Nachtdanser (2011)

08-11-2011 | André Oyen

‘Nachtdanser' is een buitengewoon mooi en sterk boek waarin ons heel artistiek wordt verteld hoe wurgend het strikte naleven van tradities kan zijn.

Chika Unigwe werd in Nigeria geboren, maar woont al geruime tijd in de Vlaamse Kempen (Turnhout). Ze behaalde een doctoraat in de literatuurwetenschappen en ging erna zelf schrijven. Niet zonder succes, want ze ontving in 2004 de Commonwealth Short Story Award en werd genomineerd voor de Caine Prize.

Tevens kreeg ze een nominatie voor de 2011 International IMPAC Dublin Literary Award met On Black Sister's Street.

Haar eerste roman, De feniks (2005), vertelde het verhaal van een door ziekte en dood getroffen, jonge Nigeriaanse in Turnhout, vereenzaamd en vervreemd door de Vlaamse sociale regels. In Fata Morgana (2007) dook ze letterlijk en figuurlijk onder in het leven van vijf Afrikaanse prostituees in Antwerpen. Ze deed research in minirok en hoge hakken en de meeste vrouwen in het milieu dachten dat ze een collega was.

Nachtdanser is haar voorlopig laatste roman waarvan het verhaal zich helemaal af in Nigeria situeert. Adamma (meestal afgekort tot Mwa) heeft net haar moeder Ezi verloren. Al tijdens het eerste hoofdstuk komen we te weten dat de twee geen al te beste band hadden. Mwa beschuldigt Ezi ervan haar familie te hebben afgenomen. Nadat Ezi haar man verliet - die was immers vreemdgegaan met een bastaardzoon tot gevolg - verbrak haar familie alle contact met de jonge moeder en haar pasgeboren dochter. Vreemdgaan was namelijk iets dat je als vrouw moest tolereren, zeker als er een zoon uit voortkwam.

Mwa groeide alleen op in een wereld waarin ze werd veracht en verguisd om wat haar moeder deed. Die werkte liever 's nachts als prostituee voor rijke mannen dan dat ze terugkeerde naar haar gezin.

Bij haar plotse, wat raadselachtige dood laat haar moeder haar echter een doos memoires na die haar en de lezer de waarheid omtrent het verleden vertellen.

In twee bewegingen beschrijft de roman dan de queeste van Mma naar haar verzwegen familie.

Het eerste deel voert naar haar familie van moederskant: ze ontmoet haar blije grootvader, die haar als een verloren dochter onthaalt. Mma wordt echter koel ontvangen door het gezin van haar vader en zijn tweede vrouw Rapu. Het eerste deel zindert onder de haat en de minachting van Mma voor haar moeder. In het tweede deel wordt er een emotionele ommezwaai gemaakt en krijg je als lezer net als de dochter trouwens een heel ander beeld van de moeder.

‘Nachtdanser' is een buitengewoon mooi en sterk boek waarin ons heel artistiek wordt verteld hoe wurgend het strikte naleven van tradities kan zijn.

Chika Unigwe heeft in deze schitterende roman niet alleen een mooi verhaal neergezet, ze heeft ook een aantal portretten geschetst van vrouwen die je als lezer heel graag persoonlijk zou willen leren kennen.

kijk ook
'http://www.youtube.com/watch?v=m1OGIgvCyVg

Chika Unigwe –
Uitgeverij: De Bezige Bij, Antwerpen
Aantal pagina’s: 284
Prijs: 22,50 euro
ISBN: 978-90-854-2255-6


 

http://www.kifkif.be/cult/nachtdanser-2011