Kif Kif sprak met de Palestijnse spoken word kunstenares & activiste Rafeef Ziadah

Rafeef Ziadah (36) is een Palestijnse spoken word artiest en activiste. Ondanks dat ze nog nooit haar moederland Palestina heeft gezien, is haar passie en verlangen de vrijheid van haar landelijk erfgoed. Vrijdag op 'Nuff Said, Kif Kif sprak met haar in Londen.
Door: Kif Kif - 07/05/2015 - 09:34
 

Rafeef Ziadah (36) is een Palestijnse spoken word artiest en activiste. Ondanks dat ze nog nooit haar moederland Palestina heeft gezien, is haar passie en verlangen de vrijheid van haar landelijk erfgoed. Niets verrassend voor zij die haar al  kennen. De meeste van haar gedichten weerspiegelen namelijk haar frustratie en verdriet om de palestijnse strijd tegen de bezetting

“Kijk, het is  inderdaad vreemd voor ons Palestijnse vluchtelingen omdat we niet in Palestina hebben geleefd", verklaard Rafeef. "Maar Palestina heeft altijd al in ons geleefd”

Ziadah zelf is geboren in Beirut, en daarbij de 3e generatie vluchtelingen van haar familie. Sommige van haar eerste jeugdherinneringen zijn de bombardementen op Beirut in 1982.

“Na die periode verliet mijn familie Libanon en werden wij deel van de vele staatloze Palestijnen die voortdurend van land naar land migreerden. Uiteindelijk ben ik een lange tijd in Canada gebleven om mijn studies in Politieke wetenschappen verder te zetten. In 2011 ben ik verhuisd naar Londen om aan mijn post-doctoraat te werken."

Palestina zelf heeft ze nog nooit bezocht, maar ze heeft wel nog de diepgewortelde herinneringen die ze meekreeg van haar ouders:

“De meeste mensen in ballingschap missen een plek die ze kennen. Wij missen een plek die we niet kennen. We missen een plek waarover we gewoon horen en waarover ons werd verteld dat het onze thuis is. En het is het vasthouden aan de idee dat we een thuis hebben waarnaar we zullen terugkeren, dat ervoor zorgt dat ik zo toegeweid ben in wat ik doe. Dat is waaraan ik mij probeer te houden in mijn werk en in al mijn gedichten.”

Hoewel Ziadah al op zeer jonge leeftijd begon met schrijven, was haar eerste publieke optreden pas in 2004 tijdens haar studies aan de York universiteit  in Toronto. De aanleiding hiervan was een creatieve opdracht. Tijdens een demonstratie, kregen de studenten de opdracht zich in te leven in de rol van Israëlische soldaten en Palestijnse burgers. 

“Ik vertikte het een Israëlische soldaat te zijn en nam de rol van een Palestijnse burger die op de grond lag. Een Zionist kwam naar mij toe, schopte mij in de buik en zei: “Je verdient het om verkracht te worden voor je terroristische kinderen baart.”  

Ze geeft toe dat ze op dat moment diepe woede- en haatgevoelens had jegens de jongeman. 

“Maar de enige manier voor mij om te reageren was om terug te schrijven. Het resulterende daarvan was het gedicht  'Shades of anger'.”

Dat gedicht betekende haar poetisch debuut en zorgde ervoor dat ze de laatste 10 jaar de wereld rondtourde om het bewustzijn van het Palestijnse lijden te verhogen.

Verder heeft Ziadah ook een bekend verleden als activiste bij BDS (Wereldwijd platform van organisaties met als missie sancties tegen de staat Israel te promoten).  

Als actief lid van de Boycots, Desinvestering en Sancties (BDS) is het Ziadah primaire doel is om gelijkheid en rechtvaardigheid tegen racisme en extreem zionistische ideologieën tegen te gaan. 

"De [BDS] streeft naar  rechtvaardigheid en gelijkheid: niets meer en niets minder. Natuurlijk, zijn we tegen de bezetting, het kolonialisme en de apartheid. Maar, ons primair doel is rechtvaardigheid en vrijheid van het Palestijnse volk, en voor iedereen die woont in dat gebied."  

“Als we zeggen vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid,  spreken we niet alleen voor de Westelijke Jordaanoever en de Gaza strook. We spreken over alle Palestijnen waar ze ook zijn."

"Palestijnse vluchtelingen zouden het recht moeten hebben om terug te keren; Palestijnse burgers van de staat Israël zouden gelijk moeten worden behandeld, zonder discriminatie. En er zou een einde moeten komen aan de zwaar bemande apartheid wall. Minder dan dat zou geen gerechtigheid zijn voor de Palestijnen!"

 

Naast het gedicht 'Shades of Anger' is ook het stuk 'We teach life Sir' een veel bekeken en gedeelde video. Ook dit stuk kwam voort uit een situatie die zij meemaakte tijdens haar activisme. 

 

 

Rafeef Ziadah is vrijdag 8 mei te zien op 'Nuff Said in CC berchem, op 7 mei in de pianofabriek (Brussel) en op  9 mei op 'Nuff Said in c-mine, Genk.

Ze brengt enkele ongeziene gedichten uit haar nieuwste album.