The Freedom Theatre van Jenin

10-04-2013 | Intal

Wie het woord Palestina hoort, denkt vaak aan fysiek verzet. Betogingen, stakingen, stenengooiers, gewapend verzet,... Maar vaak wordt het cultureel verzet uit het oog verloren. Toch heeft ook op dit vlak Palestina veel te bieden. Denk maar aan de gedichten van Mahmoud Darwish, de geschriften van Ghassan Kanafani en vele anderen. Het Freedom Theatre, gelegen in het vluchtelingenkamp van Jenin, zet deze traditie van de Culturele Intifada voort.

Eerst was er het 'Stone Theater', opgericht tijdens de 1e intifada door Arna Mer Khamis. Zijzelf was geboren in een joodse familie, maar besloot toch om te gaan leven onder de Palestijnen. Ze wilde de kinderen in het vluchtelingenkamp, die vaak te kampen hadden met trauma's en depressie, helpen via dit theater en zijn diverse activiteiten.

Haar zoon Juliano Mer Khamis gaf er theaterlessen. Het 'Stone Theater' werd in 2002 verwoest tijdens een Israëlische invasie waarbij een bloedbad werd aangericht. Daarna richtte Juliano Mer Khamis in 2006 het 'Freedom Theater' op, met als doel de kinderen en jongeren van het kamp een uitlaatklep te bieden, om zich te leren uitdrukken via kunst. Het is zowel een cultureel centrum als een theaterschool.

In april touren ze in Brussel en Wallonië met hun stuk 'Stolen Dreams'. Het gaat over de situatie van de Palestijnen in de Westelijke Jordaanoever. Ze hebben allemaal dromen, soms zelfs zeer bescheiden, zoals de zee zien. Maar door de bezetting worden deze dromen geen werkelijkheid. Gaandeweg in het stuk, stoten de personages daarnaast ook op een 'inwendige bezetting'.

Dit spektakel is een eerbetoon aan Juliano Mer-Khamis, mede-oprichter en regisseur van het Freedom Theater in het vluchtelingenkamp van Jenin. Qaïs Alsaadi was een van zijn leerlingen en heeft het via dit stuk ook over het mysterie van de moord op zijn leermeester (4/04/2011).

Na het stuk is er een vraag-en-antwoord-sessie, waarbij het publiek vragen en ideeën kan uitwisselen met de spelers en de regisseur.

Dit evenement wordt georganiseerd door INTAL. Deze solidariteitsbeweging werkt aan het opbouwen van een tegenmacht, in Noord en Zuid, om samen het recht op gezondheid, ontwikkeling en vrede te realiseren. INTAL werkt samen met partners in Palestina, Cuba, Latijns-Amerika, Congo en de Filipijnen.

Meer info:
www.intal.be
 

*DATA:*
20 april om 20h @ Espace Magh, Rue du Poinçon 17 - 1000 Bruxelles
(http://www.espacemagh.be/agenda_detail_fr.php?event_id=340)

22 april om 18h @ Salle Excelsior, Rue de l'Eglise Saint-Pierre - 1090
Jette (schoolvoorstelling)

24 april om 18h @ l'Espace Cinex, Rue Saint-Nicolas 84 - 5000 Namur

26 april om 20h @ Fun-en-bulles, Rue de Nivelles 21 - 1440 Braine Le

Château
*Arabisch gespeeld, vertaald in het Frans. *

http://www.kifkif.be/cult/the-freedom-theatre-van-jenin