[Roots & Routes] Fabbrica Europa

08-06-2011 | Max Greyson

Drie repetities later werd de eerste fles Chianti van haar kurk ontdaan. De teerling was geworpen. De show was klaar voor de grote dag.

Wat gebeurt er als creatieve jongeren uit heel Europa samenkomen om een spektakel uit te werken en op te voeren?

Er zit telkens een vleugje magie in de lucht wanneer dansers, muzikanten, producers, schrijvers en mediatalenten elkaar de hand toereiken. Zo was het ook dit jaar in Mei op het Fabbrica Europa Festival in Firenze, Italië.

Het Art’nGo project van Roots & Routes kwam aan in een laatste tussenstation voor de eindhalte Budapest. De zeven schouwspelen van Art&Go hebben intussen elk een eigen toon gevonden en zijn uitgegroeid tot volwaardige shows met een diepere boodschap in theatrale vermomming.

Hoe omschrijf je het best een week Firenze met Roots & Routes? Veel werk en weinig tijd. De dagen waren lang, evenals de nachten. Toch was er een voortdurende energie die, af en toe geholpen door een italiaanse espresso, de nodige veerkracht bracht zodat de jonge artiesten van zonsopgang tot zonsondergang het beste van zichzelf konden geven.

Woensdag en donderdag hokte de Reality In Disguise-ploeg samen in de koelte van opnamestudio en repetitieruimte Sonoria om al het gedane werk in Remscheid en Antwerpen te evalueren en op te frissen met nieuwe ideëen die de laatste zes maanden nog waren uitgedacht. Met een kritisch oog op de performance in November op de Kif Kif Awards werden details aangepast en werd het geheel geperfectioneerd.

Vrijdag bleek alles (voor zover dat mogelijk is) bijgeschaafd en trok Reality In Disguise naar Stazione Leopolda, de prachtige locatie van het Fabbrica Europa Festival. Drie repetities later werd de eerste fles Chianti van haar kurk ontdaan. De teerling was geworpen. De show was klaar voor de grote dag.

Zaterdagochtend slenterden de creatievelingen nog de ontbijtzaal binnen met vermoeide ogen. De batterijen werden opgeladen. Tegen de tijd dat de zon zijn daling inzette, ontwaakte iedereen en kregen de podiumprikkels de overhand. Om acht uur in de avond gaf Marina, de Italiaanse R&R verantwoordelijke, het startschot met een kort woordje uitleg over Roots & Routes.

Reality In Disguise kwam, zag en overwon. Nu op naar Sziget Budapest, waar de Art’nGo-projecten een laatste keer gezamelijk zullen schitteren.

 

http://www.kifkif.be/cult/roots-routes-fabbrica-europa