Portugese fadista Gisela João in de Roma

09-03-2015 | pdc

Fado nieuw leven inblazen is het mission statement van de 31-jarige Portugese Gisela João, van wie gezegd wordt dat zij dé fadista van de 21ste eeuw is. Zij stelde samen met haar driekoppige band in De Roma haar weemoedige en doorleefde debuutalbum voor. Al van bij het verschijnen werd het album richting hoogste regionen van de charts gekatapulteerd, wat maar zelden voorkomt bij een fadoalbum. En dus mocht João haar onbeschrijfbare vocale talenten tonen voor een bijna volgelopen De Roma.

 

Opvallende vaststelling: fado spreekt iedereen aan. Waar je zou verwachten dat met een dergelijk muziekgenre vooral een nichepubliek aangetrokken wordt, bleek het tegendeel waar. Jong en oud, man en vrouw, iedereen leek evenveel appreciatie te hebben voor wat João en haar band brachten.  

 

João werd geflankeerd door erg goed op elkaar ingespeeld muzikanten, met Ricardo Perreira,  Francisco Gaspar en Tiago Dionisio op respectievelijk Portugese, bas- en akoestische gitaar. João betrad het podium op hoge hakken, maar deed die al na enkele nummers uit. In haar witveren pak was ze eerst niet weg te slaan van de voor haar voorziene stoel. Maar geleidelijk kwam ze meer uit haar schulp en zag je haar spontaan meer van het podium gebruik maken. 

 

Haar présence bekoorde het publiek: ze was een echte flapuit die het publiek erg speels inpalmde, zoals Björk dat ook kan. Net als Björk is ze eigenzinnig en rebels en heeft ze een voorliefde voor verhalen: tijdens haar set lichtte ze haar nummers over de liefde geregeld op wonderlijke en eigenzinnige wijze toe. João sprak het publiek toe in het Engels, maar probeerde tot grote vreugde van het publiek ook enkele zinnetjes Nederlands.

João beschikt over een erg krachtige en doorleefde stem met sensuele en gebroken nuances. Een stem die aan Amalia Rodrigues doet denken. João leefde zich volledig in, wat ze accentueerde met haar lichaamstaal. 

 

De set bestond uit traditionelere, intieme fadonummers, meer uptempowerk en zelfs volksere nummers die elkaar afwisselden. We hoorden invloeden uit het Franse chanson (Brel, Brassens), zij het in een Portugese variant. Maar ook originele en actuele invalshoeken in bijvoorbeeld Sr. Extra Terrestre, over een aparte ontmoeting met een alien, en iets later in een nummer geïnspireerd door de economische crisis in Portugal.

Het best kwam João tot haar recht wanneer ze haar stem voluit liet gaan. Indrukwekkend was haar solopassage, een nummer uit haar jeugd, waarmee ze de zaal muisstil kreeg. 

 

Met haar speelsheid en “flapuiterigheid” kan João probleemloos the girl next door zijn, zoals bleek tijdens de signeersessie na het concert. Zo gaf ze enkele bezoekers nog een solo, waarmee ze haar vocale kunnen nog eens onderstreepte. Een prachtig, zeer passioneel en bijwijlen erg meewoedig concert dat aangaf dat de toekomst van de fado met João in goede handen is.

 

Ze speelt nog enkele concerten op haar Belgische tour. João en band zijn binnenkort nog te zien in: Bozar (10/3), CC Bolwerk – Vilvoorde (11/3), CC Koksijde (12/3) en Belgica – Dendermonde (13/3).

http://www.kifkif.be/cult/portugese-fadista-gisela-joao-in-de-roma