Studio Sesam stelt superdiverse kinderboeken voor in boekenbeurs

26-10-2017 | Kif Kif

Kinderen met migratieachtergrond, een bijzondere eigenschap of een zorgbehoefte, herkennen zich niet altijd in de helden van onze kinderboeken. Tegelijkertijd zijn schrijvers en illustratoren met niet-westerse roots schaars in Vlaanderen en Nederland. Toch slaagde Studio Sesam er in om 18 auteurs, waarvan 15 debuterend, bijeen te brengen om 9 nieuwe kinderverhalen beschikbaar te stellen voor alle kinderen.

Vorig jaar lanceerden ze een oproepvoor schrijvers en illustratoren onder de naam Sesam 2.0, met focus op een diverse achtergrond en een diverse inhoud. Uit meer dan 220 kandidaten uit België en Nederland, selecteerden ze 15 schrijvers en illustratoren. Deze nieuwe auteurs werden een jaar lang gecoachtdoor ervaren auteurs.

Het resultaat zijn 8 nieuwe verhalen, gebundeld in 4 prentenboeken. De verhalen snijden ernstige thema’s aan - zowel actualiteit (opvang van vluchtelingen, integratie) als meer algemene kwesties (autisme, omgang met verlies of jaloezie) – en zijn allemaal op een cultureel brede manier omkaderd. Maar luchtigere verhalen maken ook deel uit van deze collectie: het gaat af en toe ook over monsters en feestjes. Alle verhalen werden geïllustreerd met even veel aandacht voor dezelfde gevoeligheden.

Ook een peuterboekje maakt deel uit van de collectie, een feestelijk optelverhaaltje voor de allerkleinsten, met tal van woorden die in het Arabisch, Turks, Frans, Pools, Sranantongo en in het Papiaments zijn vertaald, zodat ook anderstalige voorlezers en meertalige kinderen ervan kunnen genieten.

De nieuwe Sesamschrijvers en -illustratoren zullen ondertussen present zijn op de Boekenbeurs - die van 29 oktober tot en met 12 november loopt - voor workshops en signeersessies. Maar ook op dinsdag 12 december opent het Zuiderpershuis de deuren voor het Sesam-festival, een evenement dat het superdiverse kinderboek centraal stelt. Samen met kinderen zullen de auteurs de nieuwe Sesam-verhalen voorstellen met als rode draad ‘Overal thuis’. De bezoekers kunnen panelgesprekken, workshops, presentaties en ateliers volgen van o.a. Dalilla Hermans, Fatinha Ramos, Mylo Freeman, Fatma Arikoglu en Sanne Thijs.

Sesam 2.0 is een initiatief van Studio Sesam met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren, provincie Antwerpen, Nationale Loterij en de Sesam-stuurgroep.

Praktisch

Op donderdag 2 november (16u-17u) geeft Studio Sesam een workshop 'Aan de slag met de Sesam-kinderboeken' en op zondag 12 november (14u-15u) worden kinderen verwacht voor een workshop 'Overal thuis'. Op 2 en 12 november houden Sophia Honggokoesoemo, Marie Van Praag, Anggita Soeryanto, Anke De Potter, Atilla Erdem, Dieter De Schutter, Floor Tinga en Soraya Namavar signeersessies. Meer info: www.boekenbeurs.be www.studiosesam.be en bij de stand van EPO.

De Sesam-prentenboeken zijn te koop via http://www.studiosesam.be/winkel of in de boekhandel in België en Nederland.

http://www.kifkif.be/cult/studio-sesam-stelt-superdiverse-kinderboeken-voor-in-boekenbeurs