nederlandse artiesten. Op 13 november strijden 3 finalisten voor een felbegeerde overwinning in de categorie slam.

 
Innoveren: digital storytelling & Reality In disguise

Digital Storytelling

"Digital Storytelling" is een recente term, opgekomen vanuit een basisbeweging die nieuwe digitale hulpmiddelen gebruikt om gewone mensen te helpen hun eigen 'true stories' op een meeslepende en emotionele manier te vertellen. Deze verhalen zijn gewoonlijk vrij kort (minder dan  8 minuten) en kunnen interactief van aard zijn. In onze tocht door scholen verzamelden we talloze verhalen van jongeren. Deze verhalen vertellen iets over henzelf, de familie en hun omgeving. Op 13 november strijden 3 verhalen naar de grote Kif Kif Award | Digital Storytelling.

Reality in Disguise

Dat is echter lang niet alles. Op 13 november presenteren we een primeur! Kif Kif is nu al een jaar actief op Europees niveau binnen het Art 'N Go- project. Op de Kif Kif Awards zullen 12 jongeren uit andere Europese landen optreden op de Kif Kif Awards. Dit  multidisciplinaire  optreden is het resultaat van een samenwerking tussen Kif Kif en 11 andere Europese partners. Dit project maakt deel uit een Europese uitwisseling tussen jongeren in Europa mogelijk. In de zomer van 2011 mogen de jongeren optreden op Sziget, het grootste muziekfestival in Europa ( 690 00 bezoekers)

De Kif Kif Awards 2010 worden opgezet in samenwerking met het ‘Mestizo Arts Festival’: hét multidisciplinair en extraordinair kunstenfestival van de Lage Landen! Van 9 tot 13 november 2010.

http://www.kifkif.be/cult/kif-kif-awards-2010-5-jaar-vernieuwing