Miss Mahgreb Verkiezing 2011

08-11-2011 | Youssef Aouriaghel

De organisators van de verkiezing maken een duidelijke voorkeur voor inhoud en traditie door geen badpakkenronde te houden . Bij Miss Maghreb staan inhoud en culturele traditie centraal.

Wie zich zondag in de Zuiderkroon in Antwerpen bevond, was getuige van een unieke miss verkiezing. Het cultureel evenementenbureau Arabian Nights hield er voor de tweede keer ooit de Miss Maghreb verkiezing. Voor de gelegenheid werd het podium van de Zuiderkroon omgetoverd tot een setting die herinnert aan een episode uit 1001 nachten. Terwijl in de grote zaal de miss verkiezing doorging, konden bezoekers in de lobby kennismaken met de sponsors van het evenement en zich bedienen van allerhande Marokkaanse hapjes.

De avond zelf waren er 8 finalistes die streden voor het felbegeerde kroontje. De vierkoppige jury bestond uit de winnares van vorig jaar Nabila Ismaili-M’hamdi, Jill Kim Hendrickx van het modellenbureau World Models, de Nederlandse zangeres Miriam Adioui en styliste Suad Marzouki. Presentatorsduo Hatim Filali en Sanaa Chouili leidde de rest van de avond in goede banen.

De organisators van de verkiezing maken een duidelijke voorkeur voor inhoud en traditie door geen badpakkenronde te houden. Bij Miss Maghreb staan inhoud en culturele traditie centraal. De deelneemsters vertoonden zich onder meer in traditionele Marokkaanse feest- en bruidskledij.

Samen brachten ze nog een ingestudeerde dans en even later mochten ze individueel hun talenten tentoon spreiden. Uitschieters hier waren de Egyptische dans van Houda, de poëzievoordracht van Gyzlene, de rap van Sanae en de breakdance van Nadia. Tussendoor maakten de Nederlandse rapper Appa nog een verrassingsoptreden en werd het publiek getrakteerd op verschillende opvoeringen van zangers, zangeressen en een dansgroep. De één al wat meer gesmaakt door het publiek dan de andere.

De Miss Maghreb verkiezing stond niet alleen voor een entertainende avond maar doorbrak ook vele vooroordelen die er over Maghrebijnse vrouwen heersen. Dat Maghrebijnse vrouwen niet mondig zouden zijn, weerlegden de kandidates in het slotstuk van de miss verkiezing. Tijdens een ronde waar ze hun engagement voor de maatschappij en hun persoonlijke motivatie voor hun deelname moesten toelichten. Kandidate Farah viel op met haar beklijvend pleidooi voor modellen met een maatje meer op de catwalk en Houda zette de organisatie Santé Pour Tous in de schijnwerpers, die zich inzet voor medische zorg voor minderbedeelden in Marokko.

Geen miss verkiezing zonder prijzen. De publieksprijs, een vierdaagse reis naar Marrakech ging naar Houda Barberry. Uiteindelijke winnares werd Gyzlene Zeroual-Kramer met als eredames Sanae Orchi en Farah Benfatma.

Naast de Miss Maghreb verkiezing staat de organisatie tevens gekend voor haar diverse, culturele en vernieuwende evenementen. Door het organiseren van sociaal-culturele activiteiten, laat de organisatie kennis maken met typische traditie, muziek, dans en cultuur vanuit Marokko. Met als visie integratie van Marokkanen te bevorderen in de Belgische samenleving en het promoten van de cultuur, livestyle van Marokkanen bij de Belgische gemeenschap zowel bij autochtonen als allochtonen.

Volg deze multi culturele organisatie op www.arabian-nights.be 


 

http://www.kifkif.be/cult/miss-mahgreb-verkiezing-2011