[Kif Kif Filmblog] Roots & Wings: Ihsane leeft

25-03-2015 | Orlando Verde

Hassan is de vader van Ihsane. Hij richtte de Fondation Ihsane Jarfi

Ihsane Jarfi wordt in België beschouwd als het eerste dodelijke slachtoffer van homofoob geweld. Op 22 april 2012 verdween hij en negen dagen later werd zijn lichaam teruggevonden. Drie van de moordenaars werden in december 2014 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Een vierde kreeg dertig jaar cel. Volgens de jury wilden ze Ihsane een lesje leren, omwille van zijn homofilie. De figuur van Ihsane staat centraal in Roots & Wings een film van Merhaba vzw en Brusselse filmmaker Christopher Daley.

Hassan is de vader van Ihsane. Hij richtte de Fondation Ihsane Jarfi (http://www.fondation-ihsane-jarfi.be/) op om te strijden tegen elke vorm van discriminatie en geweld, in het bijzonder die veroorzaakt door homofobie. Zijn aangrijpende vertelling kan niemand onberoerd laten. Zijn stem straalt een serene integriteit uit die moeilijk te negeren valt en precies daarom mag zijn oproep niet ongehoord blijven.

Ook drie andere verhalen van Belgen met buitenlandse roots komen aan bord in de film. Moedige getuigenissen van jonge Belgen die dubbel gediscrimineerd worden. Er wordt gesproken over moeilijke aanvaardingen en pijnlijke breuken. Voor hun familieleden is de situatie vaak moeilijk te verzoenen met ingebakken begrippen, maar soms overwint de ouderlijke liefde na een moeilijk proces.

Vaak wordt er gezegd dat homofobie onlosmakelijk verbonden is met de islamitische belevenis. En hoewel dat een simplistische vaststelling is, is homosexualiteit voor vele moslims in het bijzonder een gevoelig onderwerp. Holebi’s met islamitische achtergrond zijn daarom een onmisbare schakel in de zoektocht naar wederzijds begrip en toenadering. Maar de tragische moord op Ihsane maakt tegelijkertijd ook duidelijk dat homohaat geen culturele grenzen kent. Die getuigt jammer genoeg nog van veel onbegrip voor homoseksualiteit in onze samenleving, in de wereld.

Roots & Wings spreekt de emoties heel effectief aan, maar zonder melodrama of sensatie. De muziek is zacht en gepast. Het gebruik van archiefmateriaal – homevideo’s van de jonge Ihsane – versterken het centrale idee van de universaliteit van de mensheid als basis voor empathie. Het is geleidelijk aan dat we meegenomen worden in de conflicten, de ‘verschillen’, het onbegrip, de onzekerheden. Het frequente isolement van wie zich ’anders’ voelt. Regisseur Christopher Daley weet de intimiteit te respecteren en een heel gevoelig onderwerp te behandelen op een sobere en respectvolle manier.

Roots & Wings is een initiatief van Merhaba vzw (http://www.merhaba.be/), een beweging die zich inzet voor het welzijn, de emancipatie, de maatschappelijke participatie en acceptatie van alle holebi, transgender, queer en interseks personen uit etnisch-culturele minderheden. De 43 minuten-durende reportage is een nodig document. Een zachte maar solide stap in de richting van een verzoening, van een toenadering.

Vertoningen (telkens gevolgd door een nabespreking):
26.03 @ ATLAS, Antwerpen
31.03 @ Stadsschouwburg, Mechelen

16.04 @ Wagehuys, Leuven
23.04 @ Budascoop,  Kortrijk
12.05 @ Cinéma Aventure, Brussel
21.05 @ De Centrale, Gent

Meer info: http://www.merhaba.be/activiteiten/projecten/karavaan-roots-wings

 

Lees meer recensies in Kif Kif Filmblog

http://www.kifkif.be/cult/roots-wings-ihsane-leeft-0