Laat u eens gidsen door een migrant

09-06-2016 | Sofie De Jongh

8 interculturele vertellers, voor wie het ook veel betekent om hun 8 unieke verhalen te delen.

FMDO is een van de verschillende federaties van sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond. Dit jaar bestaat de federatie 20 jaar. Met meer dan 170 aangesloten verenigingen gaat de organisatie verder onder het motto: diversiteit verenigd!

De federatie lanceerde in 2011 het project “Twee (t)huizen, één gids”. Dit intercultureel vertelproject is ontstaan in Oostende en Kortrijk. Met enthousiaste vrijwilligers werden persoonlijke wandelingen in elkaar gestoken, gebaseerd op hun migratieverhaal en hun favoriete plaatsen in de stad. De vrijwilligers werden omgetoverd tot interculturele vertellers die groepen mensen meenamen op een wandeling doorheen de stad zoals zij die ervaren en welke plaatsen hen doet denken aan hun land van herkomst. Naast de wandelingen in Oostende zijn er in 2015 ook wandelingen georganiseerd in Brugge en Antwerpen. Door deze wandelingen krijgen mensen met een migratieachtergrond een nodige erkenning, luisteren de wandelaars naar verhalen die ze anders niet zouden te horen krijgen en worden er bruggen tussen verschillende culturen gebouwd.

Voor iedereen die van Brussel houdt en de stad op een andere manier wilt ontdekken, is bij FMDO op het juiste adres. Want op 27 mei werden de interculturele vertellers van Brussel voorgesteld. Ook in dit project gaan de gidsen op ontdekking in verschillende buurten van Brussel. Aan de hand van betekenisvolle plaatsen, vertellen ze over hun thuisland. Droeve, ernstige, grappige, ontroerende en bewonderingswaardige verhalen krijgen hier een plaats. Zo leer je in een wandeling niet alleen over Brussel, maar ook over Togo, Polen, Marokko, Oekraïne, Palestina of Somalië. 8 interculturele vertellers, voor wie het ook veel betekent om hun 8 unieke verhalen te delen. Voor de wandelaar is het alvast ook een kans om zijn blik op Brussel te verruimen.

FMDO coördineert de wandelingen van Twee (t)huizen, één gids. Meer info vind je op de websitehttp://fmdo.be/projecten/twee-thuizen-een-gids/Verantwoordelijke Simona Bartošová is ook bereikbaar via mail(simona [at] fmdo [dot] be)of GSM (0479 230 988).

http://www.kifkif.be/cult/laat-u-eens-gidsen-door-een-migrant