Verloren grond van Murat Isik genomineerd voor de Gouden Uil

03-10-2012 | André Oyen

Heel zelden slaagt een schrijver er nog in om mij een boek met spijt te doen dichtslaan.

Jij bent mijn hoop, jij zult gebruik maken van de mogelijkheden die Izmir te bieden heeft, de mogelijkheden die ik nooit heb gehad. Jij zult hard werken en iets bereiken  omdat je hebt gezien hoe het is om alles te verliezen , omniets meer te hebben.

Murat Isik( Izmir 1977) studeerde rechtsgeleerdheid  aan de Universiteit van Amsterdam en San Francisco State University en is jurist bij de gemeente Amsterdam.

Voor het in juni 2008 verschenen boek Fasten your seat belt!, een verhalenbundel met twintig literaire verhalen van jonge Nederlandse schrijvers over vliegen en reizen, schreef hij het verhaal ‘De vlucht naar de dodentuin.’ Hij werd in  2007 winnaar van de verhalenwedstrijd van de Juni Kunstmaand met het korte verhaal ‘De purperen citroen,’ een verhaal over weemoed, weerzien en verlangen in het kleur- en geurrijke Izmir. In  2011 werd hij winnaar van de El Hizjra Literatuurprijs 2011 met zijn korte verhaal ‘De laatste reis.’

Hij schrijft ook nog columns voor de website MTNL en  is  columnist van JOOP de online opiniepagina van de televisie-omroep VARA. Als columnist en verhalenschrijver is Murat fenomenaal goed bezig en ik bewonder zijn sterk observingsvermogen en mooi taalgebruik. Hij bezit ook een intellectuele bagage om u tegen te zeggen en schrijft even makkelijk over cultuur, politiek, als over voetbal. Zijn debuutroman Verloren grond is een prettige leeservaring omdat het bijzonder knap geschreven is en ook een heel sterk en mooi verhaal brengt.

Verloren grond situeert zich in Oost-Turkije, jaren zestig van vorige eeuw. De dertienjarige Mehmet groeit op in een dorp dat ooit door de Armenen werd gesticht. Zijn zachtaardige vader Selim, die in de Eerste Wereldoorlog bijna zijn hele familie verloor, is een geliefd verhalenverteller, zijn moeder Aşme is een krachtige vrouw die door iedereen gevreesd wordt vanwege haar scherpe tong. Mehmet heet eigenlijk Miran. Maar wanneer het Azaki de taal van de streek wordt verdreven door het Turks   wordt zijn naam Mehmet. Moeder die heel opstandig is blijft hem Miran noemen, zijn vader die meer tot compris sluiten bereid is noemt noemt hem Mehmet. Toch vormen ze samen met Mehmets broer Yusuf en zusje Elida een hecht gezin Maar daar komt abrupt verandering in als zijn vader een ongeluk krijgt met tragische gevolgen.

Halsoverkop besluit hij met zijn gezin terug te keren naar zijn geboortedorp waar hij grond bezit. Maar na twintig jaar afwezigheid hebben anderen zich die toegeëigend. Er vermits armoede hoogtij viert in het dorp willen de onrechtmatige bezitters niet van wijken weten. Het worden nog heel zware tijden voor dit al zwaar beproefd gezin.

Verloren grond,is het relaas van een familie die zich moet afzetten tegen armoede, natuurgrillen en minder mooie karaktertrekjes van het menselijke soort.

Murat Isik werkte vier jaar aan het verhaal dat losjes is geïnspireerd op zijn eigen familiegeschiedenis. De verhalen van zijn ouders die hij uitgebreid interviewde  over hun jeugd, ouders en dorp, vormden de bouwstenen voor Verloren grond. Dit schitterende boek doet denken aan de grote verhaaltraditie vanYaşar Kemal. In Verloren Grond zit een hoofdverteller die de verhalen van zichzelf en anderen (meestal zijn vader) met mekaar verweeft. De personages in dit verhaal zijn toch wel knap neergezet en het  is fascinerend om te ervaren  hoe hij die karakters uitbeent. De vaderfiguur is een ongelooflijk mooi personage. Bijzonder in deze roman is toch ook wel dat de auteur heel duidelijk weergeeft wat voor een dramatische impact een ongeval op een persoon en zijn omgeving kan hebben.

Heel zelden slaagt een schrijver er nog in om mij een boek met spijt te doen dichtslaan. Wel Murat Isik is daar met glans en glorie in geslaagd en het verwondert me dan ook absoluut niet dat de uitgevers voor deze roman stonden aan te schuiven.

Auteur: Murat Isik
Nederlands - Paperback
392 pagina's | Anthos | april 2012   isbn 9789041415721
 

zie ook

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1249464
http://www.muratisik.nl/vragen-antwoorden-2/

 

http://www.kifkif.be/cult/verloren-grond-van-murat-isik-genomineerd-voor-de-gouden-uil