Kif Kif Awards vieren vijfde verjaardag

15-11-2010 | De Morgen | SVB

Hij belichaamt precies waarvoor de Kif Kif Awards staan: talent met een kleurtje een zetje naar de top geven.

De vijfde editie van de Kif Kif Awards werd een feesteditie. De interculturele kunstwedstrijd bekroonde Esma Uçan met een award in de categorie digital storytelling, Mohamed Bouhari in de categorie kortfilm, en Max Greyson in de categorie slam.

De toon van de avond wordt meteen goed gezet door Ibrahim Junbox (18). In 2008 won hij de Kif Kif Award in de categorie dans, en schopte het sindsdien tot het wereldkampioenschap hiphop in Las Vegas. We geloven het graag, als hij met twee vrienden en een wervelende act het podium van de Arenbergschouwburg bestormt. Hij belichaamt precies waarvoor de Kif Kif Awards staan: talent met een kleurtje een zetje naar de top geven.

De eerste twee edities gingen nog onder de naam Kleur de Kunst, de derde échte Kif Kif Awards wilde upgraden en vernieuwen. Nieuwe categorie dit jaar: digital storytelling. Kif Kif verzamelde bij een honderdtal scholieren hun levensverhaal in de vorm van filmpjes, foto’s en muziek. Dat digitaal erfgoed moet het migratieverleden in Vlaanderen in kaart brengen. Omdat Esma Uçan zich in haar filmpje If You Can Imagine, You Can Achieve zich het sterkst engageerde voor de multiculturele samenleving, mocht zij de award in deze categorie in ontvangst nemen.

Kortfilm

Ook nieuw is de categorie kortfilm. Het kortfilmfestival Het grote ongeduld vroeg aan Kif Kif om de prijs voor de beste interculturele kortfilm uit te reiken. Die ging naar Mohamed Bouhari en zijn mooie Abondon de poste, over een zwarte bewakingsagent die op zijn werkpost geconfronteerd wordt met het beeld van een Afrikaan in de kunstgalerie aan de overkant van de straat. Bouhari zegt veel met weinig woorden maar sterke beelden, vond ook de jury.

De upgrade zat in de nieuwe lichting woordenstrijders, de slamartiesten. Zij werden in de aanloop naar de Awards gecoacht door meesters in het vak als Blaxtar. In deze categorie ging Max Greyson (22) naar huis met de award. Blaxtar prees zijn pupil die zich op een paar maanden tijd van schrijver tot een echte slamartiest ontpopte.

Tussendoor zette het hiphopcollectief 3ling van Anno de zaal op zijn kop. Als bonus werd het publiek ook verrast op een show van twaalf jongeren uit heel Europa waaronder twee Kif Kiffers. Kif Kif is sinds een jaar actief op Europees niveau binnen het Art ’N Go-project. De multidisciplinaire voorstelling Reality in Disguise, over idealistische jongeren die boos zijn op hun apathische ouders maar uiteindelijk zelf voor tv eindigen als ze volwassen zijn, bleef spijtig genoeg wat braafjes.

http://www.kifkif.be/cult/kif-kif-awards-vieren-vijfde-verjaardag