Verre Vrienden

15-12-2013 | Mathieu Charles

Wanneer een jeugdboek in mijn handen terechtkomt word ik vaak overstelpt door nostalgie, vooral wanneer dat boek precies de juiste knoppen indrukt. Dan krijg ik flashbacks van een jongere ik die tijdens koude winterdagen met een zaklamp onder een deken verhalen zat te lezen terwijl ik eigenlijk al lang in dromenland moest vertoeven.

Toen ik voor de eerste keer "Misschien wisten zij alles” van Toon Tellegen las, wist ik dat alles wat ging volgen dezelfde warmte moest uitstralen. Ik ben verslaafd aan de avonturen van alle dieren in dat magische bos waar een olifant uit bomen blijft vallen, een beer taarten verslindt en een hechte vriendschap tussen eekhoorn en mier als dikke rode draad die wereld bij elkaar houdt.

Ook 'Verre Vrienden', een bontgekleurde verhalenbundel samengesteld door Michael De Cock en Gerda Dendooven, gebruikt vriendschap als lijm. Ze trommelen een vloedgolf aan talent op om te schrijven en tekenen over het gevoel van verbondenheid dat ons overspoelt wanneer we een gelijkgestemde ziel tegen het lijf lopen. De schrijvers en tekenaars doen hun best om ons te doen glimlachen, schuwen het hartverscheurende niet en staan onmiddellijk klaar om ons te troosten. We worden geslingerd van een put in het zand naar de ruimte, krijgen stofmonsters en blikseminslagen voorgeschoteld en ontdekken hoe onze schaduw een trouwe vriend is. Of je nu een extra stem in je hoofd hebt, ongeneeslijk ziek bent, angst hebt voor vliegende vissen, niets vindt om te redden en bijna niemand gelooft dat je een reusachtig verjaardagscadeau hebt gekregen...er zal steeds iemand zijn die er staat voor je.

Elke vriendschap is anders
Anders goed, anders slecht
Anders gek, anders droef
Altijd anders, maar altijd mooi

Er hoort ook een prachtige soundtrack bij het boek, volgestopt met muziek en woord. De verhalen worden niet louter voorgelezen, ze komen tot leven en sluipen langs de oren naar je hart om zich daar te nestelen bij het kind dat in elke volwassene nog schuilt.

Verre Vrienden’ zijn verhalen voor jong en oud, ouders kunnen het hun kinderen cadeau doen en er zelf gerust van snoepen. Een goed jeugdboek spreekt iedereen aan en ‘Verre Vrienden’ deed me teruggrijpen naar mijn zaklamp en deken, ver voorbij mijn bedtijd.

 


DAVIDSFONDS


Auteur :
De Cock Michael,
Illustrator :
Dendooven Gerda,

Met verhalen van:
Fikry El Azzouzi, Mira Bertels, Abbie Boutkabout, Michael De Cock, Laïla Koubaa, Rachida Lamrabet, Freek Mariën, Gerardo Salinas, Maud Vanhauwaert, Annelies Verbeke, Orlando Verde

 

Met illustraties van: 

Liene Bouwen, Maria Canfield, Shamisa Debroey, Gerda Dendooven, Brecht Evens, Roman Klochkov, Brecht Vandenbroucke, Wide Vercnocke, Martha Verschaffel, Sarah Yu Zeebroek,
 

 

>>> Mathieu Charles schrijft graag en leest vaak, hij deelt hier zijn gedachtenkronkels.
 

http://www.kifkif.be/cult/verre-vrienden