Toneel en film op kindermaat

04-04-2016 | Saar Fivez

De vertelling op kindermaat, met af en toe een knipoog naar de ouders, werkt aanstekelijk

Bij de buren op de picknick is een kinderfestival dat al aan z’n elfde editie toe is. luxemburg zorgt voor theater en Het Jeugdfilmfestival neemt ook een selectie films mee. Ze strijken met twee tentjes en heel wat picknicktafels neer op verschillende pleintjes in Antwerpen. Het concept klopt als een bus: kinderen eten op de kleurrijke tafels hun picknick op, spelen wat op het plein, genieten van doorlopende kortfilms en pikken een voorstelling mee.

Het vertrekpunt van de voorstellingen is eenvoudig: met een koffer vol prentenboeken spelen twee acteurs in een tent. Ze vertellen en spelen, terwijl kinderen een prentenboek krijgen waardoor ze het verhaal gemakkelijk kunnen volgen. Voor heel wat kinderen is het een mooie manier om kennis te maken met theater.

Bezielster Arlette Van Overvelt exploreert nieuwe talenten met verschillende achergronden: jonge schrijvers herwerken een prentenboek, opkomende acteurs spelen de voorstelling.

In de kleine tent op het Tampicoplein in Luchtbal ontvangen acteurs Célia Fechas en Rashif El Kaoui ons voor het verhaal Er zit een beer op mijn stoel. Ik deel met twee jonge meisjes het prentenboek, waarvan we de pagina’s enkel na teken van de acteurs mogen omdraaien. Die weten vlot in te pikken op wat er door het rumoerige, maar enthousiaste publiek wordt geroepen. Het werkt, want op de juiste momenten hangen de kinderen aan hun lippen en wordt het even muisstil. Met simpele attributen als een berenpet, een trui en een spiegel weten de acteurs een heel universum te creëren.

Van Overvelt vertelt dat ze voor deze editie aan jonge wolven Anna Carlier en Tijmen Govaerts vroeg om de boeken te herwerken. De vertelling op kindermaat, met af en toe een knipoog naar de ouders, werkt aanstekelijk. Acteurs Célia Fechas en Rashif El Kaoui spelen Er zit een beer op mijn stoel, Adrian Sack en Aminata Demba Schaap zoekt groen.

In de andere tent worden ondertussen kortfilms geprojecteerd, voor wie Het Jeugdfilmfestival gemist heeft. In de voormiddag wordt het geheel geïnstalleerd en ’s avonds weer afgebroken. Zo wordt gedurende een hele namiddag en andere plein ingepalmd door dit soort draagbaar kinderfilm- en kindertheaterfestival.

Bij de buren op de picknickslaagt met verve in z’n opzet; theater en bijzondere films brengen waar zij soms niet geraken.


Een klein, niet te missen pareltje. Ik kijk al uit naar de volgende editie.

 

Praktisch:

Maandag 4 april 2016 Arenaweide (achter zwembad Arena, Gabriël Vervoortstraat t.h.v. nr. 25l). Deurne.
Dinsdag 5 april 2016 De Coninckplein. Antwerpen Noord.
Woensdag 6 april 2016 BurgemeesterJozef Nolfplein. Merksem.
Donderdag 7 april 2016 Gravenhof (Louisalei 7). Hoboken.
Vrijdag 8 april 2016 Tongerlostraat (aan bibliotheek Viswater). Berendrecht.

http://www.kifkif.be/cult/toneel-en-film-op-kindermaat